Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τακτική και ετοιμάζεται για κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, με τα στελέχη του να επιδιώκουν σκληρή προγραμματική αντιπαράθεση με τους κυβερνητικούς παράγοντες.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος γύρω από  την «κυβέρνηση των ηττημένων» και την «κυβέρνηση ανοχής». Αυτό που επιδιώκουν δηλαδή οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι να ξεφύγουν από τις ατέρμονες συζητήσεις για την «κυβέρνηση των ηττημένων», την οποία αξιοποίησε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με τα όσα έχει πει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τις κλειστές τράπεζες και τη «Δήμητρα». «Εγώ είμαι απόλυτα σαφής, πουθενά στον κόσμο δε σχηματίζονται κυβερνήσεις από τους ηττημένους των εκλογών» είπε χαρακτηριστικά χθες στη διακαναλική συνέντευξη ο κ. Τσίπρας. 

Ακόμα επιθυμούν να κλείσουν κάθε συζήτηση για την «κυβέρνηση ανοχής» την οποία άνοιξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όπως λένε έφερε μεγάλη σύγχυση στους ψηφοφόρους. Ο μοναδικός που θα μπορούσε να τερματίσει αυτό το αφήγημα είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό γιατί εκτιμήθηκε ότι η εν λόγω «γραμμή» προκάλεσε σύγχυση και φόβους για το πόσο σταθερή θα είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας.


Η αλλαγή στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα

Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να λέει ότι «μια κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται στην ανοχή του 3% δεν θα είναι μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής, θα είναι ευεπίφορη σε πιέσεις».

Επεσήμανε μάλιστα ότι «διεκδικώ την ισχυρότερη δυνατή εντολή του ελληνικού λαού, διότι αυτό που επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση σταθερότητας, μια κυβέρνηση τετραετίας».  


«Προοδευτική διακυβέρνηση»

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει με το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, διότι απ’ ό,τι είδα τις προγραμματικές τους θέσεις, δεν υπάρχουν διαφορές ουσιαστικές. Είδα τα δύο προγράμματα και δεν νομίζω ότι υπάρχουν ουσιαστικές  διαφορές. Γι' αυτό και δεν άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να βγει και να πει ότι το 5ο σημείο είναι προβληματικό, το 6ο σημείο είναι προβληματικό, ή να πρόσθεσε ένα ακόμα σημείο».

Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τις οποίες αντιπαραθέσεις υπήρξαν με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του Ανδρέα Παπανδρέου έτεινε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, κλάδο ελαίας προς τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας: «Aπλώνω το χέρι στις προοδευτικές δυνάμεις γιατί το μέτωπό μου είναι σταθερά απέναντι στη Δεξιά», είπε χαρακτηριστικά.