Μετά την ανακοίνωση των εκλογών από τον πρωθυπουργό, στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχουν ανάψει φουλ οι µηχανές, προκειµένου να πετύχουν τον βασικό τους στόχο, που δεν είναι άλλος από τη δηµιουργία προοδευτικής διακυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Ο στόχος αυτός µοιάζει, ωστόσο, µε έναν δυσεπίλυτο γρίφο, καθώς υπάρχουν πολλά πρόσωπα, διαφορετικές στοχεύσεις, αστάθµητοι παράγοντες και, φυσικά, το πολιτικό κόστος, που για το κάθε κόµµα είναι διαφορετικό.

Στην Κουµουνδούρου θεωρούν ότι η προοδευτική διακυβέρνηση τη συγκεκριµένη στιγµή είναι µια εφικτή επιδίωξη, καθώς, όπως επισηµαίνουν, η διαφορά -σύµφωνα µε τα στοιχεία των δηµοσκοπήσεων- είναι στο όριο του στατιστικού λάθους. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιµένουν, µάλιστα, ότι αυτό είναι σε γνώση της κυβέρνησης, η οποία κάνει ό,τι µπορεί για να αποτρέψει µια κυβέρνηση συνεργασίας µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες κάλπες.

Θεωρούν, µάλιστα, ότι η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε εκ του πονηρού, προκειµένου να αναγκάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δεσµευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

tsipras

Τα πρόσωπα

Τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι η επιχειρηµατολογία του Νίκου Ανδρουλάκη και οι όροι που έθεσε προκειµένου να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας περιέπλεξαν τα πράγµατα, καθώς εµφάνισαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ενδιαφέρεται µόνο για τα πρόσωπα και όχι για την ουσία της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αλλά ακόµα και για το ανοικτό πολιτικό «φλερτ» στο οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός απευθυνόµενος προς τους βουλευτές των άλλων κοµµάτων, λέγοντας ότι «οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαµβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούµενες από ένα κόµµα, αλλά όχι µόνο από ένα χρώµα, είναι οι κατάλληλες», επισηµαίνοντας παράλληλα ότι η Ν.∆. είναι µια παράταξη ανοικτή, ερµηνεύθηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως µια κίνηση που έγινε εκ του πονηρού. Οτι, δηλαδή, η Ν.∆. άνοιξε από τώρα τη συζήτηση γι’ αυτό το θέµα, προκειµένου µέσα από τις αντιπαραθέσεις µεταξύ των κοµµάτων το σενάριο αυτό να εκφυλιστεί και, όταν προκύψει µια τέτοια εξέλιξη, η επανάληψη της συζήτησης να µοιάζει εκ του περισσο.

Η Τρίτη κάλπη

Η αλήθεια είναι, όµως, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο της προσέγγισης βουλευτών άλλων κοµµάτων από τη Νέα ∆ηµοκρατία µετά τη δεύτερη κάλπη -εφόσον η Ν.∆. είναι πρώτο κόµµα-, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να µην αναγκαστεί να πάει σε τρίτες εκλογές.

Κι αυτό γιατί, όπως λένε, οι τρίτες κάλπες µπορεί να λειτουργήσουν τελικά εναντίον της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς θα φανεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυµεί πάση θυσία να έχει αυτοδυναµία.

Φυσικά, στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν έχουν απαντήσεις σε µια σειρά από ερωτήµατα, τα οποία προκύπτουν από τη στόχευσή τους να είναι πρώτο κόµµα ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριµένα:

  • Τι θα γίνει, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες κάλπες είναι πρώτο κόµµα, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ενδώσει στο αφήγηµα της προοδευτικής διακυβέρνησης;
  • Τι θα γίνει, αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιµείνει να µην είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός;
  • Θα δεχθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάποια άλλη εναλλακτική λύση και ποια θα είναι αυτή;
  • Εάν δεν δηµιουργηθεί κυβέρνηση και πάει σε δεύτερες εκλογές, θα τεθεί το διακύβευµα της αυτοδυναµίας, προκειµένου να αντιµετωπίσει την εµµονή Ανδρουλάκη για άλλον πρωθυπουργό;
  • Θα πάει σε τρίτες κάλπες, εάν τελικά δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ούτε από τη δεύτερη κάλπη;
Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αντιλαµβάνονται ότι απαντήσεις τη συγκεκριµένη στιγµή δεν υπάρχουν. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι τελικά, παρά τα όσα λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, την εποµένη των εκλογών θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, αντιλαµβανόµενος την ευθύνη που έχει απέναντι στους προοδευτικούς ψηφοφόρους. ∆εν παραβλέπουν, πάντως, την παράµετρο που έχει να κάνει µε τα εσωτερικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει το Κίνηµα Αλλαγής και τα οποία µπορεί να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην όλη διαδικασία της συγκυβέρνησης. ∆εν κρύβουν, δηλαδή, τον προβληµατισµό τους για το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κάτω από την πίεση που θα του ασκήσουν συγκεκριµένα στελέχη της παράταξής του ενδέχεται τελικά να µη συναινέσει στη δηµιουργία προοδευτικής κυβέρνησης. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερο κόµµα, τα πράγµατα µοιάζουν πολύ πιο απλά, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι σε κυβέρνηση ηττηµένων δεν θα συµµετάσχει, καθώς δεν το θεωρεί ηθικό, ενώ και οι αριθµοί δεν φαίνεται να βγαίνουν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/4/23