Πολλές ήταν οι ατυχείς δηλώσεις και οι γκάφες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και κορυφαίων, που συνέβαλαν στην μεγάλη ήττα του κόμματος της Αριστεράς και οδήγησαν τον κ. Τσίπρα στο να ορίσει λίστα προσώπων από την Κουμουνδούρου που θα βγαίνουν στο εξής δημόσια και θα μιλούν εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι δηλώσεις

Χαρακτηριστικό του (προηγούμενου) προεκλογικού κλίματος ήταν οι δηλώσεις Τσακαλώτου για τις κυβερνήσεις συνεργασίας που θα δέχονταν και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και είχε απέναντί του το σύνολο της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν εκείνος που υπέγραψε κείμενο των «Ομπρελίστας», στο οποίο μεταξύ άλλων προτείνεται και τοπικό νόμισμα.

Την ίδια στιγμή, και ο Γιάννης Δραγασάκης συμφωνούσε και, υπερθεματίζοντας, καλούσε το σύνολο των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως για μέτωπο εναντίον της Δεξιάς με σύμμαχο τον Γιάνη Βαρουφάκη. Το φάντασμα της πρώιμης κυβερνητικής θητείας εμφανιζόταν ως εφιάλτης στους πολίτες. Αλλά και η δήλωσή του για την αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων. Η πρώτη υπόνοια για «κρυφό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Μπορεί να διαστρεβλώθηκαν οι απόψεις του, αλλά στην προεκλογική περίοδο συμβαίνει...

Αλλά και ο Παύλος Πολάκης διαλαλούσε τη «δεύτερη φορά Αριστερά» και πόσο συγκλονιστική θα είναι αλλά και εκδικητική συνάμα, καθώς δεν θα αφήσει τίποτα ατιμώρητο. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας έβγαινε στα κανάλια τονίζοντας πως «διαφωνώ με τα λεγόμενα».

Αλλά ήταν και ο Κώστας Ζουράρις που χαρακτήριζε τα παιδιά που πηγαίνουν στα κολέγια ως «κ...παιδα των πλουσίων και της αστικής τάξης», για να τρέξει εκ νέου ο πρόεδρος να σημειώσει πως «δεν κακολογώ τις επιλογές των νέων παιδιών. Ούτε οι οικογένειές τους είναι πλούσιες».

Ήταν και ο Αλέξης Γεωργούλης, καθώς η πρώτη προεκλογική εβδομάδα χάθηκε σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το κόμμα τη στάση του απέναντί του. Ήταν και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που δήλωνε υπερήφανος πως με δική του πρωτοβουλία μπλοκαρίστηκε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον φράχτη του Έβρου.

Ήταν και ο Διονύσης Σαββόπουλος, που τόλμησε να δηλώσει αυτό που υποστηρίζει χρόνια. Και έτρεξε στο MEGA ξανά ο Αλέξης Τσίπρας για να μαζέψει τις αντιδράσεις του Παύλου Πολάκη και της Έλενας Ακρίτα.

Το τελειωτικό χτύπημα

Κι έτσι έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές με το πολιτικό αφήγημα των συνεργασιών να έχει καεί. Για να έρθει το τελειωτικό χτύπημα του Γιώργου Κατρούγκαλου περί αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών των επιτηδευματιών. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι δικηγόροι, το σύνολο των επιμελητηρίων γύρισαν την πλάτη τους και στον ίδιον τον Αλέξη Τσίπρα.

Και στο τέλος της επόμενης ημέρας, η Θεανώ Φωτίου δήλωσε πως μεσαία τάξη είναι αυτή που έχει ετήσια έσοδα 5.000 ευρώ. Κάτω από το όριο της φτώχειας δηλαδή. Η κατηγορία του «κρυφού προγράμματος» ήταν σχεδόν αδιάψευστη. Ήταν και τα λάθη του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, που διέσχισε το σύνολο των πιθανών κυβερνητικών εταίρων του για να καταλήξει στις κυβερνήσεις ανοχής και... ειδικού σκοπού.

Ανύπαρκτος κομματικός μηχανισμός

Την ίδια στιγμή που ο κομματικός μηχανισμός ήταν ανύπαρκτος να υποστηρίξει το μεγάλο άλμα στην εξουσία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, όπου η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε σκορποχώρι. Σε ένα από τα προπύργια της δημοκρατικής παράταξης. Σημειωτέον πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θριάμβευσε στο πάλαι ποτέ «πράσινο» νησί και όχι απαραίτητα λόγω εντοπιότητας.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, όπως ομολογείται και από υψηλόβαθμους κομματικούς παράγοντες, η ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα εργατικά σωματεία και επιμελητήρια και φορείς. Οι δομές του κόμματος, λένε τα ίδια στελέχη, είναι σχεδόν ανύπαρκτες και όπου υπάρχουν εδράζονται στο πατριωτικό φιλότιμο των μελών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή