Πιο κοντά φέρνει «η διπλωματία των σεισμών» Ελλάδα και Τουρκία, με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη γείτονα χώρα που επλήγει βαρύτατα από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου να εκτιμάται ως ευκαιρία για νέα σελίδα στις διεμερείς μας σχέσεις. 

Η θερμή αγκαλιά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών έδειξε ξεκάθαρα πως Αθήνα και Άγκυρα δείχνουν να βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους μπροστά στην δυστυχία που προκάλεσε ο εγκέλαδος κάτι που ασπάστηκαν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«H επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αντιόχεια, αξιολογήθηκε ως το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών με τις ανθρωπιστικές διαστάσεις της καταστροφής να αφήνουν στην άκρη διαφωνίες και εντάσεις», γράφει η Hurriyet.


Το μήνυμα που έστειλαν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών πως δεν πρέπει να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να έρθουμε κοντά κυριάρχησε και στα τουρκικά πρωτοσέλιδα.


«Μήνυμα υποστήριξης από την Ελλάδα στην Τουρκία: Να μην περιμένουμε άλλον σεισμό για να φτιάξουμε τις σχέσεις μας», σχολιάζει η Sabah.

Βασικό ρόλο στην αντιστροφή του κλίματος ήταν και οι εικόνες με τους Έλληνες διασώστες να βγάζουν κόσμο από τα ερείπια, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα έσπευσε πρώτη να βοηθήσει την Τουρκία.

«Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες», τονίζει η Yeni Safak.

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας αποδείξαμε δυστυχώς σε μια δύσκολη κατάσταση την ειλικρίνεια των συναισθημάτων μας απέναντι στον τουρκικό λαό αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασε και η πρωτοβουλία των κατοίκων του Καστελόριζου να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς με ένα ιδιαίτερο μήνυμα.


«Αγαπητέ γείτονα. Οι καρδιές μας καταστράφηκαν μαζί με τα σπίτια σου. Ό,τι μπορούμε κάνουμε για τα αδέρφια μας, με τα οποία μοιραζόμαστε την ίδια γη, τον ίδιο αέρα και τον ίδιο ήλιο. Οι άνθρωποι του Καστελόριζου».


Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία ενώ περισσότεροι από 90 τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης έχουν ήδη παραδοθεί.