Δεν έχει φύγει από το τραπέζι του οικονομικού επιτελείου η συζήτηση για την καταβολή ενός έκτακτου «Δώρου» Πάσχα προς τους ευάλωτους πολίτες, με τη μορφή επιταγής στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική του παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο τόνισε ότι η ανάπτυξη, η φορολογική συνείδηση των πολιτών και η μείωση της φοροδιαφυγής έχουν αυξήσει τα δημόσια έσοδα, άρα έχει δημιουργηθεί ένα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το οποίο ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει συζήτηση με τον πρωθυπουργό «και ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα θέσει, θα δούμε πώς θα το σχεδιάσουμε». Και συμπλήρωσε: «Ό,τι είναι θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Μια κρίσιμη λέξη είναι να εξασφαλίζουμε τους πόρους με ασφάλεια. Με ασφάλεια δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Αύξηση συντάξεων 3%-3,5%

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα λάβουν μία ακόμη αύξηση και του χρόνου, η οποία θα τροφοδοτηθεί από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. «Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους είναι μόνιμες -τόνισε ο υπουργός- και θα προστεθούν μόνιμες αυξήσεις ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του πληθωρισμού. Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι στους ίδιους συνταξιούχους και περισσότερους θα υπάρχει μία επιπλέον αύξηση 3% έως 3,5% το 2024. «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο μεγαλύτερο μέρισμα θα επιστρέφει στους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Πρωτοβουλίες 1 δισ. ευρώ

Επιπλέον, όπως εξήγησε, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, και όλη την εβδομάδα που ξεκίνησε, ξεδιπλώνονται πέντε κυβερνητικές πρωτοβουλίες με συνολικό δημοσιονομικό κόστος πάνω από 1 δισ. ευρώ.

  • Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο θα βοηθήσει νέους έως 39 ετών να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 500.000.000 ευρώ.
  • Μέχρι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναβίωση των 72 έως 120 δόσεων στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή στις εφορίες και τον ΕΦΚΑ, καθώς επίσης και η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση των οφειλών που έχουν οι πολίτες, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Γι’ αυτούς η νέα ρύθμιση θα μπορεί να φτάσει τις 36 ή 72 δόσεις.
  • Ο υπουργός επανέλαβε ότι από την πρώτη Απριλίου μετράει ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος επηρεάζει και μία σειρά άλλων επιδομάτων, που υπολογίζονται με βάση αυτόν.
  • Επίσης, εξήγησε, μέσα στις φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν οι προβλέψεις για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν 50% έκπτωση στον φόρο εφ’ όρου ζωής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι είναι ενταγμένοι σε κάποιο συνεργατικό όχημα.
  • Τέλος, ο υπουργός είπε ότι το επόμενο διάστημα θα ενσωματωθεί στις φορολογικές δηλώσεις η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επιβραβεύοντας επιχειρήσεις οι οποίες σε τρεις μήνες του 2022 (όχι απαραίτητα συναπτούς) αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, ενώ για την πλήρη κατάργηση του τέλους παρέπεμψε στην επόμενη τετραετία.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/4