Άνετη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκλογική αναμέτρηση βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ, που εκτιμούν ότι η επιστροφή του προέδρου της ΝΔ στο πρωθυπουργικό μέγαρο είναι βέβαιη.

«Εξαιρετικά αδύναμη αντιπολίτευση»

Σύμφωνα με το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέλθει στο Μαξίμου ενισχυμένος μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ σημειώνεται παράλληλα για την αντιπολίτευση: «Είναι εξαιρετικά αδύναμη και θα χρειαστεί χρόνο για να συνέλθει». Ειδικότερα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασαφής και απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει τις αδυναμίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Επιπροσθέτως, ο πολιτικός αναλυτής Πέτρος Ιωαννίδης δήλωσε στο Politico ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην οργή και έπειτα από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας οι άνθρωποι ήθελαν τη σταθερότητα».

«Κoύρσα για έναν»

Από την πλευρά του, το Associated Press κάνει λόγο για «κoύρσα για έναν οι ελληνικές εκλογές, μετά την άλωση αριστερών προπυργίων από τη Νέα Δημοκρατία».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του 76χρονου Θεόδωρου Σιδέρη από την Καισαριανή, που φιλοξενεί το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, που ψήφιζε σε όλη του τη ζωή Αριστερά και σήμερα δηλώνει: «Ο Μητσοτάκης με κέρδισε. Σου μιλά άμεσα και τηρεί τις υποσχέσεις του. Θυμόμαστε το παρελθόν και το τιμούμε, αλλά μέχρι εκεί. Ο Εμφύλιος και ο διχασμός έχει τελειώσει. Το να μιλάς για το παρελθόν δεν είναι πολιτικό επιχείρημα».

 

Η επενδυτική βαθμίδα

Κατά το Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να επαναλάβει το νικηφόρο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το πρακτορείο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «λαμβάνοντας υπόψη την καλή επίδοση της οικονομίας, οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμοι να επιβραβεύσουν την Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα, που απώλεσε πριν από 13 χρόνια».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την καταστροφή»

Τέλος, το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) αναφέρεται στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, σχολιάζοντας πως επανέφερε στο προεκλογικό τραπέζι το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής.

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την καταστροφή. Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη και τους συντηρητικούς ότι είναι συνυπεύθυνοι για τους θανάτους ανθρώπων», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το γερμανικό πρακτορείο, λέγοντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει ασφαλίσει μεγάλα τμήματα των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία, με φράχτες μήκους χιλιομέτρων, αντιδρώντας στην κρίση του Φεβρουαρίου του 2020, ενώ παράλληλα στο Αιγαίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενίσχυσε τις περιπολίες για να κρατήσει τις βάρκες των μεταναστών έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 24/6/2023