Σκληρές αλήθειες, που, αν μη τι άλλο, εξουδετερώνουν το παραπλανητικό αφήγημα της Κουμουνδούρου περί δυναμικής αύξησης της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, διατύπωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του σε εκδήλωση μεγάλης οργάνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αττική ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ηγετική φυσιογνωμία στις τάξεις της ομάδας των «53+», που, ως γνωστόν, έχει επανειλημμένως αποδοκιμάσει τους πολιτικούς τραμπουκισμούς και τις αντιπολιτευτικές εξυπνάδες του πάλαι ποτέ υφισταμένου του στο υπουργείο Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος, επίσης με τη σειρά του, έχει ανταποδώσει τις αιχμές προς το πρόσωπό του -ειδικά στο θέμα των εμβολίων-, γκρέμισε με την ηχηρή παρέμβασή του το προεκλογικό success story των πραιτοριανών της Κουμουνδούρου.

Βαριές κουβέντες

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε «τραγική» την επικοινωνιακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην υπεροπλία της Ν.Δ., άφησε σαφέστατα να εννοηθεί πως η περίφημη διεύρυνση προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ήταν μια τρύπα στο νερό, καθώς στόχο είχε την προσέλευση μελών μίας χρήσεως, αλλά δεν οδήγησε μετά το συνέδριο στην ενδυνάμωση της «κοινωνικής δικτύωσης» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλουμε ένα άλλο κόμμα, πιο παρόν κοινωνικά, ενεργό και επιδραστικό, δεν αρκεί να βάζουμε όλα τα λεφτά μας στο Τσίπρα», ήταν το μήνυμά του. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ομολογήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα «γηρασμένο» και «ανεπαρκές» σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά στη νεολαία. Συγκεκριμένα, ο Α. Ξανθός, περιγράφοντας την προβληματική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, τόνισε: «Είναι τραγική η επικοινωνιακή μας επίδοση. Εν αντιθέσει προφανώς με την τρομερή επικοινωνιακή υπεροπλία που έχει αυτή η κυβέρνηση. Βλέπετε, κάθε μέρα ένα
Κατά την άποψή μου, χρειαζόμαστε δικτύωση με ανθρώπους που έχουν επαφή με την κοινωνία
σύστημα μιντιακό συντονίζεται, κάνει το άσπρο μαύρο, πουλάει φίκια για μεταξωτές κορδέλες και δημιουργεί ένα κλίμα σε έναν ο οποίος έχει μια αδρή εικόνα και παρακολούθηση των γεγονότων ότι εδώ έχουμε κοσμογονία. Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα δεν είναι μόνο να έχουμε στελέχη να σταθούν στα μίντια. Κατά την άποψή μου, χρειαζόμαστε δικτύωση με ανθρώπους που έχουν επαφή με την κοινωνία. Εκεί όπου διαμορφώνονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Με τους χώρους εργασίας, με τους πολιτιστικούς συλλόγους, με τα σωματεία, με τα επιμελητήρια, με τους επιστημονικούς φορείς και τους αθλητικούς συλλόγους. Θέλει μια άλλου τύπου κοινωνική επαφή και γείωση, η οποία δεν υπάρχει».

Το διακύβευμα του συνεδρίου

Ο πρώην υπουργός εξήγησε πως όλα τα παραπάνω υποτίθεται πως ήταν και το διακύβευμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρημα που χρησιμοποιούσε και ο Αλέξης Τσίπρας για να δικαιολογήσει τη διαδικασία της εκλογής προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση με την εγγραφή νέων μελών. «Υποτίθεται ότι αυτό ήταν το διακύβευμα του συνεδρίου, πώς θα μειώσουμε αυτήν τη διαφορά. Θέλει τεράστια προσπάθεια, γι’ αυτό και κάναμε το άνοιγμα και είπαμε να μπούνε νέα μέλη, γι’ αυτό και δώσαμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ψηφίσουν κ.λπ. Αλλά δεν θέλουμε απλώς ανθρώπους που πάνε κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια να ρίχνουν μια ψήφο στην κάλπη του προέδρου ή της Κ.Ε. Θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι να είναι ενεργοί πολίτες. Θέλει επαφή, θέλει ενημέρωση, επιχειρήματα, τεκμηρίωση».



«Θέλουμε άλλο κόμμα»

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, «αν βάλουμε όλα τα λεφτά μας να τα λέει καλά ο Τσίπρας, που τα λέει, αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Θέλουμε ένα άλλο κόμμα, πιο παρόν κοινωνικά, ενεργό και επιδραστικό. Αυτό είναι το ζητούμενο». Όμως ο πρώην υπουργός επεσήμανε την «κοινωνική ανυπαρξία» του ΣΥΡΙΖΑ και στο μέτωπο της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. «Κοιτάξτε», είπε, απευθυνόμενος στους συντρόφους του, «αυτό είναι θέμα σε μεγάλο βαθμό ανθρώπινου δυναμικού. 
Είμαστε ένα κόμμα γηρασμένο, δεν έχουμε νέους ανθρώπους
Είμαστε ένα κόμμα γηρασμένο, δεν έχουμε νέους ανθρώπους. Φανταστείτε, στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ δεν είχαμε, νομίζω, κανέναν ειδικευόμενο γιατρό να κατεβάσουμε στο ψηφοδέλτιό μας. Είχαμε κάποιους ελάχιστους επικουρικούς, ελάχιστους επιμελητές Β’ και οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν διευθυντές, άνθρωποι υπό συνταξιοδότηση».

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 6 Φεβρουαρίου 2023.



Η απάντηση του Ανδρέα Ξανθού

Για το δημοσίευμα της «Απογευματινής», ο κ. Ξανθός ισχυρίζεται: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει όντως να είναι σε απελπισία. Μπροστά στην εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και κατακραυγή, επιστρατεύει κάθε φιλικό της μέσο για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών που επιδεινώνονται με δική της ευθύνη».

Στη συνέχεια, συμπληρώνει: «Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Απογευματινής» είναι χαρακτηριστική απόδειξη. Ο τίτλος « ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την κοινωνία» δεν έχει καμιά σχέση με δική μου δήλωση. Σε μια ανοικτή συζήτηση πριν από 1,5 μήνα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκα στο έλλειμα παρουσίας ειδικευόμενων γιατρών στο ψηφοδέλτιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ. Και αναγνώρισα ότι υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής νέων ανθρώπων στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι μία πολιτική και οργανωτική πρόκληση που συλλογικά επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε με το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, με τη διεύρυνση της κοινωνικής μας επιρροής και με την ένταξη νέων μελών στις οργανώσεις μας».

Επιπλέον, ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει: «Αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι σε εξέλιξη και προφανώς δεν αποτελεί «μια τρύπα στο νερό». Η προβολή μιας πολιτικής εκτίμησης για τις συνδικαλιστικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον χώρο των υγειονομικών ως «βόμβα», απλώς είναι καταγέλαστη. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει χάσει την επαφή της με την κοινωνία, ειδικά με τη νέα γενιά, και η πολιτική της φθορά είναι μη αναστρέψιμη. Τα υπόλοιπα είναι φαιδρή και μάταιη επιχείρηση πολιτικού αντιπερισπασμού».

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αμφέβαλε με δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής, ότι ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε για γερασμένο κόμμα και έλλειψη νέων στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ…