Εκ νέου την επανεκλογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο της Κρήτης θα διεκδικήσει στις επικείμενες εκλογές ο πρώην υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Σήμερα, ο υποψήφιος βουλευτής μιλά στo «Κάλπη23» για τα διλήμματα των εκλογών, τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά και το όραμά του για το Ρέθυμνο.

Κύριε Κεφαλογιάννη, γιατί να ξαναεμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες πολίτες;

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποκαταστήσει ένα αίσθημα σοβαρότητας, αυτοπεποίθησης και υπευθυνότητας στη διακυβέρνηση της χώρας. Τη διαπίστωση αυτή, η οποία αποτυπώνεται σε μιας σειρά από κυβερνητικούς τομείς, με μετρήσιμους δείκτες, συμμερίζεται, όπως δείχνουν σταθερά όλες οι δημοσκοπήσεις, ένα πλειοψηφικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Επιπλέον, η διαχειριστική ικανότητα που επέδειξε η σημερινή Κυβέρνηση, σε συνθήκες αλλεπάλληλων κρίσεων, έχει εμπεδώσει μια αίσθηση ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες και μάλιστα διακομματικά. Χτίσαμε επομένως όλα αυτά τα χρόνια, μεθοδικά, μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία αποτελεί τη βασική παρακαταθήκη με την οποία θα ζητήσουμε την ανανέωση της κυβερνητικής ευθύνης.

Μια κυβέρνηση συνεργασίας που δημιουργεί ευρύτερες συναινέσεις για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας δε θα ήταν προτιμότερη από μια μονοκομματική κυβέρνηση;

Η διαπίστωση αυτή δεν υποστηρίζεται από την ιστορική εμπειρία. Ειδικά στην Ελλάδα, όποτε και όπως σχηματίστηκαν κυβερνήσεις συνεργασίας, η αποτελεσματικότητά τους ήταν εξ’ αρχής υπονομευμένη εξαιτίας προσωπικών φιλοδοξιών, εσωτερικών ανταγωνισμών και κομματικών παζαριών. Αυτό που η αντιπολίτευση εννοεί ως συνεργασία, οδηγεί μαθηματικά στην παραλυσία και σε μια κυβέρνηση εξαιρετικά δυσκίνητη, αν όχι αδρανή, στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, όσοι ευαγγελίζονται σήμερα κυβερνήσεις συνεργασίας οφείλουν προεκλογικά να εξηγήσουν ποιοι, με ποιο τρόπο και στη βάση ποιων θέσεων θα συνεργαστούν. Προς το παρόν το μόνο που προσφέρουν στους Έλληνες πολίτες είναι ένα «ραντεβού στα τυφλά» με Πρωθυπουργό έναν «άγνωστο Χ», μέσα σε ένα θολό μετεκλογικό τοπίο. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια κυβέρνηση από ένα κόμμα δε σημαίνει κυβέρνηση από ένα χρώμα. Η Νέα Δημοκρατία είναι μία ανοιχτή παράταξη που έχει μπορέσει να ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους που είναι σε θέση να υπηρετήσουν ένα κοινό όραμα. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα για το μέσο Έλληνα πολίτη στις εκλογές της 21ης Μαϊου; Και πως αυτό αποτυπώνεται στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις σας για την επόμενη 4ετία;

Θα έλεγα ότι αυτό συνοψίζεται στη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Εκεί εστιάζουν και οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αν το στοίχημα της πρώτης τετραετίας ήταν οι χαμηλότεροι φόροι και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, ο κεντρικός στόχος για την επόμενη θητεία είναι ένα μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα και καλύτεροι μισθοί για όλους. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ικανοποιεί αυτό το ζητούμενο καθώς θέτει ρεαλιστικούς στόχους, σαφείς προτεραιότητες και αποτελεσματικά μέτρα για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες του Ρεθύμνου από τον Γιάννη Κεφαλογιάννη προσωπικά και αλλά και από μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε πως «τα φτερά δεν πρέπει να είναι έξω από τους ώμους μας, πρέπει να είναι μέσα στην ψυχή μας». Με τη δύναμη αυτής της σκέψης και με αίσθημα ευθύνης ξεκινήσαμε, μέσα σε διόλου αυτονόητες συνθήκες, μια πορεία ανηφορική και δύσκολη για ουσιαστική εκπροσώπηση του Ρεθύμνου στη Βουλή. Μια πορεία που αποτυπώνεται σήμερα σε μια σειρά από δράσεις, έργα και υποδομές σε όλο το εύρος του νομού. Στις εκλογές της 21ης Μαϊου έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε σταθερά και τολμηρά αυτή τη δημιουργική πορεία. Μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σήμερα η μόνη που μπορεί να συνδυάσει τον υπεύθυνο πολιτικό λόγο με τη διαχειριστική ικανότητα, θέτοντας τις βάσεις για να ονειρευτούμε το Ρέθυμνο του 2030. Η επόμενη τετραετία θα είναι για το Ρέθυμνο η τετραετία των υποδομών. Σε αυτή την συλλογική προσπάθεια, επιθυμώ κάθε Ρεθυμνιώτης να γίνει μέτοχος, γνωρίζοντας ότι υπηρετεί τόσο το κοινό καλό όσο και τη δική του ατομική ευημερία. Για να εξελιχθεί το Ρέθυμνο σε μια από τις πιο δημιουργικές και δυναμικές περιοχές της Ελλάδας.

*Δημοσιεύθηκε στο ενθετο «Κάλπη 23» της εφημερίδας Παραπολιτικά