Συνεχή πυρά στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπολύονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο για τον γενικό αφορισμό «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» αλλά και την αυτοπρόταση στην οποία προχώρησε ως δυνάμει υποψήφιος πρωθυπουργός σε μια μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η χώρα σε αυτή την πολιτική συγκυρία χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δυσλειτουργίες των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ο Γιάννης Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει (Σκάι) τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «στη χώρα δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας βιώσιμη και συμπαγής».

Επικρατέστερος εταίρος το ΠΑΣΟΚ για τη ΝΔ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, αφού προηγουμένως ξέκοψε ότι η ίδια ουδεμία επιθυμία έχει να γίνει πρωθυπουργός και πως είναι «περήφανη» για τον

πρωθυπουργό της χώρας.

Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε (ΕΡΤ) ότι δεν βλέπει άλλη ρεαλιστική εναλλακτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης από μια ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το κόμμα της δεν θα μπει σε καμία συζήτηση για συγκυβέρνηση μετά την πρώτη κάλπη, ενώ στην περίπτωση που δεν πετύχει η ΝΔ αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες κάλπες, τότε -όπως είπε- το ΠΑΣΟΚ είναι ο επικρατέστερος εταίρος.

Μιλώντας δε στον Σκάι χθες, συμπλήρωσε πως «αν ο ελληνικός λαός δώσει αυτή την εντολή, είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που την έχουμε ξανακάνει, δεν είναι η πρώτη φορά.

Αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς του κ. Ανδρουλάκη, αλλά η ψήφος του ελληνικού λαού είναι πάντοτε κυρίαρχη και οι εντολές στη Δημοκρατία εκτελούνται».

Τα προβληματικά σημεία των «πολυμετοχικών» κυβερνήσεων

Στα προβληματικά σημεία των «πολυμετοχικών» κυβερνήσεων στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο Άκης Σκέρτσος: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας νομοτελειακά οδηγούν σε περιπλοκές στη διακυβέρνηση, σε πιο αργές ταχύτητες στη λήψη αποφάσεων, στη χάραξη πολιτικών.

Μαξίμου: Η χώρα χρειάζεται σταθερό χέρι, οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι συνήθως δυσκίνητες

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας στην υπόλοιπη Ευρώπη φέρουν από μισή έως μία μονάδα λιγότερη ανάπτυξη στο ΑΕΠ τους, ακριβώς γιατί είναι δυσκίνητες», είπε ο υπουργός Επικρατείας (Μega) και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν το χρειάζεται αυτό. Χρειάζεται ένα σταθερό χέρι, μια δυναμική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να πάρουμε και να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές, για να βελτιώσουμε το εισόδημα των πολιτών, να μειώσουμε και άλλο τους φόρους, τις εισφορές, να φέρουμε επενδύσεις και ασφάλεια».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δημήτρης Τσιόδρας (Mega), τόνισε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, έχει μια καθαρή πρότασης διακυβέρνησης: “Θέλω αυτοδυναμία”».

«Ρίχνει» βολές κατά Ανδρουλάκη η Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου (ΕΡΤ), σχολιάζοντας την πρόταση Ανδρουλάκη, τη χαρακτήρισε παράδοξη, κάνοντας λόγο για ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, ακόμη και να γίνει κατανοητό.

«Ο κ. Ανδρουλάκης ως προς τη θέση του για την κυβέρνηση έχει μεγαλύτερες δυσκολίες από τα άλλα κόμματα. Δηλαδή, είναι ένα κόμμα που ως προς αυτό το θέμα είναι τριχοτομημένο. Από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων προκύπτει πως ένα τμήμα θέλει συνεργασία με τη ΝΔ, ένα άλλο θέλει με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι με κανέναν».

Ρεπορτάζ Σπύρος Κάραλης

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023