«Kαµία άλλη ουσιαστική συζήτηση εκτός από τα αίτια της τραγωδίας και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διόρθωση των διαχρονικά κακώς κειµένων δεν έγινε αυτές τις µέρες. Και πώς θα µπορούσε, άλλωστε», διαµηνύουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού µε φόντο τη σεναριολογία που µοιραία ξεκίνησε στα δηµοσιογραφικά γραφεία σχετικά µε τον βαθµό επιρροής του τραγικού δυστυχήµατος των Τεµπών στις πολιτικές εξελίξεις και δη στον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για έναν απολύτως αναµενόµενο συνειρµό, ο οποίος, αν και πνίγεται στη θλίψη για την άδικη απώλεια τόσων ζωών και στην αγωνία της αναζήτησης των ευθυνών, είναι σαφές ότι τις επόµενες ηµέρες θα έρθει για τα καλά στο προσκήνιο.

Εξάλλου, η χώρα βρίσκεται εδώ και καιρό σε προεκλογική περίοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εµφανιζόταν έτοιµος να ανοίξει τα χαρτιά του µετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, που τελικώς αναβλήθηκε εξαιτίας του τριήµερου πένθους. Το µεγάλο ερώτηµα, βεβαίως, αφορά την επιµονή ή µη στον σχεδιασµό για το στήσιµο της πρώτης κάλπης την 9η Απριλίου, ηµεροµηνία που, σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, είχε «κλειδώσει» εδώ και µερικές εβδοµάδες.

Με τον τρόπο αυτόν θα είχε καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου µε τη δεύτερη διαδοχική αναµέτρηση πριν από τα µέσα Μαΐου, γεγονός που δεν θα επηρέαζε αφενός τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και αφετέρου την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», στις πρώτες άτυπες συσκέψεις των στελεχών του Μαξίµου είναι, αν µη τι άλλο, εµφανής ο απολύτως δικαιολογηµένος προβληµατισµός αναφορικά µε την πιθανότητα χρονικής µετακίνησης των εθνικών εκλογών, δεδοµένου ότι στη διαδροµή µέχρι την Κυριακή των Βαΐων οι ασύλληπτες και πρωτοφανείς εικόνες των Τεµπών θα είναι ακόµη νωπές, µε την ψυχολογία της κοινής γνώµης να κινείται στην αντίστοιχη κατεύθυνση.
mitsotakis


Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα ήταν δυνατόν να µην υπάρχει στην εξίσωση το ενδεχόµενο µιας µικρής αναβολής είτε για τα τέλη Απριλίου είτε για τα µέσα Μαΐου. Ταυτόχρονα, όµως, η συντριπτική πλειονότητα των συνεργατών αλλά και των τακτικών συνοµιλητών του πρωθυπουργού δεν παραγνωρίζει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτή την κρίσιµη συγκυρία για τη χώρα αλλά και συνολικά για την ευρύτερη περιοχή να υπάρξουν υπαναχωρήσεις που µπορεί να επιφέρουν απροσδιόριστες συνέπειες και ανισορροπίες.

Ο ακριβής εντοπισµός των αιτιών του δυστυχήµατος και η αποφυγή αντίστοιχων φαινοµένων θα βρεθούν σε περίοπτη θέση
Στο ίδιο κάδρο µπαίνει και η ιχνηλάτηση των λεπτοµερειών που αφορούν την κεκτηµένη ταχύτητα η οποία έχει διαµορφωθεί πλέον στο κοινοβουλευτικό και κοινωνικό πεδίο, αλλά και στην κρατική µηχανή, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξασφάλιση της απαραίτητης οµαλότητας ενόψει µιας σκληρής προεκλογικής µάχης, που θα οδηγήσει σε µια προαναγγελθείσα επαναληπτική εκλογή.

Επιπλέον, συνυπολογίζονται οι ενδιάµεσες ζυµώσεις, που, όπως και να ’χει, θα δοκιµάσουν για τα καλά τα ανακλαστικά του πολιτικού συστήµατος. Το µόνο σίγουρο είναι πως οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ηγετικού πυρήνα της κυβέρνησης θα αρχίσουν να διαφαίνονται από τα µέσα της ερχόµενης εβδοµάδας και µετά, οπότε και τα ζητήµατα που έχουν προκύψει θα αναλυθούν µε µεγαλύτερη ψυχραιµία και νηφαλιότητα. Από αυτό το χρονικό σηµείο θα µπουν σε νέες βάσεις οι διεργασίες για την προετοιµασία της προεκλογικής εκστρατείας σε κοµµατικό επίπεδο, την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων, καθώς και τη συµπλήρωση της «γαλάζιας» οργανωτικής δοµής µε φόντο το διπλό εκλογικό στοίχηµα της άνοιξης. «Θα πρέπει να µετρήσουµε την κοινωνία, τις καταστάσεις και τις πολιτικές και οικονοµικές κινήσεις», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγων, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προτάσεις που ακούγονται πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του πρωθυπουργικού στρατηγείου.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα γίνουν βήµα-βήµα και αφού, φυσικά, παύσει η ισχύς της εντολής Μητσοτάκη, αλλά και της κοινής λογικής για καµία κουβέντα ή διαρροή για τις εκλογές αυτά τα εξαιρετικά δύσκολα εικοσιτετράωρα. Αλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έκανε ή δεν δέχθηκε ούτε νύξη για το κοµµάτι αυτό, ακόµα και στις ιδιωτικές του συνοµιλίες. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι σε εύλογο διάστηµα θα συγκληθεί εκ νέου το Υπουργικό Συµβούλιο, αφού το θέµα της αύξησης του κατώτατου µισθού συνιστά κεντρική δέσµευση της κυβέρνησης, καθώς και σταθµό στην πορεία προς τις κάλπες, ως ένα από τα σηµαντικότερα πεπραγµένα της κυβέρνησης, εν µέσω µάλιστα ιδιαιτέρως αντίξοων συνθηκών. Από κει και πέρα, θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, µε τους εισηγητές της διατήρησης του πλάνου για την 9η Απριλίου να υπενθυµίζουν ότι το θεσµικό «deadline» για την οριστική δροµολόγηση των εκλογών σε αυτή την ηµεροµηνία λήγει πέριξ της 15ης Μαρτίου. Ως εκ τούτου, υπάρχει περιθώριο λίγων ηµερών για την αποτελεσµατική επεξεργασία των νέων δεδοµένων µετά το πρώτο, ισχυρό σοκ της µακράν πιο θλιβερής περίστασης που αντιµετώπισε η παρούσα κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας της.

Η προσαρμογή 

Την ίδια ώρα, πάντως, ανεξαρτήτως της οριστικής κατάληξης της στρατηγικού χαρακτήρα συζήτησης που θα πραγµατοποιηθεί στο Μαξίµου για την ηµεροµηνία της κάλπης, είναι σαφές πως τα Τέµπη θα αλλάξουν την ατζέντα και το ύφος τόσο γενικότερα της προεκλογικής αντιπαράθεσης όσο και της ρητορικής του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόµµατος. Ο ακριβής εντοπισµός των αιτιών του δυστυχήµατος και η αποφυγή αντίστοιχων φαινοµένων θα βρεθούν σε περίοπτη θέση, ενώ κανείς δεν θα πρέπει να λησµονεί ότι στόχος της επιτροπής εµπειρογνωµόνων που συστήθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη θα είναι η εξαγωγή τελικών και ουσιαστικών συµπερασµάτων εντός των επόµενων ηµερών ή εβδοµάδων. Μέσα σε αυτό το κλίµα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι θα διαµορφωθεί αναλόγως όλο το πλέγµα της µετάδοσης των «γαλάζιων» µηνυµάτων πριν από τις εθνικές εκλογές τόσο σε ό,τι αφορά τη δράση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων στελεχών της Ν.∆. όσο και σε επίπεδο συνθηµατολογίας και επαφής του πρωθυπουργού µε τους πολίτες ανά την περιφέρεια. Για παράδειγµα, είναι σαφές πως ειδικά το πρώτο διάστηµα θα επιχειρηθεί να κρατηθούν χαµηλοί τόνοι, οι οποίοι θα συµβαδίζουν µε την εικόνα υπεθυνότητας και περισυλλογής που επιχείρησε να αναδειχθεί από το Μαξίµου τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν τη µοιραία νύχτα της ∆ευτέρας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 4 Μαρτίου