«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει επί το δημοκρατικότερο την ελληνική αστυνομία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Είπε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει μια αστυνομία πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στον πολίτη, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιλαμβάνεται τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.

Παράλληλα και κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις είπε ότι βλέπει μια ραγδαία φθορά και πτώση της ΝΔ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας: Αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Σπίρτζης ένα προϊόντα συλλογικής επεξεργασίας, εμείς θέλουμε να αλλάξουμε επί το δημοκρατικότερο και κυρίως επί το αποτελεσματικότερο την Ελληνική Αστυνομία. Ο κ. Σπίρτζης είναι αρμόδιος τομεάρχης δεν λέει μεμονωμένες απόψεις. Εμείς δεν θέλουμε να γκρεμίσουμε ή να καταργήσουμε κάτι το οποίο παράγει κοινωνικό αποτέλεσμα, εμείς έχουμε μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούνε τα Σώματα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πως γίνονται πιο αποτελεσματικά, το ζήτημα όμως κατά τη γνώμη μου είναι τι συμβαίνει στην Ομόνοια, τι συμβαίνει στην Κρυσταλοπηγή, ποιες ήταν οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες προσλήφθηκαν οι αστυνομικοί. Πήραν πολίτες, τους δώσανε ένα πιστόλι, τους βάλανε και μια στολή και τους είπαν αστυνομικούς χωρίς εκπαίδευση. Εδώ και δεκαετίες η Ελληνική Αστυνομία έχει σχολές, εκπαιδεύει σοβαρούς αστυνομικούς που φυλάνε πολίτες κλπ όλη αυτή η επικοινωνιακή υπερβολή του κ.Μητσοτάκη οδήγησε στο να δημιουργηθούνε σκιές και αποστήματα ως μειοψηφίες βεβαίως μέσα από το Σώμα και να έχουμε αυτή τη θεσμική παράληψη...

Ερωτηθείς αν είναι «άθλια» τα Σώματα ασφαλείας που έχει ιδρύσει η ΝΔ: Όχι προφανώς αλλά χρειάζεται μια πιο αποτελεσματική διάρθρωση. Εμείς θέλουμε να κάνουμε την Αστυνομία πιο αποτελεσματική, να την φέρουμε πιο κοντά στον πολίτη. Εμένα με ενοχλεί να πέφτει ένας φοιτητής από το παράθυρο στον τρίτο επειδή δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες και αρκετά μέλη ΔΕΠ για να του κάνουνε μάθημα και να προσλαμβάνουν πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν χρειαζόμαστε 1.000 ανθρώπους στην πανεπιστημιακή αστυνομία χρειαζόμαστε 1.000 μέλη ΔΕΠ. Με ενοχλεί όταν προσπαθώ να πάω στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου από την πλατεία Ομονοίας να μην μπορώ να κάνω βήμα και να βλέπω βαριά εγκληματικότητα και παραβατικότητα και να βλέπω μετά την αστυνομία δίπλα στα αμφιθέατρα ή μέσα στα αμφιθέατρα. Δεν είναι το έγκλημα μέσα από τις πόρτες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι κάτω από την πλατεία Ομονοίας, είναι στις δυτικές συνοικίες.

Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας: Αμεσότατο αντίκτυπο θα είχε, όπως έχει σε όλες τις χώρες, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Αν από αύριο η βενζίνη πωλείται στην Ελλάδα όπως και στη Γερμανία και στη Γαλλία 15-25 λεπτά φθηνότερη αντίστοιχα και το ντίζελ ...μια χαρά μπορεί να γίνει αυτό και σούπερ αποτελεσματικό θα είναι. Επίσης είναι παραδοχή ανικανότητας και ανυπαρξίας ελεγκτικών μηχανισμών να λες ότι θα χαμηλώσω το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά δεν μπορώ να το επιτηρήσω για αυτό δεν θα φτάσει στον καταναλωτή. Να φτιάξεις τους μηχανισμούς να το επιτηρήσεις γιατί το κάνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εφόσον η κυβέρνηση το ξεκαθαρίζει με τόσο κατηγορηματικό τρόπο πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία δεν αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα στα οποία έχει φτάσει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, δεν αντιλαμβάνεται το σκληρό, βάρβαρο και δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας και το μόνο που επιθυμεί είναι να προσπαθεί να διαχειρίζεται επικοινωνιακά αυτές τις κρίσεις και βεβαίως να αφήνει στο απυρόβλητο τους πολύ ισχυρούς φίλους της είτε αυτοί είναι οι πάροχοι της ηλεκτρικής ενέργειας είτε είναι οι εταιρείες διύλισης των πετρελαιοειδών, εκεί δεν βάζουμε χέρι. Υπάρχουν 7,5 δις για να κάνουν απευθείας αναθέσεις δεν υπάρχουν όμως 1,5 δις που είναι το δημοσιονομικό κόστος για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και 700 εκ. που είναι για το ΦΠΑ.

Για τα δημοσκοπικά ποσοστά: Διαβάζω με προσοχή τις μετρήσεις και βλέπω μια ραγδαία φθορά και πτώση της ΝΔ, μια σταθεροποίηση και αργή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο αργή απ’ ότι θα θέλαμε, πιο αργή από ότι πέφτει ο κ. Μητσοτάκης αλλά αυτό είναι μια πρόκληση να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πιο αποτελεσματικοί, να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο να ακούσουμε τα προβλήματά του. Όμως επειδή μελετώ τις δημοσκοπήσεις και προσπαθώ να καταλαβαίνω τι λένε και όχι να με καθοδηγούνε είδα ένα δημοσκοπικό εύρημα το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά μια πιθανή πολιτική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ειναι πιο δημοφιλής από μια οποιαδήποτε άλλη πολιτική συνεργασία για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στις ηγεσίες και των δύο κομμάτων και μια μεγάλη πρόκληση για το δικό μας χώρο να μπορέσει να αποκτήσει μεγάλη κοινωνική δυναμική και παρεμβατικότητα διότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.