«Εάν αποδειχθεί σύνδεση του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη με τους "Σπαρτιάτες", τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να προβεί στην ακύρωση της εκλογής του κόμματος», επισήμανε ο Νίκος Παπασπύρου, καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως πρέπει να προηγηθεί ένσταση εντός 15 ημερών.

«Ο νόμος ορίζει ότι πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση δεν επιτρέπεται να ασκούν διοίκηση σε πολιτικά κόμματα και δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε εκλογές και να δώσουν βουλευτές στη Βουλή. Εάν, επομένως, υπάρχουν τέτοια στοιχεία που να στοιχειοθετούν τέτοια σύνδεση, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, κατόπιν ενστάσεως οποιουδήποτε εκλογέα στις περιφέρειες που έχουν εκλέξει βουλευτές, μπορεί να προβεί στην ακύρωση της εκλογής αυτής», επισήμανε ο κ. Παπασπύρου.

Ο ίδιος σχολίασε και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλης Στίγκας, την ημέρα των εκλογών, και μόλις έγινε γνωστό ότι μπαίνει ως πέμπτο κόμμα στη Βουλή, ευχαρίστησε τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη για τη στήριξή του.

Ο κ. Παπασπύρου σημείωσε πως και το στοιχείο αυτό θα εξεταστεί από τους δικαστές.

«Εάν ελέγχει τους βουλευτές αυτού του κόμματος ή τους μισούς, τότε ναι, αυτό είναι προφανές στοιχείο ότι ασκεί διοίκηση, έστω εν μέρει», τόνισε.

Σε ερώτηση για τι θα συμβεί σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το ακροδεξιό κόμμα απέκρυψε τη σχέση με τον καταδικασθέντα για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Παπασπύρου διευκρίνισε ότι θα ακυρώσει την εκλογή των βουλευτών για τους οποίους θα ασκηθεί ένσταση -ενδεχομένως και τους δώδεκα- και οι έδρες θα διατεθούν στους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.


Θα επαναληφθούν οι εκλογές;

«Θα ήταν προσβολή στη λαϊκή κυριαρχία, στο αποτέλεσμα των εκλογών και στους 288 βουλευτές που ψήφισαν οι Έλληνες εκλογείς» το να επαναληφθούν οι εκλογές, υπογράμμισε ο καθηγητής Νομικής Αθηνών.

Ο κ. Παπασπύρου ανέλυσε τι θα γίνει σε περίπτωση που οι εκλεγμένοι 12 βουλευτές εκπέσουν από το βουλευτικό τους αξίωμα, σημειώνοντας ότι οι βουλευτικές έδρες θα διανεμηθούν στις περιφέρειες βάσει του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής και θα δοθούν στις περιφέρειες εκείνες στις οποίες υπάρχει το μεγαλύτερο αδιάθετο.

Τέλος, ανέφερε ότι σε περίπτωση που κατατεθεί κάποια ένσταση, θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι πολύ σοβαρά τη θωράκιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.