Με τόνους «σκληρού ροκ», όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της ηγετικής οµάδας του ΠΑΣΟΚ, έχουν αποφασίσει να κινηθούν από εδώ και πέρα στη Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στην κυβέρνηση, προκειµένου να δοθούν απαντήσεις για την τραγωδία των Τεµπών.

Ενώ έχει αποφασιστεί µια στρατηγική στην επικοινωνία που βασίζεται στην τεκµηρίωση και στους χαµηλούς τόνους, παράλληλα η πολιτική τακτική επικεντρώνεται στην «πίεση», προκειµένου να µην υπάρξει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις για καθετί που αφορά την τραγωδία.

Στο επίκεντρο της κριτικής του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραµανλής, τόσο για τις δηλώσεις του στη Βουλή, στις οποίες µιλούσε για την ασφάλεια στο σιδηροδροµικό δίκτυο, όσο και για την παραίτησή του. «Πραγµατική παραίτηση σηµαίνει να µην είναι υποψήφιος στις εκλογές, όχι να µείνει έναν µήνα χωρίς την καρέκλα του υπουργού», τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, σηµειώνοντας ότι θα βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρό τους.

Στην κινητοποίηση

Η απόφαση για σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεµπών συνδυάστηκε µε την παρουσία οργανωµένου µπλοκ του ΠΑΣΟΚ στη µεγάλη κινητοποίηση που έγινε την Τετάρτη, µε τα στελέχη του κόµµατος που συµµετείχαν να τονίζουν ότι θα βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση, αυξάνοντας και µε τις δικές τους δυνάµεις την πίεση, ώστε να ληφθούν µέτρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν καλά ότι η κλιµάκωση αυτή σηµαίνει οριστική ρήξη µε την κυβέρνηση. Σε αυτό το σηµείο διαφαίνεται και η στρατηγική του κόµµατος ενόψει των εκλογών, µε τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει αποφασισµένος να έρθει σε µετωπική σύγκρουση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αδυναμία

Γνωρίζοντας ότι από την αρχή της εβδοµάδας έτρεχαν δηµοσκοπήσεις που καταγράφουν το κλίµα που επικρατεί µετά την τραγωδία, πρόσωπα από τον στενό πυρήνα του Νίκου Ανδρουλάκη υπογράµµιζαν ότι δεν θα ασχοληθούν µε δηµοσκοπήσεις την ώρα του πένθους, προβλέποντας ωστόσο την αδυναµία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευθεί µε σοβαρό, πειστικό τρόπο, καταθέτοντας συγκεκριµένες προτάσεις.

Παρουσιάζοντας λοιπόν ως δεδοµένη τη φθορά της Ν.Δ. και θεωρώντας το ΠΑΣΟΚ πολύ πιο φιλική επιλογή για κεντρογενείς ψηφοφόρους, στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι µε τη στάση τους θα επαναφέρουν τη σχέση εµπιστοσύνης µε το ακροατήριο του Κέντρου και τις κοινωνικές δυνάµεις που δεν πείθονται από τις κυβερνητικές απαντήσεις.

«Μηνύματα»

Η παρέµβαση του Κώστα Σηµίτη και το κάλεσµα στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προεδρείου της οµάδας των Ευρωσοσιαλιστών στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη, αποτελούν επίσης κινήσεις-µηνύµατα προς αυτό το ακροατήριο. Στο µεταξύ, δύο πρόσωπα της κυβέρνησης έγιναν «κόκκινο πανί» για το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Ειδικά στον Αδωνι Γεωργιάδη χρεώνουν την επίµαχη φράση του για τον Κώστα Καραµανλή, «αν έλεγε ο Καραµανλής ότι υπάρχει πρόβληµα ασφαλείας στα τρένα, δεν θα έµπαινε κανείς», λέγοντας ότι πρόκειται για την απόλυτη οµολογία περί των βαρύτατων ευθυνών της κυβέρνησης.

Χαυτούρας

Στον Θάνο Πλεύρη, από την άλλη πλευρά, χρεώνουν απόπειρα συκοφάντησης του κόµµατος και χρέωσης της τραγωδίας στο ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της αναφοράς του στον Νίκο Χαυτούρα, τον διευθυντή νευροχειρουργό του Νοσοκοµείου Βόλου, που έδωσε την αναρρωτική άδεια αµέσως µετά την τραγωδία στον επιθεωρητή. Η επισήµανση του υπουργού Υγ είας ότι ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Μετά το πόρισµα της Ε∆Ε, ο γιατρός Νικόλαος Χαυτούρας τίθεται εκτός των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ-Κινήµατος Αλλαγής στη Μαγνησία», σηµείωνε η πρώτη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αµέσως µετά την ανάδειξη της εµπλοκής στελέχους του κόµµατος στην υπόθεση, ενώ παράλληλα επισήµαινε, βάζοντας ξανά στο στόχαστρο τον Κώστα Καραµανλή, ότι προκαλεί αλγεινή εντύπωση η παραµονή του στα ψηφοδέλτια της Ν.∆.

Ερωτήσεις

Το ασφυκτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση θα συνεχίζεται και µέσω της Ευρώπης, µε τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταθέτει διαρκώς ερωτήσεις στην Κοµισιόν, προκειµένου να δοθούν απαντήσεις για τις παρατάσεις που ζήτησε και έλαβε η κυβέρνηση για να καθυστερήσουν έργα στο σιδηροδροµικό δίκτυο. Οπως όλα δείχνουν, η τραγωδία των Τεµπών βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει έτοιµο για την οριστική ρήξη µε τη Ν.∆. Σε περίπτωση, ωστόσο, αποµάκρυνσης του σεναρίου της αυτοδυναµίας, η πίεση για τον σχηµατισµό κυβέρνησης θα επανέλθει. Κοντή γιορτή…

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 11 Μαρτίου 2023.