«Τα συστήματα όταν πλήττονται –όπως συνέβη στο ΣΥΡΙΖΑ με τις δύο εκλογικές ήττες- έχουν τη δυνατότητα να αναδιοργανωθούν», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θράσκια.

Είπε πως η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει το κόμμα με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέφερε να αποτυπώσει με σαφήνεια όλα αυτά που πρεσβεύει στον ελληνικό λαό.

Για την κυβέρνηση είπε πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί έχει κάποια καλά στοιχεία.

Ανέφερε πως αναμένει μια καλή οικονομία και ανάπτυξη εφόσον αυτό ευαγγελίζεται η ΝΔ ενώ είπε πως η προηγούμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερο στο χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης και του κράτους δικαίου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Ερωτηθείσα αν θα βγει «μπροστά» στο ΣΥΡΙΖΑ: Το «μπροστά» θα πρέπει να το ορίσουμε για να σας απαντήσω καθαρά, πάντως σίγουρα δεν ένωσα τις δυνάμεις μου σε όλη αυτή την προσπάθεια με το ΣΥΡΙΖΑ για να μείνω πίσω. Το μπροστά εγώ το ορίζω ως αγώνα και κοινή συλλογική προσπάθεια.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα συστήματα όταν πλήττονται και όταν έχουν ρωγμές και μάλιστα τόσο βαθιές σαν και αυτή που αποτυπώθηκε με τα δυο εκλογικά αποτελέσματα στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μια τεράστια ευκαιρία να αναδιοργανωθούν. Αυτό συμβαίνει γενικά στα συστήματα, θεωρώ ότι αυτό θα γίνει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή οι ευκαιρίες προκύπτουν ξεκάθαρα για αναδιοργάνωση, για ανανέωση, για καθαρή ματιά εκ νέου κυρίως μέσα από τις δυσκολίες.

ΔΗΜ: Αυτή η διαδικασία έχει και πρόσωπα, μόνο ο κ. Τσίπρας ή να εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι

Προφανώς ο καθένας είναι ελεύθερος να εμφανιστεί και να δηλώσει παρών ή παρούσα σε μια τέτοια διαδικασία, σε ότι με αφορά ξεκάθαρα εμπνεύστηκα και παρακινήθηκα να μπω σε όλη αυτή την ενδιαφέρουσα περιπέτεια από τον Αλ.Τσίπρα οπότε θεωρώ ότι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει και πάλι να μας βρει με αρχηγό τον Αλ. Τσίπρα όμως αυτό είναι κάτι που εκείνος προφανώς θα επιλέξει και θα ορίσει αλλά δεν μπορώ να το φανταστώ αλλιώς αυτή τη στιγμή.

Για τις ήττες του ΣΥΡΙΖΑ: Θεωρώ ότι αυτό που αποτυπώθηκε από τις δύο κάλπες δείχνει ότι δεν είναι μόνο ένα πράγμα ή ένα τραύμα. Τραύμα προφανώς είναι το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι είναι πολλές οι συνισταμένες που δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτυπώσει με σαφήνεια στο λαό όλα αυτά που πρεσβεύει, όλα αυτά που είχε να κάνει από την επομένη των εκλογών αν τον έφερνε στην πρώτη θέση. Παρόλα αυτά όμως ο ελληνικός λαός τον έφερε και πάλι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τραυματισμένο μεν αλλά ξεκάθαρα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την οποία έχει να κάνει πολλά. Η θέση αυτή συνεπάγεται μια τεράστια ευθύνη να εκφράσει τους ανθρώπους που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συσπειρωθεί και πάλι όλο το κεντροαριστερό τόξο και να εκφράσει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους που εδώ και μια δεκαετία περιμένουν από το ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει τη φωνή τους και να έχει μια δυνατή αντιπολίτευση που αυτή τη στιγμή δεν την έχει. Αυτό πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα.

Για την νέα κυβέρνηση: Επειδή εδώ δεν πιστεύω στα ή «ή χάλια ή τέλεια, ή καλή ή κακή» πιστεύω στα «και». Αυτή η κυβέρνηση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί έχει κάποια στοιχεία που για μένα είναι θετικά, εκ των προτέρων θα σας πω ότι σε μια κυβέρνηση που ξεκινάει τώρα δεν θα έριχνα μια αρνητική ματιά, θα έλεγα ότι πιστεύω στις καλές προθέσεις των ανθρώπων αλλά οι πολιτικές που ασκούνται μέσα από την ιδεολογία που διέπει τη ΝΔ είναι συγκεκριμένες. Προφανώς δεν μπορώ να περιμένω ένα κράτος δικαίου γιατί ούτε προεκλογικά ήταν αυτή η δέσμευση ούτε ιδεολογικά, περιμένω μια καλή οικονομία και μια ανάπτυξη αφού αυτή ευαγγελίζονται, θα ξεκινήσω με δεδομένο ότι θα κάνουν αυτό που μπορούν αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει όπως αποτυπώθηκε και στα προηγούμενα 4 χρόνια με τη ΝΔ ότι και στο χώρο της εκπαίδευσης και στο χώρο της υγείας και στο κράτος δικαίου, ζητήματα δηλαδή που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη είχαν ακόμα να γίνουν και να διανυθούν πάρα πολλά χιλιόμετρα. Γιατί η καθημερινότητα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μια καθημερινότητα που σέβεται τον πολίτη ή που ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής και αυτός είναι ένας κοινός τόπος.

Δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά και συλλογικά έχει μια τοξική τοποθέτηση, το αντίθετο. Παραμένει μια δύναμη πολιτική εξουσίας που εκφράζει τις αγωνίες του πολίτη αυτό όμως μένει να το αποτυπώσει και στην επικοινωνιακή πολιτική του και στον τρόπο που αυτό πρέπει να φτάσει στον κόσμο. Δεν αμφισβήτησα μέχρι τώρα στιγμή την αλήθεια των αρχών και των ιδεών που διέπουν αυτό το κόμμα ειδικά σε ότι αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, αυτό όμως που αμφισβητήθηκε ξεκάθαρα από τους πολίτες είναι πως αυτό μπορεί να φτάσει σε εκείνους και να φτάσει και σε ένα κόμμα εξουσίας που θα μπορεί να το περάσει μέσα στις πολιτικές του όμως θα φτάσουμε και εκεί

Ερωτηθείσα αν θα μπορούσαν να συνεργαστούν στη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ: Όλο αυτό θα πρέπει να το βλέπει κανείς απομονωμένα ανάλογα με το διακύβευμα κάθε φορά. Προφανώς ιδεολογικά και σε επίπεδο προγραμμάτων τα κόμματα σε κάποια σημεία συμπίπτουν όμως προεκλογικά δεν φάνηκε σε καμία περίπτωση η διάθεση και αυτό αποτυπώνεται και ως μια από τις αιτίες της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που άπλωσε χέρι συνεργασίας αλλά κανένας δεν πήρε αυτό το χέρι. Δεν υπήρχε διάθεση συνεργασίας από το Κεντροαριστερό τόξο οπότε αυτό σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εργασίας θα πρέπει να αποτυπώνεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και μεμονωμένα, που υπάρχει διάθεση και που υπάρχουν κοινές θέσεις και απόψεις.

Αναφορικά με τις αντίθετες απόψεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ: Σε ένα δημοκρατικό κόμμα προφανώς ο καθένας θα λεει την άποψη του, δεν μπορώ να απαξιώσω καμία άποψη και να την εντάξω στο σχόλιο του ότι ο καθένας λεει ότι του κατέβει. Προφανώς ο καθένας εκφράζει κάτι. Πάντα υπήρχε εσωτερική αντιπολίτευση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και υγιώς θα έλεγα, τώρα ειναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του και με ξεκάθαρο τρόπο να αποτυπώσει την άποψή του και αν αυτή συγκλίνει στο συλλογικό καλό και στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ καλώς να είναι εκεί, αν δεν συγκλίνει νομίζω ότι υπάρχουν όργανα και διαδικασίες στο κόμμα για να αποτυπωθεί αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να υπάρχουν σκοτεινά στοιχεία.

Αναφορικά με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση των κ. Φλωρίδη και κ.Χρυσοχόϊδη: Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του πρωθυπουργού σίγουρα εκείνος θα ξέρει κάτι περισσότερο, αν εμένα με εξέπληξε πάντως στη νέα κυβέρνηση είναι αυτά τα δύο πρόσωπα.

ΔΗΜ.: Θετικά ή αρνητικά σας εξέπληξαν

Ας κρατήσω τη μετριοπαθή μου στάση και να πω ότι με προβλημάτισε η επιλογή τους στα συγκεκριμένα υπουργεία ακριβώς γιατί δεν μου αρέσει να είμαι μηδενιστική πριν δείξει έργο κάποιος.