Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές». Με µια διαρροή µόλις εννέα λέξεων επισφράγισαν στο ΠΑΣΟΚ την οριστική ρήξη µε τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αρκεί όµως µια σύντοµη ανακοίνωση για να κλείσει ένα διαζύγιο, το οποίο µπορεί να ήταν προβλέψιµο, αλλά έχει πολύ έντονο παρασκήνιο; Σαφώς και όχι. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει επιλέξει να µη δηµοσιοποιήσει το περιεχόµενο της επιστολής που έστειλε στον Νίκο Ανδρουλάκη και παράλληλα αυτή την εβδοµάδα να µη µιλήσει δηµόσια γι' αυτό, ωστόσο η ίδια η επιστολή αποδεικνύει το προφανές, το ψυχροπολεµικό κλίµα µεταξύ των δύο ανδρών, που δεν τους επέτρεψε να έχουν έστω µια τηλεφωνική επικοινωνία.

Η µετωπική σύγκρουση είχε προδιαγραφεί από τις εκλογές, όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε διαφωνήσει δηµόσια µε το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του Νίκου Ανδρουλάκη, µε τη Χαριλάου Τρικούπη να τον αδειάζει µε µια εξίσου σύντοµη διαρροή, στην οποία σηµειωνόταν: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες µε τον Γιάννη Οικονόµου και τον Ακη Σκέρτσο». Έτσι είχε ξεκινήσει ήδη η ταύτιση Λοβέρδου µε τη Ν.∆. από το ίδιο του το κόµµα και επίσηµα. Λίγο µετά, κι ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνιζε ότι δεν είναι πρόσωπο που µπορεί να το διαγράψει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αντί να εξοµαλύνει την έκρυθµη κατάσταση, θύµισε ότι είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ ήδη µία φορά, υπονοώντας ότι θα µπορούσε να τον διαγράψει ο ίδιος.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε µε τη µη εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου στον Βόρειο Τοµέα και την επικράτηση της Μιλένας Αποστολάκη. Συνεργάτες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ µιλούσαν για καθαρή υπονόµευσή του από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ τα στελέχη της ηγετικής οµάδας πέριξ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έκρυβαν την ανακούφισή τους που δεν εκλέχθηκε ο εσωκοµµατικός τους αντίπαλος. Μάλιστα, τόνιζαν ότι οι ψηφοφόροι του ψήφισαν απευθείας Ν.∆., περιγράφοντάς τον για ακόµα µία φορά ως «δεξιό». Τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση της Ν.∆. αµέσως µετά τις εκλογές και η επίσκεψή του στον Αδωνι Γεωργιάδη, στο υπουργείο Εργασίας, έκαναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να απασφαλίσουν και να επιζητούν ουσιαστικά τη ρήξη.

Πιο ψύχραιµες φωνές στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, υπογράµµιζαν τις πρώτες ώρες µετά την αποχώρηση Λοβέρδου ότι δεν επιτρέπονται πανηγυρισµοί όταν ένα σηµαντικό στέλεχος κλείνει πίσω του την πόρτα. Οι ίδιοι άλλωστε, αν και εσωκοµµατικοί του αντίπαλοι, αναγνώριζαν την επιρροή του στον χώρο του Κέντρου και τη δυναµική που κατέγραφε στα αστικά κέντρα, που είναι και το αδύναµο σηµείο του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον έχει και η στάση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ναι µεν τώρα ανήκουν στον στενό πυρήνα της ηγεσίας του, ωστόσο στις εσωκοµµατικές εκλογές είχαν στηρίξει ενεργά τον Ανδρέα Λοβέρδο. Εκείνοι ήταν και οι πιο σκληροί επικριτές του, αναζητώντας ουσιαστικά τη διαγραφή του παρελθόντος τους, δίνοντας εθελοντικά πειστήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη. Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση Λοβέρδου σε µια φάση ανακατατάξεων στην Κεντροαριστερά δεν είναι αµελητέα, ενώ αυτό το διαζύγιο σίγουρα δεν θα είναι βελούδινο, καθώς ο ίδιος αναµένεται σύντοµα να µιλήσει για τις αιτίες…

Ρήξη και με Καστανίδη

Τις προηγούµενες ηµέρες είχε, άλλωστε, επέλθει και η ρήξη του Νίκου Ανδρουλάκη µε τον Χάρη Καστανίδη, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντάς τον εκτός Βουλής. Στη Χαριλάου Τρικούπη παρουσιάζουν ως αιτία την ανάγκη ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, καθώς Χρηστίδης, Παρασύρης και Βατσινά είναι νέα στελέχη, που µπαίνουν πρώτη φορά στη Βουλή, και δεν θα ταίριαζε µε το µήνυµα αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης να αφήσει ένα από τα συγκεκριµένα στέλεχη εκτός.

Αυτή ωστόσο είναι η µία πλευρά του νοµίσµατος, καθώς αρκετοί µιλούν για εξίσου ψυχρές σχέσεις Ανδρουλάκη - Καστανίδη και για τάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να «τελειώνει» τους παλιούς και µη ελεγχόµενους από τον ίδιο. Από την πλευρά του, ο Χάρης Καστανίδης σήκωσε το γάντι, µιλώντας για αποκλεισµό του και ψεύδη της Χαριλάου Τρικούπη, που αφορούσαν τα σενάρια περί ενδεχόµενης διαφορετικής επιλογής του Νίκου Ανδρουλάκη, ώστε να µπει τελικά στη Βουλή. Το επόµενο χρονικό διάστηµα θα δείξει αν το στοίχηµα του ΠΑΣΟΚ είναι η ανανέωση ή το ξεκαθάρισµα των εσωκοµµατικών αντιπάλων. Είναι βέβαιο ωστόσο ότι απαιτούνται λεπτές ισορροπίες.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023