Ξεκάθαρο στίγμα της από τούδε και στο εξής στρατηγικής του έως τις εκλογές του Μαΐου έδωσε μέσω της προχθεσινής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Σταύρο Θεοδωράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα σενάρια για εκλογές πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις απορρίπτοντας τη φημολογία περί εκλογών καταμεσής του καλοκαιριού, αφού αν ολοκληρωνόταν ο πλήρης βίος της κυβέρνησης οι εκλογές της απλής αναλογικής θα έπρεπε να προκηρυχθούν στις αρχές Ιουλίου και οι επόμενες το νωρίτερο αρχές Αυγούστου, μέσα στα «μπάνια του λαού».

«Απολύτως συνδεδεμένος με το συλλογικό τραύμα από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο αποφασιστικός από ποτέ να συγκρουστεί με τη συσσωρευμένη κακοδαιμονία του Ελληνικού Δημοσίου και να βάλει τα θεμέλια ενός σύγχρονου, κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα, κράτους», επισημαίνει τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Κεντρική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, όπως μεταδίδει έτερη κυβερνητική γραμμή πληροφόρησης, είναι να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο κομμάτι των μετριοπαθών ψηφοφόρων του πολιτικού κέντρου ότι μόνον αυτός διαθέτει την αποδεδειγμένη πλέον φερεγγυότητα να εγγυηθεί τις πραγματικές τομές.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι «ο πόλεμος με θύλακες του βαθέος αναχρονιστικού κράτους», όπως είχε αναφέρει σε δημόσια τοποθέτησή του τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, αποτελεί μία βαθιά διαιρετική τομή στο πολιτικό σκηνικό, φέρνοντας τη ΝΔ απέναντι στους πολιτικούς εκφραστές της υστέρησης και του συμβιβασμού, δείχνοντας κατά βάση προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν, δε, ότι κυβερνήσεις συνεργασίας και εν προκειμένω μία ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό να διέπεται από έλλειψη συνεννόησης, αρρυθμίες και έλλειμμα συντονισμού, εάν κρίνει κανείς ακόμη και από την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, κάτι που δεν παρέλειψε να αναφέρει στην προχθεσινή του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχω αποδείξει και αρκεί να δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησης σήμερα, ότι έχω ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει “ποιος” πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί-, θα μας υποδείξει και “πώς” θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», τόνισε.

Όσον αφορά τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σημείωσε δηκτικά: «Ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος… Αρνήθηκε τη συνάντηση, αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους».

Επαφές με Μελόνι για τα τρένα 

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει και μέρος του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού του στην κατεύθυνση της ανάταξης των ελληνικών σιδηροδρόμων. Στην κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι η προαναγγελία της επαναδιαπραγμάτευσης με τη Hellenic Train καθόλου επικοινωνιακή δεν είναι.

Αντιθέτως, τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρες στο μυαλό του τις παρεμβάσεις που επιβάλλονται και η ποιοτική αναβάθμιση των τρένων είναι μία από αυτές. Μάλιστα, προχθές Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικώς με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης προετοιμασίας ενόψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μένει να φανεί κατά πόσον οι δυο τους θα έχουν τετ α τετ σήμερα ή αύριο στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η χθεσινή επανεκκίνηση των πρώτων δρομολογίων στα τρένα και τον προαστιακό με τις νέες προδιαγραφές ασφάλειας, ακριβώς, όπως είχε προαναγγελθεί τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον αρμόδιο Υπουργό, Γιώργο Γεραπετρίτη, αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό πειστήριο συνέπειας από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.


Σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες 

Σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει… τσιπάκι, καθώς συμμετέχει στις εργασίες της τακτικής Εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Με κυρίως ατζέντα την οικονομική διακυβέρνηση και υπό τη βαριά σκιά της δρομολογούμενης διαδικασίας διάσωσης της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και τις συνθήκες ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η ενεργειακή αυτονομία των ευρωπαϊκών χωρών με τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικαιροποιούν τον σχεδιασμό περί κοινής προμήθειας ενέργειας στον φόντο του εξελισσόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Κώστας Σκρέκας δε ανέφερε δημόσια ότι αναμένεται να καταθέσει και πρόταση στη συζήτηση για την ηλεκτρική ενέργεια που προσδιορίζεται για το τέλος της δεύτερης μέρας της Συνόδου την Παρασκευή.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/3