Οι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού, που απείλησε ελληνικό σκάφος, παρουσιάστηκαν σε ρεπορτάζ του MEGA. 

Σε αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά: Το ελληνικό σκάφος έσπευσε νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου προκειμένου να αναγνωρίσει τρία τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Στο σημείο έφτασε τουρκική ακταιωρός, που άρχισε να εκτελεί επικίνδυνους ελιγμούς με στόχο τον εμβολισμό του ελληνικού.

«Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική Ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια», αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού.

Οι τουρκικές προκλήσεις, όμως, συνεχίστηκαν και στον αέρα μετά τις 95 παραβιάσεις και 6 σκληρές αερομαχίες και 4 υπερπτήσεις σε Οινούσσες και Παναγιά και την υπέρπτηση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κανδελιούσσα το βράδυ της Τετάρτης, οι Τούρκοι επανήλθαν και την Πέμπτη, στέλνοντας μαχητικά F-16 και μη επανδρωμένο να πετάξουν και πάλι πάνω από τις δύο νησίδες ανατολικά της Χίου.

Η Ουάσινγκτον μπροστά στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας έστειλε το δικό της μήνυμα: «Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Όλα αυτά την ώρα που το τουρκικό γενικό επιτελείο προσπαθεί να εκφοβίσει ακόμα και… ραπάροντας!

Η «Hurriyet», πάντως, σε άρθρο της με τίτλο «ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ» ισχυρίζεται ότι «η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ελλάδα».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στον οποίο παρέθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Γαύδο, που έχει μπει κι αυτή στο στόχαστρο της Τουρκίας, την Παρασκευή για τον αγιασμό των υδάτων και θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.


Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το επεισόδιο που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι και προχώρησε σε μία προκλητική ανακοίνωση, μέσω της οποία ισχυρίζεται ότι ελληνικό σκάφος παρενόχλησε τα τουρκικά αλιευτικά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας

«Στις 5 Ιανουαρίου 2023, στις 12:02, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στάλθηκε αμέσως σε σημείο συμβάντος, μετά από αναφορά ότι αλιευτικά με τουρκική σημαία που ασχολούνταν με αλιευτικές δραστηριότητες στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Tekagac στο Didim της επαρχίας Aydn, παρενοχλήθηκαν από την Ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία πήγε στην περιοχή.

Το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος απομακρύνθηκε από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που του είχε ανατεθεί το περιστατικό και τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είχαν έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες. Όταν το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα, καθώς απομακρυνόταν από την περιοχή, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής πυροβόλησε επίσης στον αέρα και απάντησε με τον ίδιο τρόπο.

Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής συνεχίζει να εκπληρώνει το καθήκον της να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις γαλάζιες θάλασσες της πατρίδας μας, εντός της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας επί 24ώρου βάσεως».