Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στη Βουλή, που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης άρχισε το απόγευμα, λίγο μετά τις 18:00.  

Τα μέλη της κυβέρνησης εμφανίστηκαν ικανοποιημένα από την εξέλιξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για κοινοβουλευτική μάχη. 



Το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στη Βουλή, όπου ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου, μετά τις 18:00, μίλησε στους βουλευτές για το πρόγραμμα των ομιλιών και τόνισε ότι δεν θα ήταν εφικτό η συζήτηση να γίνεται μεταμεσονύχτια. Βουλευτές αντέδρασαν, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε την άδεια από το σώμα προκειμένου να περάσει το ωρολόγιο πρόγραμμα που πρότεινε. 



Η διαδικασία άρχισε με την ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου, όταν απεχώρησαν κάποιοι βουλευτές, ενώ ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει και ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε την πρόταση δυσπιστίας. Από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας ομιλητής επρόκειτο να είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Οι βουλευτές επρόκειτο να έχουν 15 λεπτά ως χρόνο ομιλίας, ενώ η διαδικασία είναι προγραμματισμένο να τελειώσει την Παρασκευή με τις ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, που αρχικά έχουν οριοθετηθεί στα 20 λεπτά.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα 


«Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας.



Η παρακρατική λειτουργία, η διαφθορά και η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελούν στρατηγική επιλογή αυτής της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μία στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τον προκαλώ πολύ καιρό να το κάνει»


Από την Κρήτη, όπου βρισκόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για... καλά νέα: «Τον προκαλώ πολύ καιρό να το κάνει. Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε τη συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά να συγκρίνουμε πεπραγμένα 4ετίας».



«Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση, αλλά τη σύγκριση. Δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας αλλά και κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν… Την Παρασκευή θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.