Για το ενδεχόμενο ενός debate με τους συνυποψηφίους του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις πρώτες αντιδράσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά για ένα επιτελικό κόμμα μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δημοσιογράφους και διαπιστευμένους συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοιχτός σε debate με αστερίσκους

Αρχικά ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε ανοιχτός σε debate, βάζοντας ωστόσο πολλούς αστερίσκους. «Δεν είμαστε αντίπαλοι», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι και στη συνάντηση που θα γίνει με τους άλλους τρεις συνυποψηφίους θα επιδιώξει η αντιπαράθεση να γίνει με συζήτηση πάνω σε θεματικές, γιατί -όπως είπε- «απευθυνόμαστε και στην κοινωνία και σε αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν».

Διαδικασία εκλογής προέδρου, ίδια με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα

Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αρνητικός στο να ανοίξει η διαδικασία εκλογής προέδρου και σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πιο δεοντολογικό είναι να είναι ίδια η διαδικασία εκλογής που έγινε και με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αν και δεν έδειξε κατηγορηματικά αντίθετος, παρέπεμψε το θέμα παρακάτω στον χρόνο, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο συζήτησης στο έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου και αφού εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Μετά τις πρώτες κάλπες τον έζωσαν τα φίδια

Αναφερόμενος στα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι δεν είχε αντιληφθεί το βουβό κλίμα που ζητούσε σταθερότητα και ότι μετά τις πρώτες κάλπες «τον έζωσαν τα φίδια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, χωρίς διάθεση κριτικής, όπως ξεκαθάρισε, εκτίμησε ότι για την απλή αναλογική ίσως θα έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ να απευθύνει τις προσκλήσεις για συνεργασία στα προοδευτικά κόμματα, βάζοντας και χρονικό όριο ενός μηνός για τη διαβούλευση.

«Επιτελικό κόμμα που ξέρει να συντονίζει και να ακούει»

Περιφράφοντας ένα επιτελικό κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε: «Ύστερα από μια τέτοια ήττα δεν μπορείς να κάνεις θεαματικές κινήσεις. Πρέπει να έχεις στρατηγική για ιδεολογικές μάχες, πώς θέλεις να δουλεύει το κόμμα και να έχεις σχέδιο για το 2026». Με αυτόν τον τρόπο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τις βασικές κατευθύνσεις που θέλει να έχει το κόμμα στη μετα-Τσίπρα εποχή, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει «δουλειά μυρμηγκιού».