«Επιµένουµε στη δική µας, αυτόνοµη πορεία, δεν πολιτευόµαστε µε µεζούρα, δεν έχουµε επιλεκτικές ευαισθησίες», επαναλαµβάνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ µέχρι τις κάλπες, αρνούµενος κάθε συζήτηση για συνεργασίες πριν από το αποτέλεσµα των εκλογών µε απλή αναλογική.

Όσο, ωστόσο, και να επιµένει η «προοδευτική διακυβέρνηση», που αποτελεί το κύριο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, έχει ως βασικό στόχο τη συµπόρευση µε το ΠΑΣΟΚ. Και µιας και η ηγεσία του Κινήµατος έχει επιλέξει το µήνυµα της αυτόνοµης πορείας του κόµµατος, ένας τρόπος για να θολώσει αυτό, όπως γνωρίζουν καλά στην Κουµουνδούρου, είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές να δηµιουργηθεί µια εικόνα συµπόρευσης των δύο κοµµάτων.

«Πράσινα» στελέχη

Στην Αυτοδιοίκηση, άλλωστε, αρκετά «πράσινα» στελέχη συµµετέχουν από θέσεις αντιδηµάρχων, και όχι µόνο, σε συνδυασµούς που στηρίχθηκαν από τη Ν.∆. ή και από συνεργασίες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Ποντάροντας σε αυτό το δεδοµένο, πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν από τα αυτοδιοικητικά τούς προσεγγίζουν για να τους υποσχεθούν στήριξη, χρίσµατα ή ενίσχυση για τη διατήρηση των θέσεών τους. Με τον τρόπο αυτό στην Κουµουνδούρου θεωρούν ότι θα προετοιµαστεί το έδαφος σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξελιχθούν οι συνεργασίες αυτές σε πολιτική συµµαχία που θα φτάσει σε κεντρικό επίπεδο.

Μάλιστα, συγκεκριµένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, πιστεύουν και προωθούν πολύ αυτό το σενάριο. Παράλληλα, και δύο στελέχη της νεότερης φουρνιάς µε υψηλές µετοχές, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας την αποστολή αυτή, συναντώντας διαρκώς αυτοδιοικητικούς του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.



Τρικλοποδιά

Η οργανωµένη αυτή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για αναγκαστικό «αρραβώνα» έχει γίνει απολύτως αντιληπτή στη Χαριλάου Τρικούπη, µε την ηγετική οµάδα του κόµµατος να την ερµηνεύει ως ακόµα µία επίθεση φιλίας-τρικλοποδιά για να συµπιεστεί το ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτό η απάντηση του Κινήµατος έχει αποφασιστεί ήδη, καθώς στους εµβληµατικούς δήµους και στις µεγάλες περιφέρειες, όπως αυτή της Αττικής, θα δοθούν και επίσηµα «πράσινα» χρίσµατα, σε αντίθεση µε τους µικρότερους δήµους. Με τη στρατηγική αυτή και µε δεδοµένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ισχυρές δυνάµεις στην Αυτοδιοίκηση, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η προσπάθεια για πρέσινγκ θα γυρίσει µπούµερανγκ, µε τον ΣΥΡΙΖΑ τελικά να σύρεται πίσω από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

«∆εν έχουν καταλάβει ότι θα βρεθούν να στηρίζουν δικούς µας υποψηφίους και να ακολουθούν εκείνοι το ΠΑΣΟΚ», σχολιάζουν κορυφαία στελέχη. Ενδεικτική είναι και η σχετική απάντηση ενός εκ των πιο έµπειρων πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, που δίνει και συγκεκριµένο παράδειγµα, υπογραµµίζοντας µε καυστική διάθεση: «Να στηρίξουµε επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ; Για παράδειγµα, τον Πολάκη στην Περιφέρεια Κρήτης; Όχι, ευχαριστούµε, δεν θα πάρουµε».

Ένα αποδεκτό μοντέλο

Το «φρένο» Ανδρουλάκη µέσω χρισµάτων στα σχέδια Τσίπρα θα εκφραστεί και επισήµως µε υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στον ∆ήµο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα, ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής βολιδοσκοπείται πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, µε εκσυγχρονιστικό προφίλ και ιδιαίτερα φιλικό προς το κεντρώο ακροατήριο. Με εντελώς αντίθετα χαρακτηριστικά, δηλαδή, από αυτά που θα επιθυµούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, για τον ∆ήµο της Αθήνας ένα µοντέλο που θα βασιζόταν σε ένα πρόσωπο όπως αυτό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη θα ήταν αποδεκτό στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς θα οδηγούσε σε µια ευρύτερη αυτοδιοικητική συµµαχία, που οι όροι της δεν θα έµπαιναν από την αξιωµατική αντιπολίτευση.

«Τους δικούς μας»

«Εµείς θα έχουµε τους δικούς µας υποψηφίους, όποιος θέλει να τους στηρίξει, αλλά θα έχει στηρίξει δικά µας πρόσωπα», καταλήγουν από τον τοµέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ. Με την επιλογή αυτή γνωρίζουν ότι θα αντιστρέψουν την όποια προσπάθεια πίεσης, φέροντας ουσιαστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναλάβει τη συγκεκριµένη αποστολή στην αµήχανη θέση να υποστηρίζουν επιλογές που κάνουν τον αυτοδιοικητικό χάρτη σε περίπτωση επικράτησής τους «πράσινο» και όχι «µoβ». Συνοπτικά, µε το ζόρι παντρειά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ µέσω δήµων δεν πρόκειται να φέρει κουφέτα…

*Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 26 Νοεμβρίου 2022.