Μεγάλο θα είναι το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα. Η μάχη για την διαδοχή στην ηγεσία δεν θα είναι εύκολος δρόμος, ούτε για τους υποψηφίους, ούτε για τα στελέχη του κόμματος που έχουν «φωνή» αλλά και δυναμική στο εσωκομματικό πεδίο την οποία σκοπεύουν να διαθέσουν στην τελική αναμέτρηση των υποψηφίων.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έδειξε ότι έχει επηρεαστεί από την δεύτερη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έλειψαν οι γκρίνιες, οι εντάσεις, ακόμη και οι παρατήσεις, αλλά και οι αιχμές για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα ωστόσο οι αποφάσεις τόσο των υποψηφιοτήτων, όσο και του συνεδρίου αλλά και των εσωκομματικών εκλογών πάρθηκαν, ασχέτως με το κλίμα και τις ανισορροπίες που παρατηρήθηκαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.


Με ισχυρή πλειοψηφία (160 υπέρ) εγκρίθηκε η πρόταση, που εισηγήθηκε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, για τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου και «προεδρικές» κάλπες 10 και 16 του ίδιου μήνα.

Μέχρι στιγμής, οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτές της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Στέφανου Τζουμάκα. Η λίστα παραμένει ανοιχτή μέχρι το Διαρκές Συνέδριο της 3ης Σεπτεμβρίου.

Η παραίτηση Σπίρτζη

Ο Χρήστος Σπίρτζης, όπως είχε ήδη προαναγγείλει, παραιτήθηκε σήμερα από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, διατηρώντας την θέση του στην ΚΕ του κόμματος. Με αυτή την κίνησή του εγκαταλείπει και επισήμως την κομματική του χρέωση για το σχεδιασμό των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ομπρέλα και «προεδρικοί»

Παρά το γεγονός ότι η επίσημη υποψηφιότητα της «Ομπρέλας» εκπροσωπείται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ιστορικά στελέχη του κόμματος και με μεγάλη επιρροή, στηρίζουν ανοιχτά την Έφη Αχτσιόγλου. Την αρχή έκανε ο Νίκος Βούτσης και ακολούθησε η Θεανώ Φωτίου, έχοντας την άποψη ότι η κα Αχτσιόγλου αποτελεί «ενωτική επιλογή» για το κόμμα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Αντιστοίχως, από τους παραδοσιακούς «προεδρικούς» επίσημα υποψήφιος είναι ο Νίκος Παππάς, όμως πολλά στελέχη στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου, προερχόμενα ακόμη και από τη διεύρυνση.

 Τι προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι η συμβιβαστική πρόταση προέβλεπε πως οι δύο γύροι των εκλογών να διενεργηθούν στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, αποσκοπώντας στο να έχουν τελειώσει οι σχετικές διαδικασίες και το κόμμα να «προλάβει» τη ΔΕΘ, έχοντας ήδη νέο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα συμβιβαστική πρόταση προβλέπει:

3 Σεπτεμβρίου: διαρκές συνέδριο

10 Σεπτεμβρίου: Α' γύρος εκλογών

16 Σεπτεμβρίου: Β' γύρος εκλογών

4+1 στην κούρσα για την προεδρία