Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, της ισχυρής Ελλάδας και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας σηκώνει στην προεκλογική ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας «το στοίχημα μιας ασφαλούς και ευημερούσας Ελλάδας». Παράλληλα, κρατά ψηλά το θέμα των δύο μειονοτικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και επικρίνει την παρέμβαση της Άγκυρας, μέσω του τουρκικού προξενείου, στην εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης, καθώς και τη στάση του Αλέξη Τσίπρα έναντι αυτής.

«Ειδικά εσείς που είστε κοντά στην Τουρκία ξέρετε πόσο πιο ασφαλείς αισθάνεστε, σήμερα, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε χθες το απόγευμα από την Πάτμο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν επισκεπτόταν την κατεχόμενη Κύπρο και διαμήνυε σε υψηλούς τόνους προς την Αθήνα πως «αν δεν θέλουν ειρήνη στο Αιγαίο, θα εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές».

«Ισχυρή Ελλάδα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις»

Κατά την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα, για τα οποία πολλές φορές ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους κατοίκους του Ανατολικού Αιγαίου, επισημαίνοντας τι έπραξε ως πρωθυπουργός την τελευταία τετραετία.

«Ξέρετε ότι εμείς είμαστε αυτοί που αντιμετωπίσαμε στη ρίζα του το προσφυγικό πρόβλημα. Ξέρετε ότι εμείς είμαστε αυτοί που ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν τα βλέπετε, αλλά να ξέρετε ότι τα Rafale πετάνε από πάνω σας. Τα F-35 θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία το 2028, καθώς πήραμε και την τελευταία έγκριση η οποία χρειαζόταν από το αμερικανικό Κογκρέσο», ανέφερε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια υπογράμμισε την πολιτική του στο εξής έναντι της Άγκυρας. «Και βέβαια», όπως είπε, «μόνο μια ισχυρή Ελλάδα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, με ισχυρές συμμαχίες και με δυνατή οικονομία μπορεί πράγματι να διαπραγματευτεί με την Τουρκία τη μία μεγάλη διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χείρα φιλίας

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τείνει χείρα φιλίας προς τη γειτονική μας χώρα και ιδίως προς τον λαό της Τουρκίας. «Εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμένα, δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τον τουρκικό λαό. Ήμασταν οι πρώτοι που σπεύσαμε να τους στηρίξουμε στον καταστροφικό σεισμό, οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΜΑΚ ήταν οι πρώτοι που βρέθηκαν εκεί, με την ελληνική σημαία, να σώζουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. Και εμείς θέλουμε, επιδιώκουμε να έχουμε αυτή την καλή σχέση, αλλά πάντα, προσοχή, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στην κυριαρχία μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Προάσπιση των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα

Νωρίτερα, στους πρώτους σταθμούς της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, στάθηκε ιδιαίτερα τόσο στην προάσπιση των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα όσο και στη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού.

«Εμείς αποδείξαμε ότι η πατρίδα μας έχει σύνορα και στη θάλασσα και στον αέρα και στη στεριά και τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Μειώσαμε στο ελάχιστο τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές με πολύ σημαντικό αποτύπωμα σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Στηρίξαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, οικοδομήσαμε πανίσχυρες συμμαχίες. Και ναι, σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα πολύ πιο ισχυρή, με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι το 2019», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να τον υποδεχθούν στους Λειψούς.

Υπενθύμισε δε ότι τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας είναι παράλληλα και σύνορα της Ευρώπης. «Η νησιωτικότητα είναι μια μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας. Μας υποχρεώνει όμως κι εμάς να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δικές σας απαιτήσεις και στις δικές σας προσδοκίες. Πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς. Η ασφάλεια έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς, γιατί εσείς εδώ φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.