Χωρίς στρατηγική και πετώντας το μπαλάκι στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημαντικότερο ερώτημα της προεκλογικής περιόδου: «Τι κυβέρνηση θα έχει η χώρα την επόμενη ημέρα των εκλογών;».
Από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών μέχρι σήμερα, η σχετική ρητορική του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα έχει δημιουργήσει ασάφεια για το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στη χώρα σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ρητορική που δυσκολεύει την προεκλογική στρατηγική του κόμματος της Αριστεράς και διαμορφώνει μια εικόνα στο εκλογικό σώμα περί «ερασιτεχνισμών» και προχειρότητας, σε μια εποχή μάλιστα δύσκολων, ασταθών διεθνών συνθηκών, γεωπολιτικών (όπως η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία), αλλά και οικονομικών.
Το επίσημο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράστηκε από κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. ∆ραγασάκης -έστω και αν τους «άδειασε» στη συνέχεια η Κουμουνδούρου-, ήταν η λεγόμενη κυβέρνηση των ηττημένων, δηλαδή σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταταγεί δεύτερο κόμμα, να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, για να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς η χώρα να συρθεί σε δεύτερες κάλπες. Ωστόσο, το σενάριο αυτό απορρίφθηκε τόσο από τον κ. Ανδρουλάκη όσο και από τον κ. Βαρουφάκη και εντέλει από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Το επόμενο αφήγημα που ακολουθήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά ήταν η πρότασή του από του βήματος του Φόρουμ των ∆ελφών για ψήφο ανοχής των αριστερών κομμάτων σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.
Κάλεσε, μάλιστα, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να δώσουν δηλαδή ψήφο ανοχής, χωρίς να μετάσχουν στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ώστε να μη χρειάζονται οι 151 βουλευτές, αλλά λιγότεροι, για να σταθεί η προοδευτική κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα εξόργισε, ωστόσο, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, που με σκληρές ανακοινώσεις καταφέρθηκαν εναντίον του.
Στη Ν.∆. παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, απορώντας πώς κατάφεραν στην Κουμουνδούρου να αυτοπαγιδευτούν σε αυτή τη συζήτηση των σεναρίων, που «μόνο κακό τούς κάνουν και δημιουργούν ηττοπάθεια». Ωστόσο, στην Πειραιώς πιστεύουν ότι τελικά μπορεί να επιδιωχθεί, παρά τις σημερινές εντάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, το εκλογικό σενάριο με την κωδική ονομασία «30-12-4». Αν, για παράδειγμα, το βράδυ της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερο κόμμα με ποσοστό γύρω στο 30%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. συγκεντρώσει περί το 12% και το ΜέΡΑ25 φτάσει στο 4%, αθροιστικά, τα τρία αυτά κόμματα θα έχουν ποσοστό 46%, που με περίπου 8% συνολικά στα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής δίνει 151 βουλευτές και επιτρέπει τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης.