Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Απογευματινής» για τους δεσμούς και τις περίεργες συμπτώσεις που συνδέουν μέλη της ΑΔΑΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ρεπορτάζ που πυροδότησε σειρά αντιδράσεων, αποκαλύπτοντας περίεργες «υπόγειες» διαδρομές μεταξύ στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εφημερίδα δημοσίευσε σήμερα 27/1 άρθρο-παρέμβαση της εφημερίδας με τον τίτλο «Παραιτηθείτε, κύριε Ράμμο!». 

Στο άρθρο της «Απογευματινής» αναφέρεται ότι επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά τα «ένοχα μυστικά και οι παράνομες σχέσεις» στην Ανεξάρτηση Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, ενώ σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, είναι έκθετος με δική του ευθύνη. 

Ακολουθεί το άρθρο-παρέμβαση της «Απογευματινής»

Θέλει να έχει λόγο σε Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία! Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. 

Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών είναι έκθετος με δική του ευθύνη. Προφανώς διακατέχεται είτε από σύγχυση ρόλων σε σχέση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είτε έχει αποδεχθεί να έχει ρόλο καταλύτη πολιτικών παιγνίων προς όφελος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Ράμμος, αν και πρώην δικαστικός -και μάλιστα κορυφαίος- στο Συμβούλιο Επικρατείας, δεν δείχνει πλέον σε διάθεση να εξυπηρετήσει την αντικειμενικότητα και χωρίς κομματικό προσανατολισμό λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής της οποίας προΐσταται. Αντίθετα, με την πρακτική του των τελευταίων ημερών, υποδεχόμενος και εξυπηρετώντας τον κ. Τσίπρα στη δημιουργία πρόσκαιρου πολιτικού εντυπωσιασμού και προεκλογικών τακτικισμών του ΣΥΡΙΖΑ, εκθέτει την ΑΔΑΕ και τελικά προσβάλλει το Σύνταγμα και το πνεύμα που αυτό επιδιώκει με τη λειτουργία τέτοιων Ανεξάρτητων Αρχών.

APOGA_2701_001_cmyk
Ο κ. Ράμμος, εκτός των άλλων, είναι έκθετος και για την ίδια τη συγκρότηση της ΑΔΑΕ, αφού οι θητείες των περισσότερων μελών της, όπως και της αντιπροέδρου της Αρχής, Αικατερίνης Παπανικολάου, έχουν λήξει από τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αντικατασταθεί αυτά τα μέλη. Οπότε παραμένουν και, στην περίπτωση της αντιπροέδρου, ασκούν πολιτική, κάτι που επίσης δεν δικαιούνται εκ της θέσης τους. Ταυτόχρονα ο κ. Ράμμος δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί τα όρια της λειτουργίας της ΑΔΑΕ. Αυτή εμπλέκεται εκ των αρμοδιοτήτων της σε διαδικαστικά ζητήματα σε σχέση με το νομότυπο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που επιλέγει η ΕΥΠ. Το κατά πόσον δηλαδή υπάρχει διάταξη άρσης από την εισαγγελική αρχή ή όχι. Χωρίς όμως η ΑΔΑΕ να μπορεί να εισέλθει στο ζήτημα της αξιολόγησης ή του ελέγχου επί της ΕΥΠ, ως προς τον χαρακτηρισμό «εθνικής ασφαλείας» μιας υπόθεσης.

Ο κ. Ράμμος μπορεί, είτε από υπεροψία είτε από πολιτική προτίμηση και ιδεολογικό αυτοκαθορισμό, να νιώθει «τιμητής» ή γενικός επιθεωρητής ως προς την ορθή ή όχι λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα, θέλοντας να έχει λόγο στην Εκτελεστική (κυβέρνηση, ΕΥΠ), τη Νομοθετική (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προεδρία της Βουλής) και τη Δικαστική (Εισαγγελία Αρείου Πάγου) λειτουργία. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ευτυχώς για τη Δημοκρατία, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και το κανονιστικό πλαίσιο της ΑΔΑΕ.

Ο κ. Ράμμος δείχνει ταυτόχρονα απολύτως έτοιμος να συμπεριληφθεί ως «επίλεκτος αγωνιστής» στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον φημολογείται στους δημοσιογραφικούς κύκλους, εδώ και εβδομάδες. Αυτό είναι ένα ζήτημα δικό του και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που αφορά τη σωστή λειτουργία της ΑΔΑΕ, τη Δημοκρατία και τη θεσμική σοβαρότητα της χώρας είναι να πάψει να είναι πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Παραιτηθείτε, κ. Ράμμο!