Aντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί στην πολιτική σκηνή η εκλογή στη Ροδόπη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Οζγκιούρ Φερχάτ, για τον οποίο έτερο στέλεχος του κόµµατος της Κουµουνδούρου στην περιοχή, η Ελένη Λαφτσή, ανέφερε ευθέως ότι κατευθύνεται από το τουρκικό προξενείο.

Αλλωστε, ο νεαρός οδοντίατρος από τον Ιασµο µία εβδοµάδα πριν από τις εκλογές µιλούσε για «τουρκική µειονότητα» στη Θράκη, ζητούσε νοµιµοποίηση όλων των προερχόµενων από τη γείτονα µεταναστών, ενώ τα φυλλάδιά του τα τύπωνε µόνο στην τουρκική γλώσσα. Την ίδια ώρα, το προξενείο, σύµφωνα µε τις καταγγελίες, στήριξε και µια γυναίκα υποψήφια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., τη Σιµπέκ Μουσταφάογλου, η οποία όµως δεν εξελέγη, καθώς επικράτησε ο παλαιός κοµµατικός Ιλχάν Αχµέτ, ο οποίος έχει έλθει σε ρήξη µε την τουρκική νοµενκλατούρα, λαµβάνοντας πολλές ψήφους και από τον µουσουλµανικό πληθυσµό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 12.208 ψήφους σε σχέση µε τους 5.384 που είχε το 2019, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά του, όταν ο βασικός εσωκοµµατικός του αντίπαλος, ο Δηµήτρης (Τάκης) Χαρίτος, το 2019 εξελέγη βουλευτής µε 5.900 σταυρούς. Πέραν των άλλων, ο Φερχάτ, παρότι νέος στην ηλικία (γεν. 1985), δεν εµφανίστηκε ξαφνικά στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης. Εχει διαγράψει κοµµατική πορεία, διατελώντας από το 2003 ενεργό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, του φοιτητικού συλλόγου των οδοντιάτρων και των κοµµατικών επιτροπών, ενώ προέρχεται από γνωστή αριστερή οικογένεια. Συνεπώς, κατά τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στη Θράκη, η ξαφνική αγάπη των πολιτών στο πρόσωπό του εγείρει πολλούς προβληµατισµούς.

Ανάλογους δηµιουργεί και το γενικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ εκεί, όπου τον Σεπτέµβριο του 2015 κυριάρχησε µε 39,35%, το 2019 έπεσε στο 27,17% και το 2023 επέστρεψε στην κορυφή, µε 33,8%. ∆ηλαδή, ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 µονάδες στη ∆υτική Θράκη και ως αντιπολίτευση κέρδισε 6%, όταν στην επικράτεια βυθίστηκε στο 20,07%, µε βασικό προεκλογικό σύνθηµα «Να κατεδαφιστεί ο φράχτης του αίσχους»! 

Πρόσθετα στοιχεία

Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα του τοπικού Τύπου, τα αποτελέσµατα τεκλογών στους 4 δήµους του Νοµού Ροδόπης φωτίζουν κι άλλες πτυχές του «παρεµβατισµού» του τουρΚικού προξενείου. Πιο συγκεκριµένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε σε δύο δήµους (Αρριανών και Ιάσµου), ενώ η Νέα Δηµοκρατία στον ∆ήµο Κοµοτηνής, τον µεγαλύτερο του νοµού, και στον ∆ήµο Μαρωνείας-Σαπών. Αναφορικά µε τα χαρακτηριστικά της ψήφου, η µειονότητα στήριξε πρώτα ΣΥΡΙΖΑ και µετά ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., αφήνοντας τρίτη τη Ν.Δ. στις επιλογές της, ενώ η πλειονότητα στήριξε πρώτα Ν.∆. και µετά µε µεγάλη απόσταση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στις 15 Μαΐου, ως υποψήφιος, ο Φερχάτ δήλωνε στο site birlikgazetesi.org πως το κόµµα του θα καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση του µορφωτικού επιπέδου της «τουρκικής» µειονότητας της ∆υτικής Θράκης. Ελεγε: «Οταν ήταν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, βάλαµε σε εφαρµογή τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία µε τις αποφάσεις που έλαβαν τα αρµόδια υπουργεία. Ως αποτέλεσµα, τα παιδιά µας είχαν συνηθίσει το εκπαιδευτικό σύστηµα σε ένα πιο άνετο περιβάλλον στη γλώσσα τους, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας ακύρωσε αυτήν την πολιτική απόφαση που πήραµε. Τα παιδιά µας έχουν επίσης στερηθεί αυτό το δικαίωµα». Οµοίως, εξαπέλυε επιθέσεις στην κυβέρνηση για τον νόµο που αφορά τους µουφτήδες, ισχυριζόµενος πως «δεν έγινε αποδεκτός από τη µειονότητα», και υπερασπίσθηκε «τις προσφυγές κατά της Ελλάδας από µειονοτικούς συλλόγους που θέλουν να ονοµάζονται τουρκικοί».

Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ

Πιο ακραία χαρακτηρίζεται η περίπτωση της υποψήφιας µε το ΠΑΣΟΚ, Σιµπέλ Μουσταφά Ογλού, που κατάφερε να αποσπάσει περίπου 2.500 σταυρούς στον νοµό (όπου οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωµα για έναν σταυρό). Η εν λόγω το 2019 δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί καν στις δηµοτικές εκλογές Κοµοτηνής, συγκεντρώνοντας τότε κάτι παραπάνω από 500 σταυρούς, παρά την τρισταυρία.

Τα δηµοσιεύµατα επιµένουν ότι «η σχέση της µε το τουρκικό προξενείο Κοµοτηνής και τους παρακρατικούς µηχανισµούς της Αγκυρας στη Ροδόπη είναι τόσο καλές, ώστε κάνει κοινές εµφανίσεις µε τον ψευτοµουφτή Κοµοτηνής, Ιµπραήµ Σερίφ, και τον Τούρκο πρόξενο Αϊκούτ Ουνάλ». Από την άλλη πλευρά, έχει κατηγορήσει δηµοσίως τον πρώην πρόξενο Μουράτ Οµέρογλου για «ευθεία παρέµβαση στα πολιτικά δρώµενα του νοµού».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/5