Καμία πρόθεση δεν είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό να κάνει νύξη ούτε εμμέσως για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, επιθυμώντας να σηματοδοτήσει ότι προσώρας η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον φάκελο της ανείπωτης τραγωδίας.

Όπως αφήνουν να εννοηθεί, κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης τη δήλωση προθέσεων για τις αποφάσεις του σχετικά με τον χρόνο των εκλογών αναμένεται να την κάνει την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τούτη την ώρα περισσότερο ακούει τις απόψεις συνεργατών και συνομιλητών του παρά εξωτερικεύει τις δικές του προτιμήσεις.

Πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης και δράσης του προϊδεάζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις του εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

Είναι σαφές ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναπτύσσονται δύο κύριες τάσεις σκέψης. Η μία θεωρεί πως οι εκλογές δεν πρέπει να καθυστερήσουν πολύ, ακόμη και αν δεν μπορούν για διάφορους λόγους να διεξαχθούν στις 9 Απριλίου. Η άλλη ότι θα πρέπει να υπάρξει ικανός χρόνος ανάμεσα στο τραγικό συμβάν, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και την κάλπη, τοποθετώντας την τελευταία προς τα τέλη Μαΐου.

Στο παρασκήνιο και μεταξύ των επιτελών κυβέρνησης και ΝΔ αρχίζουν να σχηματοποιούνται και οι απαραίτητες προσαρμογές μίας καθόλα διαφορετικής προεκλογικής εκστρατείας, ανεξαρτήτως του χρόνου προσφυγής στις κάλπες. Μολονότι ακόμη δεν έχει μετριαστεί το σοκ της κοινής γνώμης από το δυστύχημα, οι πρώτες μετρήσεις που διενεργήθηκαν είναι φυσιολογικό κατά πληροφορίες να δείχνουν μία ευδιάκριτη κάμψη της Νέας Δημοκρατίας, της τάξεως των 3 ή 4 ποσοστιαίων μονάδων. Προς το παρόν η φθορά που υφίσταται το κυβερνών κόμμα δεν κεφαλαιοποιείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κινείται στα ίδια με τα προ του δυστυχήματος επίπεδα, αλλά γεμίζει τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αναφέρουν οι γνωρίζοντες.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ