«Η υπόθεση του Κολωνού μας έχει συγκλονίσει όλους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Επισήμανε πως τα στοιχεία όσων εμπλέκονται στην υπόθεση πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προστατευτούν άλλα παιδιά και οικογένειες.

Αναφορικά με την ανάρτηση του Χάρη Μαμουλάκη είπε πως ζήτησε συγγνώμη και κατέβασε την ανάρτηση του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά που έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση.

Σημείωσε πως ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ αυστηροποίησε το αδίκημα του βιασμού.

Παράλληλα, υπογράμμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το πιο δημοκρατικό κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή ενώ ανέφερε πως το κόμμα ενιαία θα συνεχίσει να σηκώνει το ζήτημα της ακρίβειας.

Εκτίμησε ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική, εξηγώντας πως απλή αναλογική σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνομιλήσει με άλλα κόμματα πάνω στην πρόταση τού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Για την υπόθεση στον Κολωνό: Μιλάμε για μια υπόθεση η οποία μας έχει συγκλονίσει όλους, και νομίζω ότι το πιο τραγικό με βάση από όσα αποκαλύπτονται είναι ότι μιλάμε για μια υπόθεση η οποία τρέχει εδώ και δύο χρόνια και αυτό από μόνο του φωτίζει ότι πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στην ελληνική κοινωνία και αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στο πως δουλεύουν οι ελεγκτικές αρχές, στο πως δουλεύουν οι κοινωνικές υπηρεσίες. Μάλιστα η δικηγόρος του θύματος εδώ και ένα μήνα που έγινε η καταγγελία το κορίτσι ακόμα δεν έχει ψυχολογική υποστήριξη. Άρα το πρώτο μέλημα είναι το κορίτσι αυτό να έχει όλη την ψυχολογική και υλική υποστήριξη που πρέπει να έχει από την πολιτεία και νομίζω ότι εδώ πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Και αναφέρομαι στο γεγονός ότι 2-3 μέρες υπήρχαν κάμερες έξω από το σπίτι της οικογένειας...

Εμείς λέμε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ταυτοποιημένα στοιχεία ανθρώπων που όχι απλά ζήτησαν να επικοινωνήσουν για να βιάσουν το κορίτσι αλλά υπάρχουν ταυτοποιημένα στοιχεία ανθρώπων τα ποία έχουν βιάσει το κορίτσι αυτά τα στοιχεία συνολικά όσων εμπλέκονται πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα. Έχουνε καθυστερήσει και σε τέτοιες υποθέσεις η καθυστέρηση είναι πάρα πολύ κρίσιμη.

ΔΗΜ: Η διαχείριση αυτή άπτεται της κυβέρνησης ή των αστυνομικών αρχών και της δικαιοσύνης;

Υπάρχουν στιγμές που μπορεί ολιγωρία να δείχνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να επιταχύνουν. Προφανώς καμία κυβέρνηση δεν κάνει το ελεγκτικό έργο αλλά έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τα πράγματα να γίνουν πιο γρήγορα. Την επόμενη μέρα που είχαν δείρει έναν άτυχο συμπολίτη μας στη Νέα Σμύρνη είχε φύγει κυβερνητικό non paper με τα πολιτικά του φρονήματα και ένας βουλευτής της ΝΔ έδωσε τα στοιχεία του στον αέρα άρα η ΝΔ έχει αποδείξει ότι όταν θέλει σε κάποια πράγματα να είναι γρήγορη μπορεί να είναι γρήγορη.

Τα στοιχεία όσων εμπλέκονται πρέπει να είναι δημόσια γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία πρώτον προστατεύουμε άλλες οικογένειες και άλλα παιδιά και δεύτερον έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν περαιτέρω καταγγελίες από πιθανά θύματα δηλαδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης δεν είναι ζήτημα λαϊκού δικαστηρίου.

Αναφορικά με τις αναρτήσεις του κ.Μαμουλάκη: Ο κ. Μαμουλάκης ζήτησε μόνος του συγνώμη και κατέβασε μόνος του την ανάρτηση που είχε ένα hastag που δεν έπρεπε να υπάρχει, αυτό τελείωσε δεν μπορεί να συγκριθεί αυτό με αυτά που έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση.

ΔΗΜ: Δεν θα έπρεπε να έχει διαγραφεί ο βουλευτής;

Όταν ο άνθρωπος ζητάει συγνώμη, αναγνωρίζει το λάθος του και το κατέβασε αμέσως για εμάς το θέμα έχει κλείσει. Αυτό δεν συγκρίνεται με μια οργανωμένη προσπάθεια λάσπης που δεν κάνουνε ανθρωποι κατά λάθος, κάνουν κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με τους ποινικούς κώδικες. Θα πω τρία πράγματα, ποτέ δεν έγινε ο βιασμός πλημμέλημα, ήταν, είναι και παρέμεινε κακούργημα. Πρώτο ψέμα το οποίο αναπαρήγαγαν και αναπαράγουν κυβερνητικά στελέχη. Δεύτερον, ο κ. Κουμουτσάκος επανήλθε με ψέμα και λεει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την αυστηροποίηση για τους βιασμούς των ανηλίκων. Τρίτον, ο ποινικός κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ για το βιασμό αυστηροποιήσε την έννοια, λέει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει βία για να μιλήσουμε για βιασμό, βιασμός είναι όταν υπάρχει απουσία συναίνεσης και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμη αυστηροποίηση γιατί πάρα πολλοί βιαστές οι οποίοι μπορούσαν με μια σειρά από πρακτικές ψυχολογικής βίας οι οποίες δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες στο δικαστήριο γλιτώνανε ακριβώς γιατί ο παλιός ορισμός του βιασμού έλεγε ότι πρέπει να υπάρχει βία. Αυτό το οποίο έκανε η ΝΔ για να είναι καθαρό, ο παλιός ποινικός κώδικας έλεγε ότι σε βιασμό ανηλίκων η ποινή ξεκινάει από τα 10 χρόνια και μπορεί να φτάσει μέχρι τα ισόβια, η τεράστια πλειοψηφία των δικαστηρίων έβγαζε ισόβια, η ΝΔ πρότεινα να γίνει ισόβια και όλοι το υπερψηφίσαμε. Άρα το γεγονός ότι έχουμε ακούσει τόσα ψέματα συν άλλο ένα που κυκλοφόρησε ο κ. Λοβέρδος ότι ο κ. Λοβέρδος είχε νομοθετήσει να απομακρυνθούν οι βιαστές από τα σχολεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τους επανέφερε. Αυτό περίπου είπε ο κ. Λοβέρδος το οποίο είναι ένα τεράστιο ψέμα γιατι το δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο λεει ότι όταν υπάρχει τέτοια καταγγελία ο άνθρωπος απομακρύνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και αν κάποιος έψαχνε θα έλεγε ότι στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν περιπτώσεις που εκπαιδευτικοί βγήκαν σε διαθεσιμότητα.

Αναφορικά με τα υπονοούμενα του κ. Γ. Τσίπρα: Δεν έχω ακούσει ακριβώς τι είπε ο κ. Τσίπρας αλλά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος είναι με αναστολή και όχι με διαγραφή θεωρώ ότι είναι πρόβλημα.

Με αφορμή την εσωκομματική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ και την παρέμβαση του κ. Φίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει το πιο δημοκρατικό πολιτικό κόμμα αυτή τη στιγμή στην ελληνική σκηνή και θα έχει και θα συνεχίζει να έχει πάντα ένα ζωντανό διάλογο. Όλοι συμφωνούμε και δεν αμφισβητεί κανένας ότι το κεντρικό ζήτημα είναι αυτό το οποίο σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το διάστημα και είναι το ζήτημα της ακρίβειας. Σήμερα μάλιστα έχουμε μια επιστολή από τον πρόεδρο της ΡΑΕ η οποία δείχνει ότι μέσα στον Σεπτέμβρη με το νέο τρόπο τιμολόγησης το ρεύμα είναι 57% πιο ακριβό. Δεν έχει ξανασυμβεί να έχουμε μηχανισμό ελάφρυνσης που να τονίσει ακόμα την αισχροκέρδεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαία θα συνεχίζει το επόμενο διάστημα να σηκώνει τα ζητήματα της ακρίβειας. Tα ζητήματα της ακρίβειας που από παντού όλα τα στοιχεία γκρεμίζουν το κυβερνητικό ψέμα ότι τα πράγματα πάνε καλά στη χώρα. Δεν πάνε καθόλου καλά βγαίνει η Eurostat και λεει ότι είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια στο ρεύμα προ φόρων, επιδοτήσεων, εισφορών κλπ και μετά βγαίνει και ο οργανισμός Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών και λεει και αυτός ότι είμαστε στην αρνητική τριάδα στο υψηλότερο ποσοστό που καταναλώνουν τα νοικοκυριά από το εισόδημά τους για το ρεύμα. Από εκεί και πέρα κάθε κόμμα προφανώς θα έχει μια πλούσια συζήτηση για το ποια είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική στον κοινό στόχο που είναι να απαλλαγεί η κοινωνία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για τις εκλογές και τις πιθανές συνεργασίες: Κανένας δεν πιστεύει ότι με απλή αναλογική μπορεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Απλή αναλογική σημαίνει κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης λεει ότι έχουμε 2 με 3 μήνες πολιτική αστάθεια δηλαδή ο ίδιος αποδέχεται ότι δεν έχει κανέναν πιθανό σύμμαχο ίσως πέρα από τον κ. Βελόπουλο. Εμείς λέμε ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να έχει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές και για αυτό μιλάμε προγραμματικά, δεν παζαρεύουμε αυτά τα οποία λέμε. Εμείς κατεβαίνουμε με την πρότασή μας στον ελληνικό λαό και λέμε πρώτα για την ακρίβεια. Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης, μείωση ΦΠΑ, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και πλαφόν στην κερδοφορία. Πάνω σε αυτή την πρόταση θα συνομιλήσουμε με όποιον δέχεται να κάτσει στο τραπέζι.

ΔΗΜ: Ακόμα και με ένα κόμμα που δεν πιστεύει στο ευρώ;

Είπα πάνω στην πρότασή μας θα συνομιλήσουμε. Εδώ τον λόγο τον έχει ο πολίτης, αν ο πολίτης δώσει την πρώτη θέση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσιολογικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τους όρους για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση.