Στο Ηράκλειο της Κρήτης μεταφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης το «στοίχημα» του ισχυρού διψήφιου ποσοστού, ευελπιστώντας ότι με την αποψινή συγκέντρωση θα «γεμίσει» την Πλατεία Ελευθερίας και θα σφραγίσει με επιτυχία το φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Παρότι τα προγνωστικά κάθε άλλο παρά αποκλείουν τις επαναληπτικές εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί τις οργανωμένες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στη συνέχιση της μάχης μέχρι το τελευταίο… λεπτό, πριν ανοίξουν οι κάλπες της 21ης Μαΐου. Η προσεχής Κυριακή έχει ταυτιστεί, βάσει του σχεδιασμού του, με τη «μητέρα των μαχών», καθώς επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το σύστημα της απλής αναλογικής. Θέλει αύξηση των ποσοστών του πανελλαδικά κατά 50% και ως εκ τούτου αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για τη δυναμική προσέγγιση του στόχου.

Το Ηράκλειο, η γενέτειρά του, συγκεντρώνει συγκριτικά πλεονεκτήματα για ένα εντυπωσιακό φινάλε: εκεί το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διατηρήσει σημαντικό ποσοστό ακόμη και στην εκλογική του κατάρρευση το 2012, ενώ το 2019 εξασφάλισε διψήφιο και τη βάση ισχυροποίησης της θέσης του στη συνέχεια. Τοπικά στελέχη προβλέπουν στις εκλογές της Κυριακής ποσοστό άνω του 15% - που σημαίνει ότι μπορεί να εκλέξουν όχι έναν, αλλά δύο βουλευτές. Πρόκειται για το αισιόδοξο σενάριο που εν πολλοίς εξαρτάται από τον προϊόν της σκληρής κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το εύρος των «διαρροών» προς το ΠΑΣΟΚ.

Στόχος τα παλιά «κάστρα»

Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί ότι η επιρροή του στο εκλογικό σώμα της Κρήτης αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων στα παλιά «κάστρα» του. Εκτός από το Ηράκλειο, αναμένουν επίσης σημαντική ενίσχυση της δύναμής τους στο Λασίθι και το Ρέθυμνο, ενώ η περιγραφή για το «αποτύπωμά» τους στα Χανιά γίνεται με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Με την ομιλία του στο Ηράκλειο στις 19:30 ο κ. Ανδρουλάκης θα απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες, θα επαναλάβει ότι όσα είπε προεκλογικά θα ισχύσουν στο ακέραιο και την επομένη των εκλογών και θα προϊδεάσει για τις κινήσεις του, όταν λάβει στα χέρια του τη διερευνητική εντολή για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Εκτιμά -και θα το επισημάνει- ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει συνεργασία αλλά τη λεηλασία του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε επιθετικούς τόνους θα είναι και οι αναφορές του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοακυρώνεται με την απουσία στρατηγικής και τα θολά μηνύματα που εξέπεμψε κατά την τελευταία εβδομάδα. «Η απόσυρση του κ. Κατρούγκαλου ήταν το κερασάκι σε μια τούρτα που δεν θα ήθελε να γευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όμως δεν το απέφυγε», σημειώνει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και κλείνει σήμερα την προεκλογική του καμπάνια με αξιόπιστα «δείγματα γραφής», με σαφείς προγραμματικές θέσεις και καθαρά λόγια. Αντιθέτως -καταλήγει- Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν τις τοξικές αντιπαραθέσεις, αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.


«Θα προσπαθήσω να έχουμε σταθερότητα»

«Θα προσπαθήσω να έχουμε σταθερότητα. Ό,τι είπα ισχύει. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει προγραμματικές συγκλίσεις, πρωθυπουργός και ισχυρά υπουργεία με πρόσωπα κοινής αποδοχής, που μπορούν να υπηρετήσουν την προγραμματική σύγκλιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του Mega, όπου διαπίστωσε παράλληλα ότι τα περί συνεργασιών είναι έξω από την ατζέντα του πρωθυπουργού.

«Όλοι γνωρίζουν πού πάει τα πράγματα ο κ. Μητσοτάκης. Δεν συγκυβερνά με το κόμμα του, συγκυβερνά με την παρέα του. Νομίζετε ότι ένας πολιτικός αρχηγός, ένας πρωθυπουργός ο οποίος έμαθε να διοικεί τη χώρα με την παρέα του, θα συγκυβερνήσει με ένα κόμμα που θα βάλει αρχές, αξίες, πρόγραμμα; Δεν υπάρχει πλαίσιο συνεννόησης για ένα ΠΑΣΟΚ υποστύλωμα», πρόβλεψε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Είναι μία συνομοσπονδία απόψεων θολούρας και αποτελούν τους χορηγούς του Μητσοτάκη». 

Υπόθεση Κατρούγκαλου

Μάλιστα, στον απόηχο της απόσυρσης του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε δηκτικά: «Γιατί δεν έβγαλε από το ψηφοδέλτιο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε για τοπικά νομίσματα; Είναι σοβαρό κόμμα που θέλει να κυβερνήσει σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Εδώ μιλάμε για λάθη τα οποία αγγίζουν τον κ. Τσίπρα γιατί τα κάνει ο ίδιος».

Ιδιαίτερα σκληρά λόγια χρησιμοποίησε και για το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στους ψηφοφόρους του Ηλία Κασιδιάρη: «Είναι δυνατόν να βγάζει ο Κασιδιάρης ανακοίνωση στην οποία προτρέπει τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν μικρά κόμματα αλλά αυτό που πονά τον Μητσοτάκη, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούσης να λέει “ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ” και την ίδια μέρα να δηλώνει δημόσια ο κ. Τσίπρας “ευπρόσδεκτοι, ελάτε στον ΣΥΡΙΖΑ”; Προσβάλλει τον προοδευτικό κόσμο. Αποδεικνύει περίτρανα το "ταγκό" με αυτούς τους δολοφόνους, γιατί δεν ψήφισε ο χορηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Τσίπρας την τροπολογία που απαγόρευσε στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και των μεταναστών να συμμετέχουν στις εκλογές».