Με τις καταθέσεις του Γιώργου Παπαχρήστου και του Δημήτρη Φουρλεμάδη συνεχίστηκε το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους, τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία, Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η διαδικασία του διαγωνισμού ήταν άλλοθι για να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ το τηλεοπτικό τοπίο».

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε σωστό το διαγωνισμό αφού εκτίμησε ότι έπρεπε να τεθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας και τα κανάλια να πληρώνουν τις συχνότητες που αποτελούν δημόσιο αγαθό. «Από κει και πέρα όπως στήθηκε ο διαγωνισμός είχε μία κατεύθυνση. Το πως ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτές τις τέσσερις άδειες προσπάθησε να έχει ένα από αυτά τα κανάλια. Προσπάθησε να δοθεί αρχικά στον Καλογρίτσα και έπειτα στον Ιβάν Σαββίδη» ενώ χαρακτήρισε "μαέστρο" που κινούσε όλα τα νήματα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, τον Νίκο Παππά.

Πρόεδρος: Ποιους εννοούσε ο κ. Καλογρίτσα όταν έλεγε «τα παιδιά»;
Μάρτυρας: Είχε προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση όλους αυτούς τους γνώριζε από μικρά παιδιά μέσα στις αριστερές οργανώσεις.
Πρόεδρος: Ψάχνουμε να δούμε αν αυτός ήταν ο μπροστινός και πίσω αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ…
Μάρτυρας: Εγώ πιστεύω ότι βοηθήθηκε ο κ Καλογρίτσας να εμφανιστεί ως πραγματικός διεκδικητής της μιας εκ των τεσσάρων καναλιών.
Πρόεδρος: Είπατε ότι ο Ν. Παππάς κατηύθυνε όλη την επιχείρηση ήταν ο μαέστρος.
Μάρτυρας: Μάλιστα, ναι. Αυτός ήταν. Αν είχε εντολές από τον Τσίπρα όταν έρθει εδώ ας πει. Εκείνος το ξέρει. Δεν ξεκίνησε να κάνει ένα διαγωνισμός μόνος τότε, ήταν το πιο κοντινό πρόσωπο του κ. Τσίπρα.
Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια μιλάτε και για την εμπλοκή της CCC.

Μάρτυρας: Είχα εκφράσει και σε δημοσιεύματά μου πολλές φορές απορίες για αυτό. Μου έκανε εντύπωση ότι αναζήτησαν τα 3 εκατ ευρώ που χρειάστηκε ο κ. Καλογρίτσας σε μια εταιρεία που δεν θα μπορούσε να έχει καμία δραστηριότητα στη χώρα, βάσει νόμου. Που τους γνώριζε ο κ. Παππάς αυτούς τους ανθρώπους; Δεν έχουν συνάφεια με τη πολιτική, δεν μπορείς να τους βρεις κάπου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αθέατοι. Είναι απορίας άξιο που βρέθηκε αυτή η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. Ο κ. Καλογρίτσας ετοίμαζε επιτελείο δημοσιογραφικό, ήταν τόσο βέβαιος ότι θα πάρει την άδεια, αυτό είχε κυκλοφορήσει στη δημοσιογραφική πιάτσα.

Πρόεδρος: Αφού ήθελαν διακαώς να γίνει αυτός ο σταθμός γιατί δεν έγινε κάποια προσπάθεια να πληρώσει το τίμημα ο κ. Καλογρίτσας και να προχωρήσει;

Μάρτυρας: Υπήρχε καταιγισμός πληροφοριών που έλεγαν ότι ο φάκελος Καλογρίτσα ήταν στον αέρα εξαιτίας των περιουσιακών στοιχείων που παρουσίαζε ο κ. Καλογρίτσας. Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα.
Πρόεδρος: Θεωρείτε δηλαδή ότι τον εγκατέλειψαν.
Πρόεδρος: Ναι το πιστεύω.

Δημήτρης Φουρλεμάδης

«Όταν ο Alpha δεν πήρε άδεια, άρχισε ο Κοντομηνάς να ψάχνει να βρει κάποιον που είχε άδεια. Μου είπε: θα δεις τον Καλογρίτσα. Εγω δεν θα έρθω. Τον είδα, συζητήσαμε κάποιο μετοχικό σχήμα. Ζητούσε το 51%, το δελτίο ειδήσεων και μια πρωινή εκπομπή. Μετά ήρθε ο Κοντομηνάς και μείναν οι 2 τους» ανάφερε ο Δημήτρης Φουρλεμάδης στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι «ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε δυσφορία γιατί έχανε το κανάλι. Μιλούσε με πολλούς. Αφού έβλεπε ότι δεν υπήρχε λύση, διαπραγματευόμασταν το ποσοστό». Κατά το μάρτυρα, ο Χρήστος Καλογρίτσας στη συνάντηση έλεγε για τα «παιδιά». «Δεν είπε συγκεκριμένο όνομα. Πότε δεν άφησε να εννοηθεί πως δεν είχε χρήματα. Όταν έγινε ο νομος 4339/2015 ο Κοντομηνάς από φίλος των κυβερνώντων έγινε εχθρός» ανέφερε και ξεκαθάρισε οτι ο επιχειρηματίας ποτέ δεν του «εμφάνισε τον Καλογρίτσα ως απεσταλμένο της κυβέρνησης».

Πρόεδρος: Μήπως έχει εκκρεμότητες με αλλες αρχές και αναγκάστηκε να κάνει αυτή τη συνάντηση με τον Καλογρίτσα που δεν ήθελε;
Μάρτυρας: Η έγνοια του ήταν ότι ο Alpha με τόσους εργαζόμενους θα έμενε απλώς κουφάρι.

Δήλωση των Γ. Μαντζουράνη, Θ. Μαντά και Β. Γεωργακόπουλου, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά

Και η σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου ήταν αποκαλυπτική ως προς την κατάρριψη των κατηγοριών, που έχουν χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης του Ν. Παππά.

Ο μάρτυρας κ. Β. Μαρινάκης δεν είδε ούτε παρανομία του Ν. Παππά στη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες «ούτε έγκλημα για να το καταγγείλω», όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος ανέφερε αρκετές φορές πως «ο διαγωνισμός ήταν αναγκαίος και πάρα πολύ καλός στη διενέργειά του» και πως «ακόμα και οι 4 άδειες ήταν ορθή επιλογή για τη βιωσιμότητα των καναλιών σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα», κατέθεσε και για τη γνωστή πρωτοβουλία ενθάρρυνσης συνεργασίας μεταξύ ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και προσωρινών υπερθεματιστών.

Δήλωσε πως δεν δέχθηκε από την τότε κυβέρνηση «καμία πίεση» για τη δανειοδότηση του κ. Καλογρίτσα, κατέθεσε ότι θεωρεί «λογικές τις επαφές των επιχειρηματιών εκείνη την περίοδο» και ξεκαθάρισε ότι «ο νόμος Παππά έδωσε σε όλους τους υποψήφιους τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες δυνατότητες. Δεν ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας στη διαδικασία».

Ο μάρτυρας κ. Δ. Φουρλεμάδης, συνεργάτης του Δ. Κοντομηνά την επίμαχη περίοδο, κατέθεσε πως δεν είδε και δεν άκουσε τον Ν. Παππά και ξεκαθάρισε πως ο Δ. Κοντομηνάς «ποτέ δεν μου παρουσίασε τον κ. Καλογρίτσα ως απεσταλμένο της τότε κυβέρνησης». Επεσήμανε ακόμα ότι ο τότε ιδιοκτήτης του Alpha είχε σειρά επαφών με προσωρινούς υπερθεματιστές ώστε να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας, ότι «έγινε εχθρός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μόλις ψηφίστηκε ο νόμος 4339/2015» και πως οι δημόσιες τοποθετήσεις του «ήταν λογικό να διακατέχονταν από οργή, καθώς δεν ήθελε -όπως και άλλοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών- να γίνει ο διαγωνισμός και να πληρώσει».

Ο μάρτυρας κ. Γ. Παπαχρήστος κατέθεσε πως δεν έχει ιδία γνώση για το αν υπήρξαν ενέργειες «κατʼ εντολή Παππά». Δήλωσε πως δεν έχει συναντήσει ποτέ τον κ. Ν. Παππά, ούτε γνωρίζει για επαφές του που είχαν στόχο τη χρηματοδότηση Καλογρίτσα. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως για διάφορα ζητήματα κατέθεσε κυρίως «τις εκτιμήσεις του», όπως είπε, καθώς «δεν είχε γνώση» και, άλλωστε, ως δημοσιογράφος δεν μπορεί να αποκαλύψει τις πηγές του.

Οι ως τώρα συνεδριάσεις και κυρίως οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι αποκαλυπτικές της αβασιμότητας των κατηγοριών και της παντελούς έλλειψης αποδείξεων για την αποδιδόμενη στον Ν. Παππά «παράβαση καθήκοντος».

Η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματα της εδώ και πολύ καιρό. Σύντομα θα αποφανθεί και το δικαστήριο.

Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται στις 12 Ιανουαρίου.