«Η Εύα Καϊλή είναι πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, είναι αστείοι και γελοίοι οι ισχυρισμοί Ανδρουλάκη περί δούρειου ίππου», είπε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Έκανε λόγο για μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που βρίσκεται στα χέρια της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, ενώ σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις είπε ότι για το θέμα έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Είπε πως το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από την Ευρώπη και το 2023 θα είναι επίσης ψηλός, τονίζοντας πως δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος για να συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Είπε, επίσης, πως η ακρίβεια είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Ανέφερε πως το «καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί και το 2023.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο

Με αφορμή την υπόθεση διαφθοράς της κ. Καϊλή: Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, φαίνεται ότι δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά μάλλον διεθνές, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα χέρια της Δικαιοσύνης και όλα τα υπόλοιπα αυτά τα οποία λέει ο κ. Ανδρουλάκης μάλλον είναι αστεία, θα έλεγα και γελοία, γιατί ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν η κ. Καϊλή. Είναι και ηθικό και νομικό και πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, επομένως δεν μπορεί να συνεχίσουμε να μιλάμε για ένα τέτοιο θέμα, διότι έχουμε ξεφύγει πλέον και πρέπει να είμαστε σοβαροί. Δεν μπορεί να είναι η πανδημία «πανδημία Μητσοτάκη», η COVID «COVID Μητσοτάκη», η ακρίβεια «ακρίβεια Μητσοτάκη» και τώρα η Καϊλή «Καϊλή Μητσοτάκη»! Έχουμε περάσει πλέον στην αντίπερα όχθη, θα πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί μας ακούν οι συμπολίτες μας, επομένως θα πρέπει να γυρίσουμε εκεί όπου είναι η υπόθεση. Η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, θα περιμένουμε τα αποτελέσματα και, βεβαίως, όποιο πρόβλημα υπάρχει υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ, που η κ. Καϊλή στις τάξεις του βρίσκεται.

Για τη συσχέτιση του θέματος με την υπόθεση των υποκλοπών: Θα πρέπει να αναμένουμε τη συνέχιση της υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Η επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη προφανώς ήταν μια νόμιμη επισύνδεση, νομίζω ότι έχουν απαντηθεί αυτά. Από εκεί και πέρα και για τα υπόλοιπα ζητήματα, τα ζητήματα δηλαδή των παρακολουθήσεων και τα λοιπά, και εδώ έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, από σήμερα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι πολύ πιο αυστηρό και κατ' ουσίαν για τα πολιτικά πρόσωπα προστατεύει και με ένα δεύτερο εισαγγελέα και, βεβαίως, και με την έγκριση του προέδρου της Βουλής. Επομένως, υπάρχει το παρελθόν και υπάρχει και το σήμερα. Το σήμερα είναι τελείως διαφορετικό, το παρελθόν είναι τελείως διαφορετικό και να θυμίσουμε ότι μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του ’19 άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας και ορισμένες πράξεις που θεωρούνταν κακουργήματα έγιναν πλημμελήματα. Όλα αυτά θα πρέπει να λέγονται στον ελληνικό λαό και ο λαός να βγάζει τα συμπεράσματα. Ο ελληνικός λαός είναι έξυπνος, καταλαβαίνει τι συμβαίνει όταν μια κυβερνηση μία εβδομάδα πριν χάσει τις εκλογές πάει και αλλάζει τον Ποινικό Κώδικα και κάτι που ήταν κακούργημα, δηλαδή οι παρακολουθήσεις, γίνονται πλημμέλημα. Άρα, αυτό και μόνο απαντά στο τι έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά, επειδή είμαστε στο παρόν, καλό είναι να βλέπουμε μπροστά.

Αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης: Και για το ’22 ο ρυθμός ανάπτυξης στην πατρίδα μας είναι υψηλότερος από αυτόν που είναι στην Ευρώπη. Προφανώς διορθώσεις γίνονται. Από εκεί και πέρα, και για το ’23, έτσι όπως το έχουμε προβλέψει και όπως το προβλέπει και η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ υψηλότερος από την Ευρώπη. Ο ρυθμός ανάπτυξης, επειδή είναι υψηλότερος από την Ευρώπη και επειδή υπάρχει ανάπτυξη και μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις, για αυτό δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να μπορούμε να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επομένως, συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική μας δουλειά, δίνουμε χώρο στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, νομίζω ότι τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την ανεργία είναι πολύ ενθαρρυντικά, η ανεργία μειώνεται συνεχώς και πιστεύουμε ότι και το ’23 θα συνεχίσει να μειώνεται με τους ίδιους ρυθμούς που ξεκίνησε από το 2019.

Αναφορικά με το πρόβλημα της ακρίβειας: Η ακρίβεια όλοι πλέον το έχουν κατανοήσει ότι είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, μεγάλο, υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν πληθωρισμό πολύ ψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Προφανώς, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερα στοιχεία, όμως δεν παύουμε να συμφωνούμε όλοι μας ότι είναι κάτι που πλήττει τα νοικοκυριά και πλήττει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερο εισόδημα. Επομένως, μια σειρά από μέτρα, ακριβώς μέσα στον δημοσιονομικό χώρο που μπορούμε, αναπτύσσονται. 13 δισ. το 2023. Τα μέτρα αυτά καταλαμβάνουν και την ενέργεια αλλά και όλα αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στις 21 του μηνός θα έχουμε και τα 250€ στους συμπολίτες μας που έχουν χαμηλό εισόδημα και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επομένως, θα συνεχίσουμε, δεν έχει τελειώσει, δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει, πρέπει να κρατάμε δυνάμεις. Η ακρίβεια είναι κάτι που με μέτρα η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει. Κανένα κράτος και καμία χώρα δεν λέει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως την ακρίβεια. Και ένα από τα μέτρα είναι και το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο έχει πάει καλά και έχει συγκρατήσει τις τιμές.

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί το «καλάθι του νοικοκυριού» και το 2023: Βεβαίως θα συνεχιστεί. Αυτήν τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στα προϊόντα που κυρίως είναι τα προϊόντα που αγοράζει ο συμπολίτης μας, επομένως θέλουμε να δημιουργείται, και δημιουργείται, ανταγωνισμός επάνω σε αυτά τα προϊόντα. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο αν θα ανοίξουμε το «καλάθι» ακόμη περισσότερο. Και το λέμε αυτό, γιατί θέλουμε τα βασικά αυτά προϊόντα να τα παρακολουθούμε πολύ στενά. Βεβαίως, δεν παρακολουθούμε μόνο αυτά τα προϊόντα, παρακολουθούμε και τα προϊόντα εκτός του «καλαθιού», έχοντας βάλει πλαφόν στο ποσοστό κέρδους όλων των προϊόντων. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει ένα κρατικό σύστημα, το e-katalanotis, που σε πραγματικό χρόνο ο καθένας μας βρίσκει τις τιμές των προϊόντων και μπορεί να συγκρίνει. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη, είμαστε η μόνη χώρα που το έχουμε αυτό.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τον ρόλο των τραπεζών: Όχι, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, για αυτό μίλησε και ο πρωθυπουργός για τις υποχρεώσεις των τραπεζών. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, και όχι μόνο για αυτό, η προσπάθεια αυτή επεκτείνεται και στη διεύρυνση των εταιρειών που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες αλλά και για τα επιτόκια. Νομίζω ότι είναι σε εξέλιξη, οι συναντήσεις είναι συνεχείς και η κυβέρνηση με τη συνεργασία των τραπεζών... και βεβαίως το είπε ο πρωθυπουργός, νομίζω με τον καλύτερο τρόπο, ότι έχουν υποχρέωση και οι τράπεζες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αλλάξουν ορισμένες χρεώσεις, και όχι μόνο, αλλά και τα επιτόκια τα οποία δίνουν στις καταθέσεις. Και ήδη βλέπουμε μια αύξηση των επιτοκίων και το παρακολουθούμε στενά, πάντως.