Την έκπληξή τους για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τα «μηνύματα» της κάλπης έγραψαν εκτενώς τα ΜΜΕ του εξωτερικού.

Τα ξένα Μέσα στάθηκαν στη μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα έκαναν λόγο για μεγάλη υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, έγραψαν:

Le Figaro

«Πάνω από όλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως ανάχωμα απέναντι σε κάθε οικονομική ή γεωπολιτική αβεβαιότητα. Για να αντιμετωπίσει τον Τούρκο γείτονα που συνεχίζει να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στέλνοντας αεροπλάνα και πλοία κοντά στα νησιά της, οι ψηφοφόροι «επέλεξαν ένα έμπειρο χέρι να κρατήσει το τιμόνι», όπως πιστεύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας επίγνωση των έντονων κοινωνικών ανισοτήτων, των καταστροφών του πληθωρισμού για τα λιγότερο εύπορα νοικοκυριά και των χαμηλών μισθών, υποσχέθηκε να ακολουθήσει τον δρόμο της προόδου, να αυξήσει τις αποδοχές και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας».

Le Monde

«Η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρα το ισχυρότερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, αποσπώντας σχεδόν το 41% ψήφων. Δεν απέσπασε πάντως την απόλυτη πλειοψηφία γεγονός που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα ξαναψηφίσουν σε λίγες εβδομάδες».

La Repubblica

«Η ΝΔ- Κέρδισε με τα χέρια κάτω, αλλά για να κυβερνήσει θα πρέπει να περιμένει τις επόμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκέντρωσε το συντριπτικό 41% των ψήφων, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απέσπασε ποσοστό 20%. Καλό ήταν και το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ που ανέβηκε στο 11%».

La Stampa

«Εκλογές στην Ελλάδα, νίκη ρεκόρ της ΝΔ. Το κόμμα του Μητσοτάκη πέτυχε ποσοστά ρεκόρ και διπλασίασε τα ποσοστά του, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα: Όμως δεν απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία και στοχεύει σε νέα εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου».
 

ΒΒC

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι δεν θα ήθελε να μοιραστεί την εξουσία με άλλο κόμμα, με τη χώρα να οδηγείται σε δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου. Το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια υποχώρηση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2015 με ρητορική κατά της λιτότητας των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, ωστόσο τελικά συμφώνησε με τις απαιτήσεις των πιστωτών».

Guardian

«O Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψήφισαν με γνώμονα το υψηλό κόστος ζωής και την οικονομία. Σε μια εκλογή όπου κυριαρχούσε η ανησυχία για την κρίση του κόστους ζωής, οι Έλληνες ξεχώρισαν την οικονομία, επικαλούμενοι αναμνήσεις από το δράμα του χρέους του έθνους πριν από μια δεκαετία και τιμωρώντας τη λιτότητα που επιβλήθηκε σε αντάλλαγμα για έκτακτα κεφάλαια για να κρατήσει τη χώρα όρθια».

Reuters

«Το κόμμα της ΝΔ στην Ελλάδα πέτυχε μια συντριπτική νίκη στις εθνικές εκλογές την Κυριακή, έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα».

Financial Times

«Οι εκλογές ήταν ένα δυνητικά απειλητικό πλήγμα για τον ηγέτη του αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα».

Βloomberg

«O Μητσοτάκης κάνει ένα ακόμη βήμα για να εξασφαλίσει μία άλλη τετραετία και στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι θα συνεχιστούν οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές του».

Wall Street Journal

«H ΝΔ κατατροπώνει τους αντιπάλους στις εκλογές, ενισχυμένη από την οικονομική ανάκαμψη. Η κυβερνώσα κεντροδεξιά στην Ελλάδα κατήγαγε συντριπτική νίκη καθώς οι ψηφοφόροι αντάμειψαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προσπάθειές τους για μια εύρωστη οικονομία».

Die Welt

«Οι Έλληνες έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πάλι καθαρή εντολή, αλλά αυτό δεν αρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης».