Νέο αντιπρόεδρο, για να διαδεχθεί την Εύα Καϊλή, ψηφίζουν σήμερα οι ηγέτες του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου.

Οι αντιπρόεδροι μπορούν να ψηφίσουν για βασικά εσωτερικά διοικητικά θέματα, όπως για τη διαφάνεια.

Σύμφωνα με το Politico, οι Ευρωσοσιαλιστές έχουν τέσσερις αντιπροέδρους (χωρίς να υπολογίζουμε την Καϊλή) και πρόκειται να πάρουν και πέμπτη θέση ως αποτέλεσμα μιας παλιάς συμφωνίας που μοίραζε τις θέσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων.

Ποιος είναι τo φαβορί

Το φαβορί είναι ο Marc Angel, ένας Λουξεμβουργιανός ευρωβουλευτής του S&D που εξασφάλισε την υποστήριξη των ομάδων ΕΛΚ και Renew Europe. 

Ο λόγος για τον οποίο ο Angel είναι πιθανό να πάρει τη νίκη είναι λόγω μιας ευρείας πολιτικής συμφωνίας που έκλεισε το S&D με το ΕΛΚ και το Renew το 2019 για να μοιραστούν τις πιο ισχυρές θέσεις μεταξύ τους.

Είναι η ίδια συμφωνία που έκανε τον αείμνηστο ευρωβουλευτή του S&D Ντέιβιντ Σασόλι Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια είδε την Ρομπέρτα Μέτσολα του ΕΛΚ να τον διαδέχεται. «Υπάρχει μια συμφωνία από την πλευρά των τριών ομάδων σε αυτή την αίθουσα», είπε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Ιράτξε Γκαρθία Πέρεθ την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου.

«Χαμένη ευκαιρία»

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του Volt, Damian Boeselager κατήγγειλε την επερχόμενη ψηφοφορία ως «χαμένη ευκαιρία» για να κόψετε παλιές συνήθειες.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρό είναι όλο αυτό και ότι θέλουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη (σ.σ. του κόσμου)… Αντίθετα, τα πράγματα συνεχίζουν να έχουν ως συνήθως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Boeselager επέκρινε επίσης τις μεταρρυθμίσεις της Ρομπέρτα Μέτσολα ως ανεπαρκείς, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να υποχρεωθούν να αναφέρουν τα έξοδά τους και τα επίσημα ταξίδια τους χωρίς εξαίρεση, εξαπολύοντας ταυτόχρονα κατηγορίες για «αδιαφανή όργανα λήψης αποφάσεων» όπως το προεδρείο, η Διάσκεψη των Προέδρων «ή, ακόμα χειρότερα, η Ομάδα Εργασίας για τον Κανονισμό της Ευρωβουλής, που πραγματικά κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ».

Μια βρώμικη παρασκηνιακή συμφωνία

Οι Πράσινοι, που απορρίπτουν τη συμφωνία των τριών ομάδων ως βρώμικη παρασκηνιακή συμφωνία, προτείνουν τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή Γκεντολίν Ντελμπό-Κορφίλντ, ως υποψήφια για την αντιπροεδρική θέση. «Οι πιθανότητες είναι μικρές, αλλά δεν είναι αδύνατο», είπε η ίδια στο Politico για τις προοπτικές της. «Δεν είναι επίσης διόλου σκανδαλώδες να ζητούμε από τους Σοσιαλιστές να αναλάβουν λίγο περισσότερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Από την άλλη πλευρά, ο Angel είπε στο Politico: «Είμαι μαχητής, αλλά εμπιστεύομαι επίσης τις συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρελθόν μεταξύ των διαφορετικών ομάδων και επομένως προσέρχομαι σε αυτό τον αγώνα με πολλή εμπιστοσύνη, ελπίδα και σιγουριά».

Η Ακροδεξιά έχει προτείνει για υποψήφια υην ευρωβουλευτή της ιταλικάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, Annalisa Tardino.