«Αγωνιζόμαστε να κάνουμε ξανά πράσινο το νησί μας, την Κρήτη των αγώνων, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, την Κρήτη που αγάπησε το ΠΑΣΟΚ και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να γίνει κάστρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης», δήλωσε χαρακτηριστικά από την γενέτειρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας σαφή τον στόχο του ΠΑΣΟΚ, να κυριαρχήσει επί του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί.

Το «σκόρ» από τις τελευταίες εκλογές είναι 2-2 με το ΠΑΣΟΚ να επικρατεί του ΣΥΡΙΖΑ σε Ρέθυμνο και Λασίθι και τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί το προβάδισμα του από το ΠΑΣΟΚ σε Χανιά και Ηράκλειο. Τώρα, προσωπικό στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το «σκόρ» αυτό να γίνει τουλάχιστον 3-2, κάνοντας το ΠΑΣΟΚ να περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην πόλη του το Ηράκλειο. Ο στόχος άλλωστε δείχνει απόλυτα εφικτός μετά την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο το ΠΑΣΟΚ έλαβε 21,81%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 22,93%, από το 43,22% που είχε λάβει το 2019.

Οι συνεχείς περιοδείες του Νίκου Ανδρουλάκη στο νησί και η επιλογή του να κλείσει ξανά την προεκλογική του εκστρατεία στο Ηράκλειο, όπου και μεγάλωσε, αποδεικνύουν την έμφαση που δίνει στην δυναμική του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη. Ένα υψηλό ποσοστό του κόμματος θα βοηθήσει την συνολική του εικόνα στις εκλογές αλλά η κυριαρχία του επί του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανοίξει για την Χαριλάου Τρικούπη και συμβολικά με ευνοϊκούς όρους το μπρα ντε φερ με τον Αλέξη Τσίπρα για την κυριαρχία και το come back του ΠΑΣΟΚ, στην ευρύτερη κεντροαριστερά.

Πρόσωπα με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και γείωση με τους κατοίκους του νησιού, όπως ο Μανώλης Χνάρης, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο επικρατώντας του Ανδρέα Ξανθού στο Ρέθυμνο, αποτελούν τη συνταγή του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ άλλωστε είναι σημαντικό, τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να είναι υποψήφιος στο Ρέθυμνο, το κόμμα του όχι απλώς να συνεχίσει να επικρατεί αλλά να αυξήσει και την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου, και σε προσωπικό επίπεδο, να δώσει ένα καθαρό μήνυμα ότι η δυναμική Τσίπρα ανήκει στο παρελθόν.

Με λίγα λόγια, η μάχη της Κρήτης είναι μετωπική ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ αλλά και Τσίπρα-Ανδρουλάκη, οπότε το βράδυ των εκλογών τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην Κουμουνδούρου θα παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα στο νησί.