Μια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την τοποθέτηση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ερευνητή στο Χάρβαρντ, Όθωνα Ηλιόπουλου, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εναντίωσή του, πυροδότησε την αντίδραση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, όταν του επισημάνθηκε στο Open η δήλωση του Ηλιόπουλου, σχολίασε σκωπτικά.  «Τι ακριβώς συζητάμε; Συζητάμε στην Ελλάδα για σπουδές επιπέδου Χάρβαρντ ή συζητάμε για τα ΙΕΚ "Φούφουτος";»

Η κ. Κεραμέως στηλίτευσε, με ανακοίνωσή της, τη δήλωση, επισημαίνοντας την άγνοιά του για θέματα Παιδείας και υπενθυμίζοντας τη γενικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα σπουδών. 

Η ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως 


Με σημερινές του (σημ. της Δευτέρας) δηλώσεις: 

-μιλώντας για «ΙΕΚ Φούφουτος» είναι αυτός που απαξιώνει πλήρως την Δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που αναβαθμίστηκε και αποτελεί πλέον ποιοτικό εναλλακτικό δρόμο, με πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

-αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία δεν εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων (όπως θα ίσχυε με μία σταθερή βάση, π.χ. του 10), αλλά προκύπτει από το μέσο όρο της επίδοσης των υποψηφίων.

-επιμένει στο εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, υποσχόμενος εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με βαθμό 1 και 2, δίχως να τον προβληματίζει αν οι νέοι αυτοί άνθρωποι θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν ή αν θα εγκλωβιστούν, για χρόνια, σε έναν δρόμο χωρίς διέξοδο.

– εξακολουθεί να μην αποδέχεται τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, εμμένοντας σε μια θέση που δεν υπηρετεί, ούτε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ούτε τους νέους μας, και η οποία καθιστά τη χώρα μας θλιβερή εξαίρεση στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη, και τούτο παρ’ ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί σε μη κρατικό πανεπιστήμιο.