Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη του ομογενή υποψήφιου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Ομογενείς συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (12/05) στο σημείο που θα πραγματοποιούνταν η τελευταία του προεκλογική ομιλία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Διονύσης-Φρέντι Μπελέρη συνελήφθη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας καθώς κατηγορείται «εξαγορά ψήφων». Ο ίδιος παραμένει κρατούμενος, ενώ ο συνεργάτης και ο δικηγόρος του έχουν πλέον απελευθερωθεί.

Σε βίντεο που έχει δημοσιοποιήσει η ενημερωτική πύλη himara.gr, ο Διονύσης-Φρέντι Μπελέρη φαίνεται να συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο με δύο συνεργάτες του όταν εμφανίζονται ασφαλίτες, οι οποίοι του περνάνε χειροπέδες. Στη συνέχεια συλλαμβάνουν και τους συνεργάτες του και τους βάζουν σε κλούβα.

Ασφαλίτες του Ράμα συνέλαβαν τον υποψήφιο δήμαρχο Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη και συνεργάτες του δίχως αιτία.

Δημοσιεύτηκε από Himara.gr στις Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023

Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο Διονύσης – Φρέντι Μπελέρη κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή, στις 18:30 το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του στην Χειμάρρα, με τις προβλέψεις για τη νίκη να είναι υπέρ του με μεγάλη διαφορά. Στο σημείο, την ώρα της ομιλίας, συγκεντρώθηκαν ομογενείς που διαμαρτύρονται για τη σύλληψη του Διονύση – Φρέντι Μπελέρη. Οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες, καλούν τους ομογενείς να μην ψηφίσουν, ενώ υπάρχουν και φήμες για νέες συλλήψεις.

Για «κίνηση εκφοβισμού» κάνει λόγο η Ένωση Χειμαρριωτών

Η σύλληψη του ομογενή υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας εκτιμάται ως μία προσπάθεια των αλβανικών Αρχών να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους και κυρίως όσων σκοπεύουν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στην Αλβανία για τις Δημοτικές Εκλογές της Κυριακής, προκειμένου να στηρίξουν τον Φρέντι Μπελέρη.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Χειμαρριωτών, που εδρεύει στην Αθήνα, δηλώνει πως: «Ο Μπελέρη προσήχθη βίαια χωρίς κατηγορία, με έναν και μοναδικό σκοπό: να τρομάξουν οι ψηφοφόροι του ώστε να μην κατέλθουν στις κάλπες και να αφήσουν ελεύθερη την δημαρχία στον εκλεκτό του Ράμα», ζητώντας από τους Χειμαρριώτες που ζουν στην Ελλάδα, «να βρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να στηρίξουν στην κάλπη τον Φρέντι Μπελέρη».

 «Ξέροντας τις καθεστωτικές πρακτικές που ακολουθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός τόσα χρόνια δεν είχαμε καμία ελπίδα ότι θα ήταν μια κανονική αναμέτρηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει χρησιμοποιήσει κάθε παράνομη μέθοδο εξευτελίζοντας την έννοια του πρωθυπουργού για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Δεν θα του επιτρέψουμε να το πετύχει» αναφέρει η ανακοίνωση. «Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να μην υποκύψουν. Τους διαβεβαιώνουμε πως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Την Κυριακή θα ψηφίσουμε μαζικά και την Δευτέρα ο Μπελέρη θα είναι δήμαρχος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οργή στην Αθήνα

Στο πλευρό του Μπελερή, στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας, έσπευσε, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση. Η πρέσβυς προέβη και σε διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας και ενημέρωσε τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ στην Αλβανία.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε νωρίς την Παρασκευή με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αφού πρώτα ενημέρωσε για το ζήτημα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας,  μάλιστα, ότι αυτό το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για το ζήτημα την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αργότερα από τη Λέσβο έστειλε μήνυμα στην Αλβανία. «Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Να σημειωθεί τέλος ότι θέση πήρε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας από τον Αλβανό ομόλογό του την άμεση αποφυλάκιση του Μπελέρη.

Η αντίδραση της Αλβανίας

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κάλεσε, δε, την πολιτική ηγεσία να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Σε μια πρώτη αντίδραση για όσα δηλώνει η ελληνική πλευρά, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τσάτσκα, τόνισε σε tweet «η εξαγορά ψήφων είναι ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα για τη νομοθεσία μας και τα όργανα επιβολής του νόμου δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμησή της κατά τη διάρκεια των εκλογών. Αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων και των αδελφών από την ελληνική μειονότητα που συμμετέχουν στις εκλογές».

Προσθέτει ότι «η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ενός πολίτη της Αλβανίας που διαγωνίζεται για να εκλεγεί από τους συμπολίτες του, δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης. Είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως όλοι. Είναι στο χέρι των εισαγγελέων και των δικαστών να ασχοληθούν με αυτήν την υπόθεση σύμφωνα με τα στοιχεία.

» Ζητάμε με σεβασμό από τους Έλληνες φίλους μας στην Αθήνα να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με υπομονή, επιτρέποντας στην αλβανική δικαιοσύνη να κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις και διχαστικά μηνύματα. Είναι πολύ καλό που ενημερώνονται οι Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να βγουν τα στοιχεία».