Στην τελική νομοθετική ευθεία έχει εισέλθει η Βουλή, με τρία «ερανιστικά» νομοσχέδια, που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου, πρέπει να έχουν τεθεί υπό επεξεργασία και ψηφιστεί μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Η Βουλή θα επαναφέρει τις νομοθετικές της εργασίες υπό τη σκιά της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τον «πόλεμο» των ευθυνών που θα κηρύξει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Όπως εξηγούσε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» αξιωματούχος της Βουλής, «στα τρία τελευταία ερανιστικά νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση θα ενσωματωθούν, θα ενωθούν όλες οι εκκρεμότητες αλλά και σκόρπιες διατάξεις που δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτόνομα σχέδια νόμου. Αυτό το διάστημα μαζεύονται από όλα τα υπουργεία οι διατάξεις, οι ρυθμίσεις, ακόμα και υπουργικές τροπολογίες, που θεωρεί η κυβέρνηση πως έχουν καθυστερήσει ενόψει μάλιστα και των εκλογών».

Επίδομα

Στις πιο σημαντικές ρυθμίσεις, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους έως 300 ευρώ. Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει ότι σε 1.112.000 συνταξιούχους θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς που ανέρχεται σε 200, 250 και 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα καταβληθεί σε 560.000 συνταξιούχους με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το ποσό των 300 ευρώ, σε 394.000 συνταξιούχους το ποσό των 250 ευρώ και σε 158.000 συνταξιούχους το ποσό των 200 ευρώ.

Η ενίσχυση αυτή δεν αφορά συνταξιούχους των οποίων το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από 1.600 ευρώ. Αφορά το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα και είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από αυτό.
Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και φέρνει μια σειρά από διατάξεις για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την αναδιοργάνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την επιδότηση κατα- σκευής μικρών φωτοβολταϊκών.

Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα για ενεργειακά, πολεοδομικά, δασικά, περιβαλλοντικά χωροταξικά θέματα, με μπαράζ ρυθμίσεων σε συνολικά 143 άρθρα για την αγορά ενέργειας και τις ΑΠΕ, αυθαίρετα, οικοδομικές άδειες, δασικούς χάρτες, καθώς και πλήθος άλλων θεμάτων που έθεσε στη δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΝ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για συνέχιση τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο είναι «ρουσφετολογικό», η πενθήμερη διαβούλευση εν μέσω των αργιών «προσχηματική» και αμφιβάλλει για την ψήφισή του.

Φωτοβολταϊκά

Επί της ουσίας, το νομοθέτημα περιλαμβάνει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την αναδιοργάνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την επιδότηση κατασκευής μικρών φωτοβολταϊκών, όπως έχει εξαγγείλει ο Κώστας Σκρέκας. Συγκεκριμένα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς έγκριση προβλέπουν τη μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με αύξηση των μελών από 7 σε 13 και τοποθέτηση τριών αντιπροέδρων.

Παράλληλα, ενσωματώνεται η Οδηγία 2018/2001 «για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές» και προωθείται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης.

Το πολύ επίκαιρο νομοσχέδιο του υπ. Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει αλλαγές και ρυθμίσεις που διατρέχουν το σύνολο του μεταφορικού κλάδου, όπως προσλήψεις κι επιδόματα μέχρι επιδοτήσεις αλλά και την επιβολή ενός νέου προστίμου που αφορά τις επιχειρήσεις καυσίμων. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο Γιάννης Ξιφαράς, γενικός γραμματέας Μεταφορών, βαριές «καμπάνες» περιμένουν όλους όσοι οδηγούν μεθυσμένοι, κάνουν κόντρες ή περνούν με «κόκκινο».
Ένα από τα επόμενα πολυνομοσχέδια θα κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενοποιηθούν σε ένα σχέδιο νόμου το νέο πλαίσιο που αφορά τις μεταμοσχεύσεις και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά τη «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρ- δινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ’’».

Η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου έχει ολοκληρωθεί. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά την αντιμε-τώπισή του και η πολιτεία επιχειρεί, με έναν εμβληματικό τρόπο, να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την υφιστάμενη σήμερα -ως απλή μονάδα-Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», στην οποία προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων, της τάξεως του 80%, σε έναν συνολικό αριθμό 300-350 ετησίως.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» στις 4 Μαρτίου 2023