Προς όφελος των δύο χωρών είναι το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντηση των δύο ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, έγινε σε καλό κλίμα.

Σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται. Να σημειωθεί ότι και το 2022 οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει για το ενδεχόμενο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όταν ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, μετά και τη σημερινή τους συνάντηση προσδιορίζεται χρονικά και αναθέτουν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να έχουν επιτελικό ρόλο για τον προγραμματισμό του.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Παπαχλιμίντζου, κυβερνητικές πηγές είχαν κάνει νωρίτερα λόγο για μια «ειλικρινή συζήτηση» μέσα σε «θετικό κλίμα» μεταξύ των δύο ηγετών. Επισημαίνουν επίσης ότι έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια - κάτι που είχε εκφράσει ως επιθυμία και νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για έναν οδικό χάρτη.

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο», είπε μπροστά στις κάμερες ο πρόεδρος της Τουρκίας, πριν ξεκινήσει η συνάντηση, με τον πρωθυπουργό να του απαντάει: «Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή».

Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μισή ώρα και κράτησε τελικά μία, κάτι που αποτιμάται θετικά. Παρόντες στη διμερή συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ από τουρκικής πλευράς το «παρών» έδωσαν ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Νωρίτερα, στο περιθώριο επίσης της Συνόδου του ΝΑΤΟ, έγινε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μέσα σε καλό κλίμα.

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει επικοινωνία των δύο πλευρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι κ. Δένδιας και Güler συμφώνησαν επίσης να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί, ενώ εξετάσθηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων.