«Ένας αρχηγός δικαιούται να κάνει πολιτική ανανέωση αλλά πρέπει να την κάνει με στοιχειώδη ευπρέπεια. Να με συναντούσε και να μου το έλεγε, όχι να λέει πριν τις εκλογές ότι αγώνας δεν γίνεται χωρίς τον Καστανίδη και μετά να με αφήνει εκτός Βουλής», δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκε την περίπτωση του, αφήνοντας τον εκτός Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η τοποθέτηση του πολύπειρου κοινοβουλευτικού του ΠΑΣΟΚ, έρχεται μια μέρα μετά την δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου για την αποχώρηση του, την οποία περιέγραψε σαν κίνηση απελευθέρωσης του. Αν και οι δύο περιπτώσεις όπως και οι πολιτικές κατευθύνσεις, Λοβέρδου και Καστανίδη είναι πολύ διαφορετικές, υπάρχουν και έντονα κοινά στοιχεία.

Και οι δύο είναι έμπειροι στις κοινοβουλευτικές μάχες, είναι μπαρουτοκαπνισμένοι νομικοί χρήσιμοι στις συζητήσεις που αφορούν θεσμικά ζητήματα ενώ τους συνδέει και κάτι ακόμα, ήταν και οι δύο υποψήφιοι στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο εσωκομματικοί αντίπαλοι του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκονται πλέον εκτός των εξελίξεων στο κόμμα και εκτός της Βουλής. Την ίδια ώρα που το πεδίο ξεκαθαρίζει και οι συσχετισμοί διαμορφώνονται ιδανικά εντός και εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον Νίκο Ανδρουλάκη, στην Χαριλάου Τρικούπη ουσιαστικά υποβαθμίζουν τις αντιδράσεις τους.

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο απάντησαν με μόλις εννέα λέξεις «ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές», ενώ για τον Χάρη Καστανίδη επιστρατεύτηκε το επιχείρημα της ανανέωσης. Λοβέρδος και Καστανίδης ωστόσο αποτελούσαν εξίσου σημεία αναφοράς για διαφορετικές πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, να θέλει να επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι και ουσιαστικά Λοβέρδος και Καστανίδης να ξεχαστούν, ωστόσο απάντηση στις παρεμβάσεις τους δεν υπάρχει.

Την ίδια ώρα ένα σημαντικό μέρος κεντρώων βλέπει θετικά τον Ανδρέα Λοβέρδο και ένα άλλο ακροατήριο πιο αριστερόστροφο τον Χάρη Καστανίδη, η επόμενη περίοδος θα έχει ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ. Αν περάσει χωρίς κλυδωνισμούς και νέες αποχωρήσεις, αναίμακτα, θα μπορούν να πάρουν ανάσα οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, αν όχι θα χάσουν το πλεονέκτημα της ανυπαρξίας εσωστρέφειας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που κλυδωνίζεται διαρκώς από εσωκομματικές αναταράξεις.

Σε κάθε περίπτωση το πλάνο δείχνει μείον δύο εσωκομματικούς αντιπάλους, του Νίκου Ανδρουλάκη…