Οριστικά έκαψε τα σενάρια για κάλπες τον Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές», στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν εντός Μαΐου, με την 21η και την 28η να παραμένουν οι επικρατέστερες ημερομηνίες, ενώ η προκήρυξή τους αναμένεται στις 24 Απριλίου, όπως διαβάσαμε στο σχετικό δημοσίευμα της στήλης «Big mouth» του powergame.gr.

«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο-, διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως "κόρη οφθαλμού"», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ορίζοντας με περισσότερη ακρίβεια τον χρόνο των εκλογών.

Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά το δυστύχημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη και να φωτιστούν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία. Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι στον σχεδιασμό της επόμενης κυβερνητικής θητείας είναι η εκκίνηση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, τονίζοντας την ανάγκη για αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εκφράζοντας την άποψη πως: «Για μένα το ζήτημα δεν είναι αν θέλω ή αν δεν θέλω τις συνεργασίες αυτές καθαυτές, είναι το ποιο σχήμα είναι εκείνο το οποίο είναι το πιο αποτελεσματικό για το καλό της χώρας». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι στόχος του είναι στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον η ΝΔ αναδειχθεί νικήτρια στις εκλογικές μάχες, να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα περισσότερες γυναίκες.

«Θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το αποτέλεσμα της κάλπης της απλής αναλογικής θα δείξει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ οι δεύτερες εκλογές -που βάσει σχεδιασμού προγραμματίζονται για τις αρχές Ιουλίου- θα υποδείξουν και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα.

Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο από τις εκλογές να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, καλώντας τους υπέρμαχους της απλής αναλογικής να δηλώσουν τη δεδομένη στιγμή με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Η συγκεκριμένη μάλιστα αποστροφή του πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως «σπόντα» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος, όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, αρνήθηκε δύο φορές συνάντηση μαζί του. «Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας ο πρωθυπουργός είπε: «Τελικά οι κυβερνήσεις συνεργασίας -ναι, ωραία η κουλτούρα της ευρύτερης συναίνεσης, αλλά όταν πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις πιο γρήγορα, όταν πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αποτελεσματικότητα- επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν δουλεύουν τόσο καλά» και πρόσθεσε: «Και εν πάση περιπτώσει, αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Διότι εγώ δεν την υπερασπίζομαι, άρα δεν έχω αυτή την υποχρέωση. Το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρουν πριν από τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές».

Ενδιαφέρον επίσης έχει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις έρευνες διαθέσεων της κοινής γνώμης που παρουσιάστηκαν μετά την τραγωδία, με τον ίδιο να αναφέρεται στο «δημοσκοπικό χτύπημα» που δέχθηκε η κυβέρνηση, το οποίο -όπως είπε- ήταν αναμενόμενο.

Για τις μετρήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω να διαβάζω τις μετρήσεις. Πρέπει να σας πω όμως ότι, παρά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα και παρά το γεγονός ότι σίγουρα δεχτήκαμε ένα αναμενόμενο δημοσκοπικό χτύπημα, δεν είναι συνηθισμένο -τουλάχιστον στην ιστορία της Μεταπολίτευσης- το κόμμα εξουσίας και ο πρωθυπουργός να προηγείται έστω και με πιο μειωμένα νούμερα σε σχέση με το παρελθόν ενός αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος δεν είναι καινούργιος. Έχει υπάρξει πρωθυπουργός».