Αντίστροφη μέτρηση για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος απεβίωσε στην ηλικία των 82 την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, με αιτία την πολυοργανική ανεπάρκεια. Είναι προγραμματισμένο να γίνει τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στο Τατόι, με την απόφαση που ελήφθη από τη Διυπουργική Σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου να επιτάσσει να ταφεί ως ιδιώτης. 

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου υπήρξε κίνηση στο Τατόι, η οποία αποτυπώθηκε στο ρεπορτάζ του MEGA,. 

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος πέρασαν τις πύλες του Τατοΐου μαζί με την επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, που λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της είδε τους τάφους των γονιών και των προγόνων της, συνοδευόμενη από μέλη της ασφάλειάς της. Αφίχθηκε από το Βατικανό, από όπου έσπευσε όταν ενημερώθηκε για την κρισιμότητα της κατάστασης του αδελφού της και τη σύζυγο του τέως βασιλιά, Άννα-Μαρία. Η οικογένεια παρέμεινε στο Τατόι επί μιάμιση ώρα. 

Τα έργα στο Τατόι

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών τέσσερα 24ωρα πριν από την κηδεία του έκπτωτου μονάρχη.

Το υπουργείο Πολιτισμού
 εκφράζει τη βεβαιότητα πως τα έργα πολύ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν μεταμορφώσει το χώρο των κοιμητηρίων, όπου τη Δευτέρα θα βρεθούν και αρχηγοί κρατών. 


Η επιθυμία του εκλιπόντος και οι προσκεκλημένοι

Μία από τις τελευταίες επιθυμίες του έκπτωτου μονάρχη ήταν να ταφεί δίπλα στους γονείς του στο Τατόι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένειά του, η οποία έχει ενεργοποιηθεί σύσσωμη για την κηδεία, έχει καλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα.

Στη σχετική λίστα ξεχωρίζει ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, που είναι πολύ πιθανό να δώσει το «παρών» στην κηδεία μαζί με την αδελφή του τέως βασιλιά, Σοφία, και τον κουνιάδο του και επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Στο Τατόι θα βρεθούν εκπρόσωποι από τις βασιλικές οικογένειες της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Η Αστυνομία ετοιμάζει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τις αφίξεις των επισήμων, με τα μέτρα να τίθενται σε ισχύ μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν θα καταφθάσουν τα πρώτα μέλη των βασιλικών οικογενειών.

Επιπλέον, το ποιοι από την πολιτεία τελικά θα δώσουν το «παρών» την ερχόμενη Δευτέρα στη Μητρόπολη της Αθήνας είναι ένα ζήτημα. 

Στη λίστα των πολιτικών που θα παρευρεθούν στην κηδεία υπάρχουν τα ονόματα της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και του Παύλου Γερουλάνου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως έγινε γνωστό, θα είναι στο εξωτερικό και θα εκπροσωπηθεί από τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου.

Τι δήλωσαν οι πολιτικοί


Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έγραψε: «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες. Η Δημοκρατία, είχε πει κάποτε ο Μιτεράν, είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και πολιτισμού».

Μια σειρά από «γαλάζιοι» βουλευτές και υπουργοί παίρνουν αποστάσεις και στέλνουν μηνύματα στο κομματικό τους ακροατήριο και όχι μόνο.

«Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Υπάρχει κανένας που μπορεί να ισχυριστεί πως ο εκλιπών δεν υπήρξε για ένα διάστημα νόμιμος αρχηγός του κράτους; Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον και εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγάλη Ιστορία που μας συνοδεύει, απέναντι στην οποία πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση ειλικρινείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος.

«Η είσοδος στο Τατόι επιτρέπεται μόνο στα μέλη των συνεργείων που εργάζονται και στους οδηγούς των φορτηγών που μεταφέρουν μηχανήματα αλλά και σκουπίδια από τα κοιμητήρια του Τατοΐου. Εκεί που το πρωί περπάτησε συντετριμμένη η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, αξιωματικός, βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε: «Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία».