Στην πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα η φράση «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις» δεν υπήρξε ποτέ οδηγός ζωής, με αποτέλεσμα πολλές φορές είτε να «λούζεται αυτά που κορόιδευε» είτε να εκτίθεται ανεπανόρθωτα, όταν οι ισχυρισμοί του εξουδετερώνονται από την αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων. Από την εποχή που διεκδικούσε την πρωθυπουργία της χώρας έως και σήμερα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σπαταλήσει το κεφάλαιο της αξιοπιστίας του προβάλλοντας ουκ ολίγες φορές παραπλανητικές διαβεβαιώσεις και ψευδείς ισχυρισμούς, δίχως να υπολογίζει πως μια τέτοια τακτική έχει συνήθως «κοντά ποδάρια» και γυρίζει μπούμερανγκ.

Η στρατηγική της ευκαιριακής εντυπωσιοθηρίας και της υπερβάλλουσας ροπής του στην ηθικοπλαστική διάσταση της πολιτικής, σε συνδυασμό με την εκτόξευση προσβλητικών χαρακτηρισμών και χλευαστικών σχολίων προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, τον κατέστησαν «πατριάρχη» του λαϊκισμού και πλέον δύσκολα μπορεί να αποτινάξει τη ρετσινιά αυτή από πάνω του. Με βάση τα παραπάνω, σας παρουσιάζουμε κάποια παροιμιώδη και εμβληματικά παραδείγματα αυτής της στάσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλα σοβαρά, κάποια πιο αστεία.

  • Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, που βασιζόταν στο τρίπτυχο «λιτός βίος, σύγκρουση με τη διαπλοκή και σεβασμός στο κράτος Δικαίου και των θεσμών», άρχισε να ξεθωριάζει την περίοδο της τετραετούς διακυβέρνησής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώθηκε πλήρως στο σύστημα, οι επιχειρηματίες έγιναν «κρυφοί» συνομιλητές, εκδηλώθηκαν ενέργειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και ποδηγέτησης της ελευθερίας του Τύπου, ενώ τον Αλ. Τσίπρα, που όσο ήταν στην αντιπολίτευση ειρωνευόταν υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι ζουν μέσα στη χλιδή και την καλοπέραση της εξουσίας, κατέληξε να τον κυνηγά το σύνθημα «Να ’τος, να ’τος, ο Τσίπρας ο σκαφάτος», μόλις αποκαλύφθηκαν οι διακοπές του στη θαλαμηγό της οικογένειας Παναγόπουλου.
  • Σε επίπεδο δεσμεύσεων, ασχέτως εάν πλέον έχουν περάσει στην Ιστορία ως «αυταπάτες», κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει την επιπολαιότητα με την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έταζε τα πάντα στους πάντες, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τους αντιπάλους του ως «δέσμιους» κατεστημένων συμφερόντων ή υπαλλήλους των δανειστών. Με έναν νόμο και ένα άρθρο θα έσκιζε τα Μνημόνια, θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, θα έδιωχνε την τρόικα, θα προωθούσε το μοντέλο της «σεισάχθειας», θα επανέφερε τη 13η σύνταξη, θα αύξανε τον κατώτατο μισθό και θα απελευθέρωνε τους οδηγούς από τον βραχνά των διοδίων, στηρίζοντας ενεργά το κίνημα «Δεν πληρώνω».
  • Την περίοδο της ενεργειακής κρίσης ο Αλ. Τσίπρας ασκούσε μόνιμα κριτική στον Κ. Μητσοτάκη για το περίφημο χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο η δική του κυβέρνηση είχε θεσμοθετήσει. î Στην υπόθεση των πλειστηριασμών ο ΣΥΡΙΖΑ «βγήκε στα κάγκελα» με αφορμή την υπόθεση γνωστής δημοσιογράφου - εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως η έξωση από την οικία της είχε δρομολογηθεί επί διακυβέρνησης Αλ. Τσίπρα.
  • Οταν ο Κ. Μητσοτάκης, από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, εγκαινίασε τις εμφανίσεις του σε ψυχαγωγικές εκπομπές, η Κουμουνδούρου εξέδιδε «χολερικές» ανακοινώσεις, με υποτιμητικές αναφορές στα «πρωινάδικα». Στις αρχές της εβδομάδας ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!».
  • Ξεκίνησε ο Κ. Μητσοτάκης να χρησιμοποιεί το TikTok και αμέσως δέχτηκε πικρόχολα σχόλια από την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ελα όμως που αμέσως μετά, την ίδια πρακτική εγκαινίασε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά, για να δείξει πως «διαφοροποιείται» από τον Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε πως «εγώ τραβάω μόνος μου τα βίντεο».
-Ψευδόµενος συνελήφθη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στον ισχυρισµό του πως εν µέσω προεκλογικής περιόδου δεν χρησιµοποιούσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δηµοσιότητας, αφού προηγουµένως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί και γι’ αυτό το θέµα στον πρωθυπουργό, απέδειξαν πως το 2019 ο Αλ. Τσίπρας είχε µεταβεί µε αυτό σε τουλάχιστον τρεις πόλεις όπου είχε προγραµµατισµένες προεκλογικές οµιλίες.

-Με περισσή ευκολία και άνεση υποστήριζε ότι ο Κ. Μητσοτάκης, όταν δίνει συνεντεύξεις, το κάνει σε ελεγχόµενο και προστατευµένο περιβάλλον, καθώς παίρνει από πριν τις ερωτήσεις που θα απαντήσει. Και αυτό που καταλόγιζε στον πρωθυπουργό κατέληξε σε βάρος του, όταν πρόσφατα µια YouTuber, στην οποία έδωσε συνέντευξη, αποκάλυψε πως του είχε στείλει από πριν τις ερωτήσεις.

-Ακόµα και στο θέµα της «τηλεµαχίας» των πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας άλλα έλεγε στο παρελθόν και άλλα τώρα. Κατήγγειλε την τηλεοπτική αναµέτρηση µεταξύ των βασικών διεκδικητών της εξουσίας, ενώ τώρα ζητά «µονοµαχία» ανάµεσα στον ίδιο και τον Κ. Μητσοτάκη.

-Στην υπόθεση των Τεµπών, όπου ο αρµόδιος υπουργός παραιτήθηκε αµέσως, αναλαµβάνοντας την πολιτική ευθύνη, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τον αποκλεισµό του από τα ψηφοδέλτια της Ν.∆. Οταν για τις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα όχι µόνο δεν υπήρξαν παραιτήσεις των αρµοδίων, αλλά όλοι οι πρωταγωνιστές συµµετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, την κριτική που δεχόταν η Ρ. ∆ούρου την αξιολογούσε ως παράσηµο.

-Μπροστά του βρήκε ο Αλ. Τσίπρας και τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετώπισε ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση Λιγνάδη, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη και τη Λ. Μενδώνη ότι γνώριζαν το σκοτεινό µέρος της ζωής του. Μόλις όµως ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιµέτωπος µε τις καταγγελίες εναντίον του ευρωβουλευτή του κόµµατος Αλ. Γεωργούλη, απαιτούσε να γίνει σεβαστή η θέση πως δεν ήξεραν για τις ιδιοτροπίες του.

-Στο παρελθόν ο Αλ. Τσίπρας, θέλοντας να αντικρούσει την κριτική της Ν.∆. για τον τρόπο µε τον οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιµετωπίζουν τους τροµοκράτες της «17Ν», είχε φτάσει στο σηµείο να ισχυρισθεί πως εµείς «συλλάβαµε» τον Χρ. Ξηρό, ο οποίος είχε πάρει άδεια από τις φυλακές και δεν επέστρεψε. Κάτι που δεν συνέβη επί των ηµερών της διακυβέρνησής του, αλλά επί υπουργίας Κικίλια.

Κατά την πολυετή παρουσία του στον δημόσιο βίο της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας έχει καταφέρει να σπάσει κάθε ρεκόρ άστοχων, άκυρων και αστείων δηλώσεων, που επάξια μπορούν να τον φέρουν στη θέση του άρχοντα των... μαργαριταριών.

Ατάκες απαριθμώντας τις να κλαις, όπως:

• Εμείς είμαστε ανοιχτοί και διάτρητοι
• Η Τουρκία δεσμεύεται να άρει τα προσχώματα
• Οι αφορισμοί, κύριε Μητσοτάκη, αφορά έναν προηγούμενο αιώνα. Τον Μεσαίωνα
• Είναι αναγκαία η δημιουργία στην Καστοριά ενός «λιμανιού ξηράς»
• H στάθμη στον Σηκουάνα έχει ανέβει έξι μέτρα πάνω από το έδαφος
• Προσπαθούν να εφαρμόσουν το δόγμα του σοκ, όπως είπε η Ναόμι Κάμπελ
• Η Ν.Δ. ασκεί πολιτική τυμβοθηρίας
• Ποια σύνορα; Εχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;
• Δεν γεννήθηκα με τη δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός
• Μια προεδρική κατολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος
• Οι «ακατάληπτοι δεσμοί» που μας φέρνουν στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης
• Θέλαμε να δούμε την πραγματική εικόνα που αντιμετωπίζει η Λέσβος, η Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά
• Kάναμε στροφή 360 μοιρών
• Θα καθαρίσουμε τον κόπρο του Αυγέα
• Οπως είναι ο νεοποτισμός...
• Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να «ανδρώσει» πολιτικό λόγο
• Οι παγετώνες στην Πέλλα καταστρέφουν την παραγωγή
• Φάγαμε την... καμήλα και έμεινε η (λάθος) ουρά
• Η κυβέρνηση επιχειρεί να θρέψει τους καρπούς
• Εξαιτίας του γεγονός
• ∆ιακατέχουµε εµείς µόνο την απόλυτη αλήθεια
• Θα ακούµε Deutsche Welle, όπως κάναµε στην Κατοχή


Στρατηγική εντυπωσιοθηρίας

01. Το ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς
02. Με έναν νόµο και µε ένα άρθρο... θα έσκιζε τα Μνηµόνια, θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και θα έδιωχνε την τρόικα
03. Πλειστηριασµοί
04. Το ΤikTok...
05. Θεσµοθέτησε το χρηµατιστήριο ενέργειας και ζητούσε και τα ρέστα
06. Ο Αλ. Τσίπρας εµφανίστηκε στην εκποµπή «Πάµε ∆ανάη!»
07. Ισχυριζόταν ότι εν µέσω προεκλογικής περιόδου δεν χρησιµοποιούσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος
08. «Ελεγχόµενες» συνεντεύξεις
09. Κατήγγειλε την τηλεοπτική αναµέτρηση µεταξύ των βασικών διεκδικητών της εξουσίας και τώρα ζητά «µονοµαχία» µε τον Κ. Μητσοτάκη
10. Για τις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα όχι µόνο δεν πήρε... κεφάλια, αλλά όλοι οι πρωταγωνιστές συµµετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
11. ∆ιαφορετική αντιµετώπιση των υποθέσεων ∆. Λιγνάδη και Αλ. Γεωργούλη
12. ∆ήλωσε: Εµείς συλλάβαµε τον Χρ. Ξηρό, ο οποίος είχε πάρει άδεια από τις φυλακές και δεν επέστρεψε. κάτι που ουδέποτε συνέβη

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 13/5/23