Την πρόταση διακυβέρνησης του Νίκου Ανδρουλάκη για «τρίτο πρόσωπο» στη θέση του επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «ΕΝΑ».

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης αδικεί τον εαυτό του, γιατί με την πρότασή του βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , για να συμπληρώσει: «Την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο ελληνικός λαός τον πρωθυπουργό, αλλά τον επέλεξαν άλλοι, δεν είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει στην κάλπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί πως δεν είναι σωστό να μην έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, σημειώνοντας πως ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη θέση του είναι σαν να λέει πως έχω πρόβλημα με τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά όχι με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το μείζον θέμα είναι οι πολιτικές θέσεις και τα προγράμματα.

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, προϋπόθεση για τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης είναι στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, διαφορετικά δεν θα είναι ηθικά ορθό να επιχειρήσει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ηττημένων.

«Δεν θα βγαίνουν ούτε οι αριθμοί, άλλωστε», σημείωσε. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι βιώσιμη και δεν θα μακροημερεύσει. «Τι συμφωνία προγραμματική μπορεί να κάνει ο Κ. Μητσοτάκης με προοδευτικά κόμματα;», διερωτήθηκε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση βιώσιμη, που θα μακροημερεύσει» καθώς, όπως ανέφερε, θα είναι δύσκολο να συνυπάρξουν ένα κόμμα νεοφιλελεύθερης αντίληψης με «κόμματα που θέλουν να λέγονται προοδευτικά». Τουναντίον, εκτίμησε πως στον αντίποδα «μια προοδευτική κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα θα είναι μια κυβέρνηση τετραετίας που θα δώσει σταθερότητα».