Τις επόμενες ημέρες και με βάση τον νέο εκλογικό χάρτη ολοκληρώνεται στην Κουμουνδούρου η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων όλης της επικράτειας, τα οποία θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ο προγραμματισμός που είχε κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αλλάζει δραστικά -με βάση τα νέα στοιχεία-, αφού, όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με τα στοιχεία, τις έδρες και τα εκλογικά νούμερα, η απογραφή δεν αλλάζει τον αριθμό των εδρών που θα πάρει το κάθε κόμμα.

Τι θα ισχύει

Δηλαδή και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις -και σε αυτή με την απλή αναλογική και στη δεύτερη που θα γίνει με τον νόμο της Ν.Δ.- τα κόμματα θα πάρουν τους βουλευτές που τους αντιστοιχούν με βάση τα ποσοστά τους. Ακόμα, δηλαδή, και αν χάσουν κάποια περιφέρεια που ήταν διεδρική και τώρα έγινε μονοεδρική, θα κερδίσουν σε άλλη περιοχή έναν βουλευτή.

Προφανώς για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημασία έχει η νίκη, για την οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Επιχειρηματολογώντας, μάλιστα, γι’ αυτή την αισιοδοξία τους λένε ότι «από τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε πτωτική τάση και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανοδική, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να εκπλήξει τους πάντες, καθώς μπορεί να μετατραπεί σε ντέρμπι».

Οι εκτιμήσεις

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να αποβεί μοιραία για την κυβέρνηση, παίρνοντας τιμωρητικά χαρακτηριστικά. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, επιχειρούν να τονώσουν τις περιοχές όπου το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μικρή διαφορά, ήρθε πρώτος, αλλά και εκείνες που, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνουν, μπορούν να περάσουν στον εκλογικό χάρτη με «ροζ χρώμα».

Στη Δυτική Αττική ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιστρατεύσει δύο δυνατά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ, την Εφη Αχτσιόγλου και τη Ρένα Δούρου, προκειμένου να ανεβάσουν περισσότερο τα ποσοστά του κόμματος. Στην Αρτα, πάλι, που γίνεται πλέον διεδρική, η Ολγα Γεροβασίλη εκλέγεται από το 2012 και στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως η πρωτιά στον νομό θα διατηρηθεί.

Η Α’ Αθήνας

Το βλέμμα όλων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένο στην Α’ Αθήνας, όπου με τη νέα απογραφή θα χαθεί μία έδρα. Με δεδομένο ότι σε αυτή την περιφέρεια εκλέγονται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ υποψήφιος θα είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος και η εκ του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, τα πράγματα μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τους υποψηφίους.

Στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, πάλι, όπου οι έδρες αυξάνονται κατά μία, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, τότε οι ήδη υπάρχοντες βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να δώσουν τη μάχη του σταυρού απέναντι στον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και τον ηθοποιό Μάριο Αθανασίου. Καθώς, ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα το 2019 ήταν μεγάλη -ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει με 17 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ.-, και εκεί αναμένεται να δοθεί μάχη «στήθος με στήθος». Θέμα λένε κάποιοι ότι υπάρχει και στην εξαεδρική Μαγνησία, η οποία τώρα γίνεται πενταεδρική.

Ακούν με προσοχή

Αν και στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους στην περιοχή και, άρα, θα παραμείνουν στη θέση τους ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και η Κατερίνα Παπανάτσιου, παρ’ όλα αυτά ακούν με προσοχή τις επισημάνσεις του κυβερνώντος κόμματος ότι δεν αποκλείεται μία έδρα να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μονοεδρικές είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πλέον μιλάμε για εννέα, αφού έχουν προστεθεί η Καστοριά και η Θεσπρωτία.

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Μάριος Κάτσης αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτο κόμμα στον νομό τους. Αισιοδοξία υπάρχει για την Κεφαλλονιά, όπου ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται να δίνει σκληρή μάχη απέναντι στον υποψήφιο της Ν.Δ. Ναπολέοντα Μαραβέγια. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι με μια καλή υποψηφιότητα μπορούν να φέρουν ένα καλό ποσοστό στην πλέον προβληματική περιφέρεια για τη Ν.Δ., τα Γρεβενά, αφού η υπόθεση Πάτση έχει αφήσει έντονα το αποτύπωμά της.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Ιανουαρίου 2023.