Βασική αρχή της δημοσιογραφίας είναι πως η είδηση είναι ιερή και το σχόλιο ελεύθερο. Δυστυχώς, για τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος από χθες τρέχει και δεν… φτάνει για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με αφορμή τα όσα υποστήριξε δημοσίως, υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό από το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα αυτό που η «Α» αποτύπωσε στην πρώτη της σελίδα με βάση τα λεγόμενά του.

Δηλαδή ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την κοινωνία» και πως η περίφημη διεύρυνση ήταν μια «τρύπα στο νερό». Συνεπώς τα είπατε όλα, κύριε Ξανθέ, πολύ πιο «δυνατά» από ό,τι εμείς τα μεταφέραμε.

Αντιλαμβανόμαστε πως το περιεχόμενο της ομιλίας σας προκάλεσε ιλίγγους στο εσωτερικό του κόμματός σας και βρεθήκατε σε δύσκολη θέση και φτάσατε στο σημείο να αμφισβητήσετε  τον ίδιο σας τον εαυτό. Όμως, οτιδήποτε γράψαμε στο ρεπορτάζ μας, ειδικά στη σελίδα 4 του φύλλου της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, είναι απόλυτα ακριβές, δεν είναι ούτε «κατασκευή», ούτε «μύθευμα» φυσικά.


Τα ερωτήματα

  • 1. «Είναι τραγική η επικοινωνιακή μας επίδοση». Το είπατε; Ναι, το είπατε.
  • 2. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια άλλου τύπου κοινωνική επαφή και γείωση, η οποία δεν υπάρχει». Το είπατε; Ναι, το είπατε. Γιατί, κ. Ξανθέ, όταν λέτε ότι «δεν υπάρχει κοινωνική επαφή και γείωση με την κοινωνία», τι ακριβώς σημαίνει; Πως έχετε χάσει την επαφή σας με την κοινωνία. Σωστά;
  • 3. Όταν λέτε πως «είμαστε γηρασμένο κόμμα» και δεν έχουμε «δικτύωση με ανθρώπους που έχουν επαφή με την κοινωνία», τι ακριβώς εννοείτε;
  • 4. Όταν λέτε, κ. Ξανθέ, πως το πρόβλημά σας για δικτύωση στην κοινωνία είναι θέμα «ανεπαρκούς ανθρώπινου δυναμικού», τι ακριβώς εννοείτε; Πως το στελεχιακό σας δυναμικό που έχετε δεν σας κάνει...
  • 5. Όταν, κ. Ξανθέ, αφήνετε ευθέως να εννοηθεί πως το συνέδριο του κόμματός σας δεν πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή την «αντιστοίχιση» του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό, δεν περιγράφετε πως ήταν «μια τρύπα στο νερό» η διαδικασία διεύρυνσης (και διείσδυσης στον χώρο του ΠΑΣΟΚ) μέσα από την εγγραφή νέων μελών για τον πρόεδρο και την Κ.Ε.; Τι νόημα είχε, κ. Ξανθέ, να σχολιάζετε πως δεν θέλουμε μέλη που να ψηφίζουν κάθε τρία χρόνια;
  • 6. Κύριε Ξανθέ, η αναφορά σας ως προς τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μόνο για τις εκλογές στην ΕΙΝΑΠ, όπου δεν είχατε ειδικευόμενους γιατρούς να κατεβάσετε στο ψηφοδέλτιο. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα που φέρατε για να καταδείξετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα γενικώς. Ακούστε με προσοχή πώς απαντήσατε στη live μετάδοση της ομιλίας σας.
  • 7. Γνωρίζετε, κ. Ξανθέ, πως το γεγονός ότι ως κόμμα δεν είχατε την ικανότητα να κατεβάσετε υποψηφίους στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ σας το πιστώνουν ως προσωπική αποτυχία;
  • 8. Επίσης, κ. Ξανθέ, επειδή χθες το πρωί βγάλατε μια ανακοίνωση πως το περιεχόμενο της τοποθέτησής σας που αποκαλύψαμε έγινε πριν από ενάμιση μήνα, σας ενημερώνουμε πως έλαβε χώρα στις 18 Ιανουαρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ και μεταδόθηκε ζωντανά από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Αθήνας.


Επιστολή Ξανθού

Ο Ανδρέας Ξανθός έστειλε την παρακάτω επιστολή στην «Απογευματινή»

«Αξιότιμε κ. Διευθυντή της "Απογευματινής". Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μια αναφορά μου σε εκδήλωση πριν από σχεδόν έναν μήνα θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μια τέτοια "τιμητική" προβολή. Μόνο που ο τίτλος δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια, και συγκεκριμένα με την απάντηση που έδωσα σε ερώτηση για τη συνδικαλιστική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Όντως, λοιπόν, στη σχετική συζήτηση αναφέρθηκα στο έλλειμμα παρουσίας ειδικευόμενων γιατρών στο ψηφοδέλτιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας
εκλογές της ΕΙΝΑΠ. Και αναγνώρισα ότι υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής νέων ανθρώπων στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μία πολιτική και οργανωτική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία συλλογικά επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε με το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, με τη διεύρυνση της κοινωνικής μας επιρροής και με την ένταξη νέων μελών στις οργανώσεις μας. Η πρωτοσέλιδη προβολή μιας πολιτικής εκτίμησης για τη συνδικαλιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον χώρο των υγειονομικών ως "βόμβα", και μάλιστα με δήθεν δηλώσεις μου σε εισαγωγικά ("Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την κοινωνία", "μια τρύπα στο νερό η διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ"), που ποτέ δεν έγιναν, εκθέτει σοβαρά την εφημερίδα σας. Περιμένω ειλικρινά την αναγκαία επανόρθωση. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Ο Βερναρδάκης «κατάπιε» τη γλώσσα του

Αμηχανία και ισχυρούς πονοκεφάλους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η νέα αποκάλυψη της «Απογευματινής» έπειτα από όσα δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για τις αδυναμίες του κόμματος να αφουγκραστεί την κοινωνία. Κι αυτό διότι ο κ. Ξανθός αφενός υπήρξε εξέχον στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου προσμετράται μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και άλλους στην εσωτερική αντιπολίτευση, ως εκ τούτου η τοποθέτησή του θεωρείται ευθεία αιχμή στη στρατηγική της ηγετικής ομάδας.

Αρκετά χαρακτηριστική ήταν η νευρική αντίδραση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής και κληθείς να σχολιάσει το βίντεο με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Υγείας, κυριολεκτικά δεν ήξερε πώς να δικαιολογήσει την επίμαχη τοποθέτηση. Θα έλεγε κανείς μάλιστα ότι στην προσπάθειά του να τα μπαλώσει όπως-όπως, μπερδεύτηκε και ο ίδιος.

Μέσα στην αμηχανία του, λοιπόν, ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα περιορίστηκε να σημειώσει: «Δεν νομίζω ότι έχει πει κάτι τέτοιο ο Ανδρέας Ξανθός. Κάτι άλλο ήθελε να πει. Δεν έχει πει τέτοια λόγια… Και είναι μια μορφή τοξικότητας να συζητάμε με αυτόν τον τρόπο…». Σημαντική λεπτομέρεια: Βίντεο με τις ευθείες βολές του κ. Ξανθού έπαιξε στην εκπομπή πριν κληθεί ο κ. Βερναρδάκης να σχολιάσει, γεγονός που σημαίνει ότι καμία αμφιβολία δεν τίθεται για τα λεγόμενα του Ανδρέα Ξανθού.

Η «Ομάδα Αλήθειας», λίγο μετά την εκπομπή, άδραξε την ευκαιρία να απαντήσει στην τοποθέτηση Βερναρδάκη προβάλλοντας βίντεο (με το υδατογράφημα της «Απογευματινής») από την ομιλία Ξανθού, για να αποδείξει αυτά που δεν πίστευε ότι είπε ο πρώην υπουργός Επικρατείας.



*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 7 Φεβρουαρίου 2023.