Σκιώδη κυβέρνηση, παρότι τρίτο κόμμα στη Βουλή, επιχειρεί να φτιάξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να πείσει ότι θα κάνει προγραμματική και σοβαρή αντιπολίτευση.

Οι πληροφορίες θέλουν σήμερα να έχει καταλήξει στην κατανομή ρόλων, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν ενόψει και της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε οι συνεργάτες του, έχει σκοπό να εμφανίσει και με την κοινοβουλευτική παρουσία την πλήρη ανανέωση του κόμματος, προβάλλοντας σε κομβικά σημεία του κοινοβουλευτικού έργου νέα πρόσωπα.

Τα πόστα

Σε κρίσιμες θέσεις της κοινοβουλευτικής δράσης αναμένεται να αξιοποιηθούν ο Παναγιώτης Δουδωνής (στον τομέα Εξωτερικών και Άμυνας), ο Πάρις Κουκουλόπουλος (στα θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), ο Μανώλης Χνάρης (στα αγροτικά ζητήματα) και σε κρίσιμα πόστα οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Στέφανος Παραστατίδης, Παύλος Γερουλάνος, Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής) και ο Γιάννης Τσίμαρης (βουλευτής Ιωαννίνων και πρώτος δημοτικός σύμβουλος του αποβιώσαντος δημάρχου Μωυσή Ελισάφ).

Ο Μιχάλης Κατρίνης, που ήταν επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το διάστημα που ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής, πληροφορίες επισημαίνουν ότι θα αξιοποιηθεί σαν γραμματέας της ΚΟ είτε ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ στην πρώτη γραμμή θα βρίσκεται η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη Βουλή.

Ο Θανάσης Γλαβίνας, πρώτος σε σταυρούς στη Β΄ Θεσσαλονίκης, που έχασε την έδρα λόγω εκλογικού νόμου, παρότι είχε εκλεγεί τον Μάιο, ακούγεται έντονα για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, που ήταν ο Δημήτρης Μάντζος.

Οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι ανάλογα θα αξιοποιηθούν και οι 32 βουλευτές της ΚΟ, ενώ γίνεται συστηματική προσπάθεια στο έργο τους να στηριχτούν από τις κομματικές δομές, αλλά και από τον συνδικαλιστικό κλάδο, που έχει επιρροή μεγαλύτερη της εκλογικής εμβέλειας του κόμματος.

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποφασίσει για την κατανομή των βουλευτών στις επιτροπές, όπου παίζει ρόλο και η προτίμηση των ίδιων ανάλογα με την εμπειρία τους. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συγκροτηθούν οι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, οπότε μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 5/7