«Μπερδεύει» τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ψήφου των αποδήμων, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να επιμένει στην παρελκυστική τακτική του, παρά το γεγονός ότι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές η συμμετοχή των Ελλήνων της Διασποράς έφτασε τους 18.000.

Το ζητούμενο είναι να μπορούν να ψηφίζουν όσοι Έλληνες του εξωτερικού το επιθυμούν (δεν μιλάμε για επιστολική ψήφο) δίχως περιορισμούς. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει συνολικά συζήτηση για το εκλογικό σύστημα, ζητά «χρόνο και χώρο διαλόγου».

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Αναφορικά με το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντικείμενο συζήτησης επί του παρόντος αφορά μία και μόνο πτυχή της διαδικασίας: Αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για το εκλογικό σύστημα.

Εξάλλου το ισχύον εκλογικό σύστημα διασφαλίζει στους Έλληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Άλλωστε, το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσουν είναι το εξής: Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;

Σχετικά με το ζήτημα χρόνου και χώρου διαλόγου που εγείρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι το ίδιο αυτό νομοθέτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας τόσο το 2019 όσο και το 2021. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογέων του εσωτερικού, αυτό αποτελεί μια ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.»

Η συνάντηση

Το πρωί η ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και Θανάση Θεοχαρόπουλο. Η Νίκη Κεραμέως και ο Θοδωρής Λιβάνιος κατέθεσαν την πρότασή τους για την ψήφο των αποδήμων.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική πρόταση είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2021. «Το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό και εμείς θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν, διότι εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στη Βουλή το 2018 εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Εξάλλου, αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί και από τον κ. Γεραπετρίτη το 2017 στην έκθεση της επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίστηκε, επίσης, ότι ένα τέτοιο σοβαρό θέμα απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου, για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά, αν αναζητούνται πραγματικά συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα.