Έχοντας δίπλα του συντρόφους του από την Ομπρέλα, αλλά και κάποια στελέχη τα οποία δεν ήταν ενταγμένα ποτέ σε τάσεις και ομάδες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Κώστας Αθανασίου, Ανέττα Καββαδία, Βαγγέλης Αποστόλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κατερίνα Κνήτου, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Συρμαλένιος, Όλγα Νάσση, Κώστας Στρατής, Ελένη Πορτάλιου, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη που βρίσκονται στην ομάδα στήριξης της κίνησής του, «η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι υποψηφιότητα πλατιάς απεύθυνσης στο κόμμα και στην κοινωνία, υποψηφιότητα ενότητας και ανανέωσης, υποψηφιότητα για τη διατύπωση αντιπαραθετικής προς τη ΝΔ κυβερνητικής πρότασης», ως προς το πολιτικό της στίγμα.

Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «ο Ευκλείδης διεκδικεί την προεδρία με τις θέσεις και τις ιδέες του για την οικονομία και την κοινωνία, για το πρόγραμμα και τις νέες θεματικές που πρέπει να επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο του κόμματος», αλλά και γιατί «έχει συγκεκριμένο αναπτυξιακό όραμα».

Ανέφεραν μάλιστα ότι μιλάει για αυξήσεις μισθών, και την ανάπτυξη που έρχεται από αυτό, για το πώς τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν τον πυρήνα μιας προοδευτικής αναπτυξιακής στρατηγικής. «Ο Ευκλείδης έχει θέσεις για την οικονομία και ξέρει καλά πώς δουλεύει η Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει», έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι.

Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς λόγους που τον οδήγησαν να καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος, έλεγαν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «διεκδικεί την προεδρία γιατί όλοι και όλες ξέρουν ότι είναι αξιόπιστος. Ότι εννοεί όσα λέει, ότι δεν λέει υπερβολές και ότι δεν λαϊκίζει».

Πρόσθεταν μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγίνει κυβέρνηση οφείλει να ξαναγίνει αξιόπιστος. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα. Μαζικό, λαϊκό, νικηφόρο. Να είναι ένα κόμμα που όλες και όλοι -από τον πρόεδρο μέχρι το κάθε μέλος σε μια οργάνωση- θα έχουν λόγο, όλοι θα ακούγονται και όλοι θα λογοδοτούν. Ένα κόμμα που τα όργανα θα είναι συγκεκριμένα και θα δουλεύουν».

Καταλήγοντας, πρόσθεταν ότι «ο Ευκλείδης διεκδικεί την προεδρία για να ξαναδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ταυτότητα και να τον ξανακάνει κυβέρνηση».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κούρσα της διαδοχής αναμένεται να μπουν άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα. Ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς που φέρεται να ανακοινώνει την υποψήφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εντός του Σαββατοκύριακου.

Οι εσωκομματικές τριβές

Εν τω μεταξύ, σε εσωκομματικό επίπεδο συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Σκουρλέτης τάχθηκε υπέρ των γρήγορων διαδικασιών, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, μετά το 2019 έγιναν επιλογές που δοκιμάστηκαν, διαμορφώθηκαν πλειοψηφίες και μειοψηφίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργήθηκε μια εικόνα του κόμματός μας η οποία, όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων, δεν συνέβαλε στην οικοδόμηση νέων σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία».

Σε ερώτηση αν αισθάνεται μέρος της «κομματικής γραφειοκρατίας», για την οποία έκανε λόγο πρόσφατα, αφήνοντας αιχμές, ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, απάντησε ότι «κατ’ αρχάς, τα λίγα κιλά που έχω πάρει τα τελευταία χρόνια δεν με καθιστούν ‘‘βαρίδι’’». Και πρόσθεσε: «Όσοι αποκαλούν ‘‘κομματική γραφειοκρατία’’ όσους έχουν εκλεγεί μόλις πριν από έναν χρόνο στα όργανα του κόμματος, μέσα από τις συνεδριακές μας διαδικασίες, προσβάλλουν πρώτα απ’ όλα τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που πήραν μέρος σε αυτές. Συνιστώ ψυχραιμία, σοβαρότητα και συντροφική αλληλεγγύη».

Εν τω μεταξύ, ακόμα δυο γυναίκες από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς στήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου: η πρώην ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά και η Λούκα Κατσέλη. «Χθες, μια νέα, μορφωμένη, συγκροτημένη γυναίκα με ενωτικό και καθαρό λόγο κατέθεσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η σελίδα γύρισε, ο χώρος πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Καλή επιτυχία, Έφη Αχτσιόγλου», έγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η Κοππά. Η Λούκα Κατσέλη τόνισε από την πλευρά της ότι η Έφη Αχτσιόγλου «ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς από το 2016-2019 κατάφερε να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Απογευματινή»