Την τελευταία μεγάλη έρευνα πριν από τις εθνικές εκλογές παρουσιάζει αυτήν την ώρα η ΕΡΤ Στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του ΕΡΤNEWS TV με τον Γιώργο Κουβαρά και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, παρουσιάστηκε η έρευνα, το «γκάλοπ των γκάλοπ» του Παναγιώτη Κουστένη,  η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση τις τελευταίες επτά δημοσκοπήσεις από όλες τις εταιρίες. Η έρευνα αυτή, αποτελεί την τελευταία καταγραφή πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή 25 Ιουνίου.

“Μπορεί η πληθώρα κομμάτων να οδηγήσει σε αλληλεξουδετέρωση. Φαίνεται ότι έχουμε κάποια κόμματα που βρίσκονται στο μεταίχμιο του 3% αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα γίνει η διασπορά. Είναι ικανή να τα αφήσει όλα εκτός βουλής ή να τα βάλει όλα εντός; Δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα δύο σενάρια, όσο υπερβολικά κι αν ακούγονται” τόνισε ο κ. Κουστένης.

Η μέση πρόθεση ψήφου:

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας κινούνται από το 34,7% (κατώτερο) μέχρι και 41,6% (ανώτερο) ενώ του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται από το 16,3% (κατώτερο) μέχρι και 18,2% (ανώτερο).

Το ΠΑΣΟΚ κινείται σε ποσοστά από 10,0% έως 12,2%, το ΚΚΕ από 6,1% έως 7,6% και η Ελληνική Λύση από 3,3% έως 3,7%.

Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής:

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επτακομματική Βουλή, με Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Είναι αρκετές οι πιθανότητες για την εξακομματική και την οκτακομματική Βουλή, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ακραίο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής” σχολίασε ο κ. Κουστένης.

Τα σενάρια της κατανομής των εδρών:

“Έχουμε πάρει τους μέσους όρους, με βάση την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, και είδαμε ότι υπάρχουν 6 κόμματα τα οποία ο μέσος όρος τους είναι εμφανώς πάνω από το 3,5%. Δηλαδή τα τέσσερα βασικά και μαζί η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας. Οπότε, θεωρώντας ότι αυτά τα δύο κόμματα κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή, εξετάζουμε ως μίνιμουμ σενάριο την εξακομματική κομματική Βουλή” εξήγησε ο Παναγιώτης Κουστένης.

Οι πίνακες της έρευνας









Τα ποιοτικά στοιχεία από το exit poll του Μαΐου