Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία στον πολιτισμό, με τον Περισσό να καταγγέλλει τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα και την Κουμουνδούρου να επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, οι οποίοι αντιδρούν στο Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.

Η σφοδρή επίθεση του Δημήτρη Κουτσούμπα στον ΣΥΡΙΖΑ χθες, στην Ολομέλεια, μιλώντας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τα μουσεία αλλά και αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα, δίνει εντέλει τον τόνο αυτής της σύγκρουσης. Διόλου αποσπασματική, συνεπώς, ήταν η επιλογή του γ.γ. του ΚΚΕ, οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε δριμύτατο «κατηγορώ» για το «αμαρτωλό» κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Υψηλοί τόνοι

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους και πάλι, λέγοντας ότι στο δίλημμα «πολιτισμός ή βαρβαρότητα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να επιβάλει τη βαρβαρότητα. Υπενθυμίζοντας τη ρήση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη «χωρίς τον Πολιτισμό είμαστε ο κανείς» και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «για να επιβάλει την καθεστωτική αντίληψη, πρέπει όλοι να γίνουμε ο κανείς».

Τα πεπραγμένα

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο κ. Κουτσούμπας, με τη διαφορά ότι δεν άφησε στο απυρόβλητο την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιθέτως, προχώρησε σε εκτενή αναφορά στα όσα δεν έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτισμό. Λόγου χάρη για το καθεστώς ΝΠΔΔ, με το οποίο ιδρύθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και το οποίο διατηρήθηκε αναλλοίωτο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ή όταν επί ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΑΣ ανακήρυξε στο Ελληνικό ως αρχαιολογικό χώρο μόνο τα 280 στρέμματα από τα 3.000 στρέμματα που είχε προτείνει η Εφορεία Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και φθάνοντας στα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης, θέμα που, ως γνωστόν, σήκωσε ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανένα μέτρο»

«Οι αντιδράσεις σας, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, για το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν διαγράφουν το γεγονός ότι ως κυβέρνηση επί δύο χρόνια δεν πήρατε κανένα μέτρο για την προστασία και τη διατήρηση του μοναδικού αυτού μνημειακού συνόλου, διευκολύνοντας τη ΝΔ σήμερα να ολοκληρώσει το έγκλημα», σημείωσε επ’ αυτού ο γενικός γραμματέας του κόμματος. Θυμίζοντας εν συνεχεία ένα ακόμη θολό αποτύπωμα της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτισμό: τη μετάβαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ακινήτων στο Υπερταμείο, που μόνο ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς η τότε κυβέρνηση Τσίπρα το πήρε πίσω.

Εισιτήρια

Όπως επίσης ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έχουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. «Η γραμμή ότι ο πολιτισμός είναι εμπόρευμα και πάνω απ’ όλα ότι ο άνθρωπος είναι εμπόρευμα αποτελεί συνισταμένη στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

*Το ρεπορτάζ του Σπύρου Κάραλη δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 14/02/2023.