Με... φόρα από το εντυπωσιακό ποσοστό των εκλογών της 21ης Μαΐου αλλά και με σαφείς οδηγίες για χαμηλούς τόνους και εγρήγορση, ώστε να υλοποιηθεί το όχι και τόσο εύκολο εγχείρημα της επανάληψης του εκλογικού άθλου του «40% - 20%», εκκινεί την προεκλογική του καμπάνια για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Πειραιώς, όπου πλέον στρατοπεδεύει για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ήδη ολοκληρωθεί η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και η αποκωδικοποίηση του πολιτικού μηνύματος της κάλπης της 21ης Μαΐου, ενώ έχει οριστικοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό το πρόγραμμα περιοδειών και παρεμβάσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, καθ’ οδόν προς τις εκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με έμπειρους κομματικούς παράγοντες, η «γαλάζια» αυτοδυναμία, που πλέον αποτελεί τον απόλυτο εκλογικό στόχο αλλά και το βασικό προεκλογικό δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, διευκολύνεται υπό δύο προϋποθέσεις, που οφείλει να ενεργοποιήσει η ΝΔ:

  • Να «σκουπίσει» τα δεξιά της, ήτοι να περιορίσει την εκλογική επιρροή κομμάτων, κομματιδίων και κινήσεων, που κινούνται στις δεξιές παρυφές της Πειραιώς και
  • Να επιβεβαιώσει την πολιτική της ηγεμονία στον νευραλγικό χώρο του Κέντρου, «αρνούμενη» να υποχωρήσει στις πιέσεις, που είναι λογικό να δεχθεί κυρίως από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.
Στο στρατηγείο της οδού Πειραιώς οι συσκέψεις πλέον είναι αλλεπάλληλες, καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και οι «γαλάζιοι» επιτελείς επισημαίνουν, ευκαιρίας δοθείσης, ότι μολονότι το κοντέρ δεν μηδενίζει, ωστόσο, η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση, που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα του «γαλάζιου» οργανισμού. Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος κατέφθασε χθες το απόγευμα και ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την παράδοση - παραλαβή με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, ενώ το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Πειραιώς ο πρώτος προεκλογικός πρωινός καφές ενόψει της κρίσιμης μάχης.


«Φροντιστήριο»

Το μεσημέρι, εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άκης Σκέρτσος, και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, υποδέχονται τους νεοεκλεγέντες βουλευτές και τους υποψηφίους του κόμματος, ώστε να τους εξοικειώσουν με τα μυστικά της «γαλάζιας» εκλογικής στρατηγικής.

Όπως θα επισημανθεί χαρακτηριστικά, οι επόμενες εκλογές αναμένεται να κρίνουν το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, ως εκ τούτου το δίλημμα «Μητσοτάκης ή ακυβερνησία» θα πρέπει να καταστεί εύληπτο στη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων.

Επιπλέον, θα δοθούν σαφείς εντολές για, πάση θυσία, αποφυγή κρουσμάτων έπαρσης ή αλαζονείας, ως προϋποτιθέμενη συνθήκη για τη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ σε ψηφοφόρους, που πιθανώς να δίστασαν να επιλέξουν την Κεντροδεξιά στις πρόσφατες εκλογές. Εξάλλου, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει μια χαλαρή συνάντηση με τους «γαλάζιους» βουλευτές.

Παρέδωσε φάκελο με τις υποχρεώσεις της χώρας

Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε μια θεσμική και ολοκληρωμένη παράδοση του χαρτοφυλακίου του στον διάδοχό του Ιωάννη Σαρμά. Συγκεκριμένα, του ενεχείρισε έναν ογκώδη μπλε φάκελο με αναλυτικά σημειώματα για τις άμεσες διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς και προς έκδοση κανονιστικές αποφάσεις των υπουργείων τον Ιούνιο. Παραδόθηκε επίσης αρχείο με τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων.

Από τα πιο σοβαρά θέματα είναι η συνεχής διαβούλευση για την άμεση εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσού συνολικού ύψους 1,72 δισ. ευρώ, όπως επίσης και για τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των ελληνικών Αρχών με τα αντίστοιχα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ τον Ιούνιο. Περιλαμβάνονται δε και σημειώματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς βρισκόμαστε στην αντιπυρική περίοδο.

Στη συνοδευτική επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει: «Επιδίωξή μου ήταν, από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, η εμπέδωση διαδικασιών και κανόνων που θα εγγυώνται τη θεσμική μνήμη και συνέχεια στην απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ο νόμος για το επιτελικό κράτος υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία ώστε να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός, έγκαιρος ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία».

«Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και ο Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων είναι στην απόλυτη διάθεσή σας για την επιβοήθηση του έργου σας», καταλήγει η επιστολή.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 26/5